“Фалшивите мъртви тела” След оттеглянето на руските войски от Буча,

...
“Фалшивите мъртви тела” След оттеглянето на руските войски от Буча,
Коментари Харесай

Ужасът в Буча: За какво лъже Русия?

“Фалшивите мъртви тела”

След отдръпването на съветските войски от Буча, фрагменти, направени от кола демонстрират голям брой безжизнени тела на пътя. След това проруските сметки в обществените медии разпространиха своя лична версия на видеото, в която настояват, че ръката на едно от телата се движи. Информацията бе споделена и от съветското посолство в Канада.

Видеото е с неприятно качество, само че по-обстоен разбор демонстрира, че това, което в действителност се движи обект в долния десен ъгъл на предното стъкло на автомобила. Знакът наподобява на дъждовна капка или леке, пишат от BBC.

Друга версия на съветската пропагандна машина се концентрира върху разнообразни елементи от фрагментите.

Колата минава около друго тяло, лежащо до тротоара. Тялото може да се види за малко в дясното огледало. Проруски каанли настояват, че тялото в действителност " седи ". На занимателен каданс обаче се вижда, че страничното огледало очевидно изкривява облика на натрупа, както и този на къщите на назад във времето.

BBC прави параленост на двете тела във видеото (публикувано на 2-ри април) със фотоси с висока резолюция, предоставени от Getty Images и организация " Франс прес " на 3-ти април.

Във видеото първото тяло лежи по тил покрай бяло-жълт бордюр. Настилката вдясно е частично асфалт и частично трева. Сребърна кола се вижда на тротоара с отворен багажник пред бяла ограда. Същата кола, бордюр, тротоар и ограда се виждат на изображението на Getty/AFP.

Второто тяло има черно яке и нещо, което наподобява е оцапан с кръв турникет или превръзка на дясната ръка. Лежат на една страна до алена и жълта настилка, пред разрушена кафява ограда. Черното яке, турникетът/превръзката, настилката и оградата съответстват със фотографията на тялото, оповестена от Getty/AFP.

" Телата не са вкочанени "

" Особено стеснителен е фактът, че всички тела на ора, чиито изображения са оповестени от режима в Киев не са вкочанени, след най-малко 4 дни ", написа в Twitter Министерството на външните работи на Русия.

Според украинските военни руснаците са напуснали в ранните часове на 31 март. Руснаците споделят, че са напуснали на 30 март.

В часовете след гибелта телата минават през развой, наименуван " rigor mortis ", при който мускулите се свиват и втвърдяват. Причината за това са химически промени, които настъпват. " Rigor mortis " оказва помощ при оценката на времето след гибелта, както и да се откри дали тялото е било преместено след гибелта. Пред BBC патолог, по следствия на военни закононарушения в Косово и Руанда, твърди, че до 4 дни " rigor mortis " отшумява.

Според версията на Кремъл обаче не са налице типичните за труповете черти. Не е ясно какво значи това. Според патолога, с който от BBC беседват, външният тип на някой, който е умрял от огнестрелна рана или различен акт на принуждение, ще варира доста според от употребяваното оръжие, от какво разстояние е прострелян и по този начин нататък. Не постоянно има доста забележима кръв, защото тя може да се събира под хората или да попие в тежки облекла, изключително в случай че някой е облечен за студено време.

" Нито един локален гражданин не е потърпевш от насилствени дейности "

Руското министерство на защитата твърди, че до момента в който Буча е била под съветски надзор, " нито един локален гражданин не е потърпевш от насилствени дейности ". Това изказване обаче опонира на многочислени разкази на очевидци от поданици.

Местен преподавател споделя пред Human Rights Watch на 4 март, че съветските сили са заловили петима мъже и са екзекутирали един от тях. Пред съветския проверяващ уебсайт The Insider други поданици на Буча рисуват сходна картина. Пред BBC разкриват, че руснаците редовно плячкосвали домове, а през това време жителите им били принудени да стоят в мазетата.

Руското министерство на защитата също твърди, че техните сили са напуснали Буча на 30 март и че фрагменти, показващи тела там, " се появяват едвам на четвъртия ден, когато Службата за сигурност на Украйна и представители на украинските медии идват в града ". Медии обаче, както организация " Франс прес " да вземем за пример, разгласиха фотоси на телата на 2-ри април. Освен това видео клипове в обществените мрежи, показващи същите картини, циркулират още от 1 април.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР