ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ще става дума за човешки животи: как плашат българите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Предстои доста тежка зима, в която ще става дума за човешки животи... " Правителството на Гълъб Донев насажда боязън и суматоха - тъкмо преди изборите. Но внушава, че мисли положителното на българите. Също както и Русия.

Яко ще се мре тази зима, в случай че Кремъл не се смили над клетите българи - по този начин може да се заключи присъединяване на представителя на служебния кабинет Антон Кутев през вчерашния ден по bTV. " Предстои доста тежка зима, в която ще става дума за човешки животи - и отопление, и горивата, стигаме до обстановка, в която хората не могат да си покриват сметките… няма да преживеят зимата ", съобщи Кутев. Излиза, че президентът и служебното държавно управление договарят с " Лукойл " и търсят път към кранчето на " Газпром ", тъй като милеят за жителите си - не с цел да са къпани, а с цел да са живи. А бензините леееко поевтиняват, само че не тъй като поевтинява петролът на тържищата, а тъй като " Лукойл " са готини и хуманисти.

Сиромахомилството на Кутев щеше доста да се проясни, в случай че беше упоменато, че той е и член на Националния съвет на Движение " Русофили ", чийто водач Николай Малинов е упрекнат в шпионаж в интерес на Русия. По друга национална телевизия - Нова тв, министър председателят Гълъб Донев също плаши, че с изключение на съветски, различен петрол не може да стигне до България. Според него " единственото нещо, поради което понижават цените, е дерогацията на съветски недопечен нефт (до 2024, контрактувана от бившето държавно управление на " Продължаваме промяната " ), а в кратковременен проект сме застрашени от ембаргото на съветския нефт, тъй като няма да имаме от кое място да внасяме тази суровина ". Да се чуди човек по какъв начин Марк Рич доставяше танкери с нефт за бургаската рафинерия в годините на прехода, а " Нефтохим " преработва и петрол от Иран, Ирак, Сирия, Египет, Саудитска Арабия, Либия и преди, и след 10 ноември 1989.

Инструментът " боязън "

Както написа преди време в блога си съветският политик и предприемач Константин Боровой, посредством пропагандата на боязън - плашейки хората до гибел, можеш да ги накараш да вървят под строй. Страхът е изключително стимулираща страст, също така пренебрегва разсъдъка, защото въздейства на инстинктите и пристрастеностите, което изключва разсъдъка и рационалните причини. По тази скица режимът в Кремъл продуцира боязън - плаши съветските жители, че Русия е застрашена от враждебния Запад, а на открито експортира страхове под формата на хибридни акции за катастрофичен недостиг на енергоносители и продоволствени проблеми. От там до митинги като този на над 70 000 души в Прага крачката е дребна, както и до хранителни протести.

В чешката столица, проведени от комунисти и крайнодесни, жители показаха недоволството си против икономическата политика на държавното управление, само че също по този начин желаеха и договаряния с " Газпром ", и преустановяване на оръжейните доставки за Украйна, издигайки лозунги като " Най-доброто за украинците, а за нас по два пуловера ". В Гърция Комунистическата партия, която на последните избори остана последна с 5.3% от гласовете, даже прикани за излизане от Европейски Съюз и НАТО на многохилядни митинги в Солун.

Високите енергийни цени и инфлация на прага на зимен сезон, който Европа се приготвя да изкара без съветски газ, основават напрежение и неустойчивост. Тези процеси могат да бъдат в допълнение подклаждани, с цел да прераснат в вълнения. Близко е до мозъка каква е задачата на сходни дейности - да покаже, че ето, самите европейци желаят да се преразгледат ограниченията по отношение на Русия, наложени поради войната в Украйна. Става въпрос за наказания, отвод от съветски газ и нефт, лимитираните пътувания на съветски жители в Европейски Съюз. Впрочем, пропагандата за неутралитет и " невъвличане във война " също е обвързана с инструмента " боязън ": " Пазете се, като завърши с Украйна, Путин да не тръгне към други страни! ". Тези послания се транслират през разнородни представители - политици, публицисти, специалисти, учени и така нататък

" Добрата " Русия и " неприятният " Европейски Съюз

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев стартира още една теза, която е в обращение от месеци: Русия не е серпантина газа за България, българската страна е отказала да се съобрази с изискванията ѝ. Така и той, и други като него подгряват неизбежността от договарянията с " Газпром ". Независимо дали такива диалози ще се състоят, или не, значително е внушението, че без тях сме за-ни-къ-де.

След страха и паникьосването на популацията тъкмо преди избори от идната зима, следва да се индуцира злоба към " виновниците ", тези, поради които ще умрат хора през зимата. Пропагандната скица включва посочването им - " умнокрасивите ", също и европейските елити, тези в Брюксел, които вземат неверните решения в ущърб на жителите, а също и всички (политически сили), които ги поддържат.

През януари, месец преди Русия да нападне Украйна, Кутев съобщи по една телевизия, че " българинът няма да одобри присъединяване на България в някакви дейности против Русия, това ще докара до рухване на държавното управление и до трайни проблеми у нас ". В известна степен се оказа по-добър от врачката на Берлускони. Като него мислят и други социалисти - той продължава да е член на Българска социалистическа партия, въпреки и не в управлението. Но Българска социалистическа партия губи гласоподаватели, периметърът ѝ на въздействие мощно се стеснява и без значение че водачът Корнелия Нинова споделя същите като на Антон Кутев и Гълъб Донев разбирания, към този момент други партии като " Възраждане " и " Български напредък " са в зенит. Техният предшественик " Атака " е под екзистенц минимума.

А страхът и омразата ще не престават да се нагнетяват - с алибито, че тези, които го вършат, ни мислят положителното, което ни мисли и Русия, единствена пазителка на същинските християнски и обичайни полезности, както гласи една от пропагандните тези. Да беше се погрижила на първо време за своите жители.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР