ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Полк. Радион Попов пред ФАКТИ: Предоставянето на оръжие за Украйна е политически акт

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Полк. Радион Попов е някогашен заместник-министър на външните работи, някогашен дипломат и боен аташе в Сирия и Испания. Завършил е с висок триумф влиятелния Национален университет по защитата във Вашингтон. Специализирал е арабски език в Багдадския университет в Ирак. Докторант във Великотърновския университет на тематика: „ Кюрдско национално-освободително придвижване “. Владее свободно турски, арабски, британски и съветски езици.

- Г-н Попов, като боен, шпионин и като някогашен зам.министър на външните работи, по какъв начин гледате на предлагането България да даде оръжие на Украйна? Какво би означавало това за страната ни?

- Даването на оръжие , от което България желае да се освободи, няма да усили бойните качества на украинската войска . Ето за какво аз го виждам, по-скоро, като политически акт с военна съставния елемент, а не го преглеждам като боен принос . Позволявам си да се пошегувам с едно екстравагантно предложение - дано изпратим в Украйна батальонната бойна група на НАТО в България, с цел да подсилим защитата на Украйна против Русия!!

- Като страна – членка на НАТО България се придържа към политиката на Алианса и Европейски Съюз, допустимо ли е обаче, следвайки общите правила страна да си навреди навлизайки прекалено в украинския спор?

- Като страна-членка на НАТО Турция има дейни политико-икономически връзки с Русия,п осредничи в спора, подсигурява сигурност на зърнените доставки през Черно море, а пък продава на Украйна рисковите за съветските войски дронове " Байрактар ". Нека не сме по-големи католици от папата, дано се учим от дипломацията на Анкара. Цар Борис Трети е бил под ужасяващ напън от Хитлер да изпрати армия против Съюз на съветските социалистически републики, само че е устоял,защото ориста на България му е била по-скъпа от трона или даже от живота му.....

- Според Вас изцяло ли България се отхвърли от Русия, има ли шансове за стопляне на връзките с Руската Федерация или това към този момент ще се трансформира в мит?

- Русия може да разбере верността към съюзническите задължения, поети от България, само че несъмнено има червени линии, които не би разрешила да се пресичат. По-балансирана, по-премерена, без крайности и псевдопатриотични напъни от новопокръстените ни евроатлантици позиция на България ще бъде оценена от Москва. Нека съветвам - времето е съдбовно, война е, а по време на война политическите кресльовци би трябвало да се снишат, с цел да се чува мнението на военните, тъй като те знаят по-добре тъгата от войната. Нека не упрекват Президента и военния министър в проруски благосклонности, а да чуят държавническата мъдрост с болежка за България.

- Как ще коментирате частичната готовност, която се организира в Русия. Какъв беше този ход на Путин? Какво искаше да ни каже с него?

- Частичната готовност е стъпка към продължение на военните дейности, към укрепване на съветската формация, попълване на загубите в жива мощ и подсказва проектите за уверено удържане на овладените към този момент към 100 000 квадратни километра от територията , съвсем колкото площта на България. Забележете,че в това време зачестиха апелите на Русия за договаряния . Може би Съединени американски щати и НАТО ще накарат Зеленски да договаря,подозирам това да се случи в недалечна вероятност.

- Има ли съгласно Вас действителна заплаха някоя от двете страни да „ натисне копчето “ или всички блъфират с нуклеарната опасност?

- Не чакам натискане на нуклеарното копче. Русия не е мощно застрашена, а в Съединени американски щати вземат решение освен Байдън, а задоволително мъдри и виновни политици и военни дейци. Това не изключва безумието някой да употребява " мръсна " или фосфорна бомба. Не желая да съм неприятен оракул!

- Каква е Вашата прогноза за края на войната?

- Нещата се стягат, вероятността за помирение не е на хоризонта. Ще зависи доста от стабилността на държавните управления в Европейски Съюз,застрашени от недоволството на обедняващото население.

- Да поговорим малко за наболелия в последно време македонски въпрос. Как ще коментирате откриването на македонския клуб на името на Никола Вапцаров в Благоевград? Това предизвикателство ли е и кой има интерес да налива масло в огъня?

- Ние сме доста възмутени от откриването на този клуб в Благоевград и сме прави. В същото време за какво трябваше да предизвикваме антифашистките настроения в Северна Македония като слагаме имената на Ванче Михайлов и Цар Борис над нашите клубове там. Спомените за осъществените зверства от неговите бандити и насилието на нашия корпус в Македония са още живи. Защо нашите клубове да не носят имената на Гоце Делчев и Никола Вапцаров?! Безумни " политичета " през 1993г. желаеха да ми забранят да слага цветя на гроба на Гоце в Скопие! Представяте ли си?! Македония е освен болежка Българска, тя е и моя фамилна болежка - трима мои дядовци са погубени в занданите на Османската империя поради българщината.

- Вътрешните проблеми в страната също не са за подценяване. Какво е мнението ви 48-то Народно заседание? Ще съумеят ли да сформират кабинет или още веднъж ще отидем на избори?

- Шансовете за държавно управление съгласно мен са не повече от 10%. Мъдростта не е присъща линия на нашата политическа класа.

Интервю на Оля Ал-Ахмед

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР