Фалитите в България продължават да растат през 2021 г., макар

...
Фалитите в България продължават да растат през 2021 г., макар
Коментари Харесай

Coface: Фалитите в България растат с 5.74% през 2021 г.

Фалитите в България не престават да порастват през 2021 година, въпреки и с много по-умерени темпове спрямо регистрираното през 2020 година Така, в случай че в първата година на пандемията броят на оповестените в неплатежоспособност сдружения в страната е повишен с 20.5% на годишна база до 488, то през 2021 година растежът е с 5.74% до общо 516. Това демонстрират данните на компанията за обезпечаване и ръководство на кредитен риск Coface.

Повишаване се следи и общо за района на Централна и Източна Европа, като междинният ритъм е с внушителните на пръв взор 34.7%. Ако обаче се изключат данните за Полша, междинното повишаване в броя на фирмите, изпаднали в неплатежоспособност през 2021 година по отношение на 2020 година, е с 1.5%. Конкретно за Полша нарастването е съвсем двойно - с 97.5%, само че зад този взрив стои въвеждането на специфична процедура, ориентирана към фирмите с ликвидни усложнения около корона рецесията, посредством която те могат по-бързо и елементарно да преструктурират отговорностите си и да получат отбрана при инициирано от кредиторите им изпълнително произвеждане. В България: закъснение, само че и доста " зомбита "

" Броят на несъстоятелностите в България продължава да се усилва през 2021 година и макар забавянето на наклонността към края на годината това към момента не може да се счита за знак за обстановката през 2022 година ", показва Румен Шиков, риск управител в " Кофас България ". Прогнозата на специалистите от Coface за страната в действителност е за растеж на банкрутите през актуалната година, който ще бъде движен и от последните разтърсвания в стопанската система.

В разбора се показва, че рестриктивните ограничения от страна на държавните управления в опит да лимитират разпространяването ковид са измежду главните фактори, повлияли на броя банкрутирали компании. Същевременно COVID-19 е отворил бизнес благоприятни условия в някои браншове - да вземем за пример за компании с активност в региона на доставките/транспорта, логистиката и други, регистрират от Coface, като предизвестяват, че тези от тях, които са били основани с най-малък капитал и имат неустойчиви бизнес модели, могат да пострадат и даже да изпаднат в неплатежоспособност в актуалната обстановка на растящи закрепени разноски.
Реклама
" Когато става дума за фактори, които въздействат върху трендовете, би трябвало да се подчертае, че процедурата по неплатежоспособност в България обичайно е мудна и това изкривява статистиката. Подобно на останалите стопански системи в Европейски Съюз, в България също следим " зомби " резултата от държавното финансиране, което поддържа сдруженията на " изкуствено дишане ", до момента в който сега геополитическото напрежение пораства и волатилността в цените на основни артикули като нефт, газ и сила бързо трансформира разпоредбите на играта ", акцентира Румен Шиков.

Наблюденията на Coface демонстрират, че през 2021 година в България максимален е бил делът на изпадналите в неплатежоспособност компании с активност в региона на персоналните услуги (15.50%), строителството и недвижимите парцели (14.15%), неспециализираната търговия (10.66%). Следват сдруженията, предоставящи бизнес услуги (без финансови), чийто дял от общия брой банкрути за годината е 9.5%, и фирмите за дрехи - 6.59%. Сред главните фактори, довели до растеж на банкрутите в тези браншове, са били забавените заплащания, закрепените разноски в интервалите на локдаун, потиснатото търсене, незадоволителното финансиране и лимитираните вложения, регистрират от Coface.

Най-голямата българска компания, оповестена в неплатежоспособност през 2021 година, е била свързаната с Васил Божков " Ню геймс ", която организираше най-голямата частна лотария на хазартния необут - " Национална лотария ". " Любопитното в тази ситуация е, че компанията не банкрутира вследствие на незадоволително финансиране или ликвидни проблеми, а поради променената правна рамка, с която страната забрани частните лотарии ", означават от Coface. Мрачни вероятности за района

Иначе в обособените страни от района наблюденията демонстрират разнопосочни придвижвания - в седем от страните, измежду които и България, банкрутите се усилват през 2021 година, а в други пет бележат спад. А фактори за това са както другата мощ на удара от пандемията, който понесоха стопанските системи в района, по този начин и спецификите в националните избрания за неплатежоспособност и уредбата на процедурите по оповестяването й. Мащабните ограничения, подхванати от държавните управления за подкрепяне на бизнесите още през 2020 година, също оказват въздействие, само че и в това отношение картината е разнопосочна, значително и поради другите темпове, с които тези ограничения стопират да се ползват. Така с помощта на държавната поддръжка през първата година на пандемията несъстоятелностите понижават с двуцифрени темпове в страни като Литва (-50.3%), Латвия (-34.2%) и Словакия (-25.8%), само че през 2021 година единствено Латвия още веднъж бележи спад (-30.93%), до момента в който в Литва (0.25%) и Словакия (17.58%) порастват.
Реклама
На фона на разликите на обособените пазари общото са упованията на специалистите от Coface през идващите тримесечия страните от района да регистрират растежи в броя на банкрутиралите сдружения. От една страна, това ще се обуславя от ограничението на държавните ограничения за поддръжка на бизнеса по отношение на пандемията и локдауните. А от друга - от съветската инвазия в Украйна, която способства за увеличението на енергийните цени и нарушаването на доставките на първични материали от двете воюващи страни.

" Не бива да забравяме, че пред стопанските системи съществува ново предизвикателство - последствията от руско-украинската война. Очакваме нарастване на несъстоятелността през идващите тримесечия, като спорът на Изток може да направи процеса още по-бърз ", показва Румен Шиков.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Мария Иванова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР