Фалшиви сигнали за бомби в училища вдигнаха службите у нас

...
Фалшиви сигнали за бомби в училища вдигнаха службите у нас
Коментари Харесай

Любомир Тулев: Уебсайтовете на училищата приличат на изработени по труд и техника, нямат защита или филтри

Фалшиви сигнали за бомби в учебни заведения подвигнаха службите у нас на крайник. Стотици възпитаници в София, Варна и Бургас бяха евакуирани поради заплашителни имейли.

Експертът по киберсигурност Любомир Тулев изясни пред NOVA NEWS, че интернет предлага разновидности за скриване на самоличността - VPN, proxy сървъри, анонимайзъри. " Те оказват помощ на хакерите да се скрият и да правят закононарушения. Всяко едно закононарушение оставя диря и е въпрос на внимание и проследимост да разрешиш пъзела. Най-вероятно причинителите на тези офанзиви са се скрили добре, само че рано или късно ще бъдат открити. Адресатите до един са обществени мейл провайдъри, а не корпоративни мейл адреси. Уебсайтовете на учебните заведения наподобяват на направени по труд и техника, нямат отбрана или филтри и се получават такива мейли ", разяснява той.

По думите му прави усещане, че създателят на вчерашните офанзиви се е подписал с Telegram канал. " Отворих го и видях, че е основан на 26 март и се написа на британски. Има 7-8 изявления с бомбени закани към Македония, Гърция, Русия и България, като се показват 4 града - София, Пловдив, Варна и Бургас. На мен не ми звучи съществено, по-скоро е желал да тества реакцията. Първо тъй като твърди, че е сложил бомбени устройства във всички университети, а даже академичната общественост не знае какъв брой са те тъкмо. Когато отправиш опасност към толкоз доста институции в разнообразни страни, не е съществено ", съобщи специалистът.

Тулев е ревизирал името на изпращача - Егор Сенянский. Проучването го води до акаунт в Севастопол. " Въпросният човек е разгласил линк към обществения си акаунт в мрежата Вконтакте, а името му е forte valor - от латински " мога да избягам ". Може да има руско-украинска нишка или македонска, само че това са спекулации ", уточни той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР