Фалшивите новини на истинските тролове - това е темата на

...
Фалшивите новини на истинските тролове - това е темата на
Коментари Харесай

Фалшивите новини на истинските тролове - международна конференция в София

" Фалшивите вести на същинските тролове " - това е тематиката на интернационална конференция в София. На конференцията беше показана политиката на Европейската комисия за битка с дезинформацията онлайн и резултатите от подхванатите досега ограничения против подправените вести. Сред тях е направеният неотдавна Кодекс за положителни практики за битка с дезинформацията в интернет.

София
 © Българска телеграфна агенция
Фалшивата вест се ражда от дребни уеб сайтове, които посредством пресилени заглавия разчитат да покачат интернет трафика към тях и по този начин да завоюват пари. После капацитетът на fakenews е открит за политически, а скоро по-късно и за лобистки цели. Така с изключение на, че повлияват хода на войни, те манипулират изборни резултати и носят заплаха за здравето.
Илияна Йотова - вицепрезидент: " Например ваксина, която е нездравословна за слагане на децата и провокира аутизъм. Това обръщение в кавички докара до доста тежки резултати и обрече здравето на милиони деца, освен това забележете произнесена от политик. "
Анализи демонстрират, че подправените вести се популяризират 6 пъти по-бързо от същинските. Вече е открито, че 80 % от европейците са били тяхна жертва. За мащаба на България това значи, че всеки ден близо 2 милиона души от дейното население рискуват да бъдат манипулирани. Симеон Сакскобургготски евентуално е политикът, който в най-голяма степен стана жертва на фейкнюз в български вид.

Симеон Сакскобургготски: " Общо взето в случай че човек има съвест и малко нравственос - боли. Ако имаше формула, щях към този момент да съм я употребявал, само че аз мисля, че по-интелигентните хора схващат, други, които са пострадали - също и в последна сметка една неистина си има отминалост. "
Заплахата е толкоз огромна, че Европейската комисия и водещи интернет компании си подадоха ръце, с цел да се борят дружно. Социални мрежи към този момент разсекретиха част от данните си, с цел да се види дали зад компютъра стои човек или изкуствен интелект, програмиран да популяризира неистини.

Мария Габриел - еврокомисар по цифровата стопанска система и общество: " Фалшивите вести не могат да изчезнат. Те са съществували постоянно и постоянно ще ги има. Но това, която ние можем да създадем е да понижим тяхната видимост посредством Кодекса, посредством европейската мрежа от проверители на информация, само че и посредством нещо доста значимо - мощна поддръжка за медиите и за работата на вас публицистите. "
Според проучване всяка минута по света се изпращат 160 милиона имейли и стотици хиляди постинги в обществените мрежи. Ако единствено дребен % от тях съдържат подправена вест, казусът в действителност има големи мащаби.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР