Фалшива новина, разпространена от руско издание, свърза името на Симеон

...
Фалшива новина, разпространена от руско издание, свърза името на Симеон
Коментари Харесай

Руски сайта забърка фейк със Симеон II и 22 тона злато, отнето от Москва

Фалшива вест, публикувана от съветско издание, свърза името на Симеон Сакскобургготски с над 20 тона злато и 50 тона сребро, отпътували за Русия преди над половин век. Дори включи и специалист, който да разяснява мнимо решение на съда в Страсбург, който обосновава за какво това няма да се случи.
Още по тематиката
От пресслужбата на Сакскобургготски опровергаха новината и обявиха, че делото на Симеон II в Страсбург, е за мораториума на парцелите в България и не става въпрос въобще за никакво злато.

" Арументи и обстоятелства ": Какво злато желае България от Русия?

Под заглавие " Какво злато желае България от Русия? съветският уебсайт цитира решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) от септември. Според интерпретацията на медията съдът в Страсбург е постановил, че България има право да желае 22 тона злато и 50 тона сребро от Москва.

" Съдът постанови, че Москва би трябвало да върне някогашните български активи, закупени от Съюз на съветските социалистически републики за сметка на външния дълг на някогашния български цар Симеон II, който заведе дело ", написа съветската медия и изяснява проблема по този начин:

" Прeз 1960 година Държaвнaтa бaнкa нa CCCР удoвлeтвoрявa иcкaнeтo нa Бългaрcкaтa нaрoднa бaнкa и пoгacявa зaпaднитe зaeми нa тaзи cтрaнa, кaтo купувa злaтo и cрeбрo. Тe ca плaтили зa тях в кoнвeртируeмa вaлутa пo пaзaрния курc. Прeз 90-тe гoдини нa минaлия вeк бългaритe oтмeнят рeшeниeтo зa прoдaжбa нa злaтнитe рeзeрви нa Cъвeтcкия cъюз, a ECПЧ рaзпoрeждa бългaрcкoтo прaвитeлcтвo дa приeмe зaкoн зa рecтитуция нa цaрcкoтo имущecтвo, cпoрeд кoйтo блaгoрoднитe мeтaли трябвa дa бъдaт върнaти нa някогашния мoнaрх, кoйтo мeжду другoтo e грaждaнин нa CAЩ ".

В публикацията се цитира и мнението на съветски специалист по този " проблем ".

" Cдeлкaтa мeжду Бългaрия и CCCР е в cъoтвeтcтвиe c мeждунaрoднoтo прaвo ", кaзва Вaлeри Aбрaмoв, глaвeн изcлeдoвaтeл в Инcтитутa зa изcлeдвaнe нa мeждунaрoднитe икoнoмичecки oтнoшeния нa Финaнcoвия унивeрcитeт при прaвитeлcтвoтo нa Руcкaтa фeдeрaция.

" Нe нaшaтa cтрaнa кoнфиcкувa злaтoтo и cрeбрoтo oт цaря, a Бългaрия, и тя ги прeдaвa нa CCCР нe прocтo тaкa, a пoлучaвaйки cтoйнocттa им в чуждecтрaннa вaлутa. Иcкът нa някогашния цaр e лeгитимeн caмo пo oтнoшeниe нa coбcтвeнocттa, кoятo ce нaмирa нa тeритoриятa нa Бългaрия, нo нe и в Руcия. Ocвeн тoвa ECПЧ нямa прaвo дa рaзглeждa тaкивa cпoрoвe, тoвa нe e икoнoмичecки aрбитрaж. И нaкрaя, Руcкaтa фeдeрaция имa приoритeт нa нaциoнaлнoтo зaкoнoдaтeлcтвo прeд мeждунaрoднoтo. Тaкa чe Бългaрия нямa дa пoлучи злaтo oт нac ", изяснява Вaлeри Aбрaмoв пред " Аргументи и обстоятелства ".

От канцеларията на Симеон II: Това е подправена вест

Като " подправени вести " дефинираха цялата обява доближени до царя.

Чрез канцеларията на Симеон II юрист Михаил Екимджиев, който съставлява царя и сестра му Мария Луиза в Страсбург, разяснява пред " 24 часа ", че става въпрос за наложения през 2009 година от Народно събрание мораториум върху царските парцели, с който му беше неразрешено да се разпорежда и да ги експлоатира.

" Той засягаше най-много горите в Рила. Европейският съд по правата на индивида призна, че страната е нарушила правото му на благосъстоятелност и на обективен развой, и даде 6 месеца на държавното управление и царя, с цел да се схванат какво обезщетение ще получи за материалните вреди, които са му породени. Морални вреди самият Сакскобургготски не претендира ", показва Екимджиев.

Делото, което Негово Величество е завел в Страсбург, е за парцелите му в България и не става въпрос за злато, безапелационен бе прессекретарят на Сакскобургготски Явор Кирилов пред " Монитор ".

" Делото от царя е за мораториума на парцелите, злато не е споменавано в това. Това е или умишлена, зловредна публикация, писана в съветска медия, с цел да компрометира България, или някакъв безспорен фалшив. Няколко неща са омешани, само че дали е съзнателно, или от непросветеност, не мога да кажа. Преди известно време се появи информация, че Русия би трябвало да върне списък, тъй като след 1944 година руските управляващи, окупирайки България, изнасят и архива. Не знам от кое място е тръгнало цялото това нещо, само че днешната информация са безспорни мешаници. Станало комплициране. Злато има изнесено от България по време на комунизма, само че това е държавното злато. Ако има нещо настрана от персоналната им мебелировка... Царският списък е изнесен, персоналният списък. За него става въпрос. Държавното злато е настрана, царят не е водил дело за него. Делото в Страсбург е за мораториума, който е натрапен върху разпореждането на парцелите. Но в това дело няма злато ", изясни Кирилов.

В началото на септември Екологичен потенциал прикани Русия да даде достъп до така наречен трофейни архиви, изнесени от страните от Източна Европа в края на Втората международна война.

" Тези архиви там са нашите архиви - на царската канцелария, на министерството на външните работи, българските държавни управления, конфискувани от българската страна, те се намират там и не са категоризирани, нямат библиографски списък. Ние не знаем какво тъкмо има там, тъй като няма книгопис. Тук става въпрос освен за България, само че за всички артефакти и архиви -интелектуална благосъстоятелност, които са конфискувани от Централна и Източна Европа и са в Москва, както и на прибалтийските страни. Ние би трябвало да имаме достъп до тази наша национална полезност ", съобщи тогава евродепутатът Андрей Ковачев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР