ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Български турци: ДПС е вредна и продажна партия с корени в ДС

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Те са от тези дребните хора. Хората, изтощени от работата по строителни обекти и упорития труд на село. Но с мисъл и очаквания за смяна, датиращи от началото на демократичния преход, който към този момент им се коства безконечен. Събраха се в Кърджали, дойдоха от разнообразни селища на района, с цел да споделят своята идея: турците да бъдат част от цялото в България. Да не бъдат сегрегирани, изолирани и капсулирани, нито пък монополизирани от една " нездравословна и продажна партия с корени в Държавна сигурност ". На това посветиха и невижданото си послание към всички в България отпреди дни, подписано от осем души. Толкова са към този момент - осем, само че чакат да станат доста повече. " Има и ще има още други, които мислят като нас ", уверен е представителят на групата Назиф Юсеин.

" Движение за права и свободи не направи нищо за смесените региони "

" През последните години стигащите до урните гласоподаватели в район Кърджали понижават. На по-предишни избори интензивността при нас постоянно беше най-висока, в частност за Движение за права и свободи, само че на последните няколко вота най-ниската изборна интензивност беше записана тъкмо в нашия регион и таман там, където Движение за права и свободи се възгордяваше със 100-процентовия си рейтинг ", изяснява Юсеин. Тогава той и съидейниците му стартират да се питат какво е довело до тази намалена интензивност. Стигат до извода, че жителите към този момент не припознават в листите на партиите тези хора, които ще работят за ползите им, изключително в тези на Движение за права и свободи. Селищата в Родопите, а и освен, обезлюдяват страховито, няма къща без гурбетчия в Европа, а Движение за права и свободи нехае за процесите. Търпението се изчерпва, по тази причина насочат и това послание.

" Сега водим диалози с демократичните партии, ето през днешния ден се срещнахме с представители на " Да, България " и ДСБ, те са едно цяло в действителност. Нашият избор е да сме с тях, само че равнопоставени ", акцентира представителят на групата на осемте.

Те са настояли в листите да влизат хора, които гласоподавателите припознават като свои бранители и представители. За тези мъже е значимо с това негласуващите и колебаещите са да бъдат привлечени към урните. " В районните и общинските структури работят некомпетентни фигуранти, даже такива от времето на Тройната коалиция. Ние желаеме на тяхно място да дойдат специалисти, които знаят къде са и за какво са там. А след ръководството на ГЕРБ и серията служебни държавни управления сходни промени не се случиха, както и по времето на присъединяване на демократите в ръководството на страната ", показват пред Дойче Веле мъжете, преди да се разотидат към домовете си, носени от умората на работния ден.

В обръщението си те слагат акцент и върху обстоятелството, че нито една от партиите отвън Движение за права и свободи не работи с етническите турци и въобще с малцинствата за тяхното привличане и интеграция в електоралните ядра. " А след това реват, че Движение за права и свободи са ги монополизирали ", смее се саркастично Назиф Юсеин.

" Отредено ни е да живеем дружно "

Според него тъкмо това е един от ключовете, който ги провокира да обмислят и популяризират обръщението си в обществената мрежа. " Понякога си мисля, че има някаква негласна държавна политика, която повелява страната да се ръководи единствено от българския етнос. Не е почтено това ", споделя той.

" Господ и Аллах са отредили ние да живеем дружно на тази земя и когато иде тирада за ръководството на страната, не би трябвало да приказваме за Иван и Хасан, а за по-компетентния, точния и по-можещия специалист. Ако Иван е по-добрият, дано той да ръководи, това е отлично и нашите хора не следва да се наскърбяват. Но в случай че Хасан го превъзхожда, дано той да бъде този началник. Къде е казано, че в етнически смесените региони би трябвало единствено турците да ръководят, за какво? Нека в структурите да има представители на всички общности, само че да са в действителност на мястото си с образованието и компетенциите. "

Юсеин показва, че на процедура и досега всички структури са окупирани от хора, назначени по времето на Тройната коалиция, смяна в качеството на живота няма, става все по-зле. " Това е зле за всички, освен за едните или за другите, страдаме еднообразно българи, турци, роми, помаци, районът е пъстър и еднообразно изстрадал. Несправедливостта и безхаберието не удрят единствено Хасан, а и Иван ", обобщава възрастният човек.

Назиф Юсеин е врял и кипял в политиката. Работил е за идеята на НДПС (партията с водач Гюнер Тахир, учредена от отцепници от ДПС). Ако през днешния ден не е в Движение за права и свободи, то е тъй като още в първите години се говорело в стила " наши - ваши ", " турци - помаци ", " турци - българи ". " Ами щом говорите за наши и ваши, аз работа с вас нямам. Политиката би трябвало да сплотява, не да разделя и опълчва едните на другите, това е буксуване на едно място и е рисково ", казвал той нееднократно при многократните предложения да се включи в актива на Догановата партия.

Категоричен е, че това е главната спънка пред оправянето с икономическите и всички останали проблеми - " дайте турчин за този пост ", а не подобаващия първокласен специалист, това го отблъсквало постоянно. Това е политиката на правилото " разделяй и владей ", споделя Назиф с оскърбление.

Възможно ли е да постигнете пробуждането на турците в България, призовавайки да не се гласоподава за " нездравословната партия Движение за права и свободи ", запитвам го. " Не разполагаме с пари и по тази причина го пуснахме във Facebook. Но от уста на уста, посредством другари и съидейници по места, ще хване дикиш, хората са удовлетворени и взеха да ни се обаждат, ще има оживление, и безусловно ще има доста българи ", твърди той. Сега интензивно търсят връзки и съидейници в други райони, а задачата е да се стигне до неправителствена организация, да се записва съдружие. И при бъдещи локални избори да повдигнат претенденти за общински съветници и кметове, както и да се коалират с партия, която е на тяхната вълна за равнопоставеност на етносите.

Кой е " тарторът " на групата на осмината бунтари

Едва към края на диалога Назиф Юсеин се съгласява да приказва за себе си. Занимава се с политика още от " експлоадирането на демокрацията ". Кандидатирал се за самостоятелен кмет на своето село Кукуряк, община Кирково, против претендента на Движение за права и свободи и спечелил вота. " Тогава Движение за права и свободи беше като Българска комунистическа партия в селата, беше парадокс да се приказва против тази партия и като ви кажа, че даже и в този момент е по този начин по места, не се учудвайте. Хората не са осведомени и са невежи, само че ще им отворим очите ", зарича се той. После основават конструкция на НДПС, става общински консултант и ръководител на Общинския съвет в Кирково. Тогава предложил предпочитани за общината проблеми за решение, само че хората на Движение за права и свободи непрекъснато желали оставката му - най-малко 38 пъти. Причината - че не е човек на Движение за права и свободи. Много настоятелно са го канили да мине на тяхна страна. " Аз не мога да изневеря на правилата си, партийното номадство не е моето нещо. Сега съм пенсионер, само че не мога да мирясам, до момента в който виждам каква е гаврата с популацията в моя край, в кръвта ми е да се боря за правдата ", споделя Назиф.

" Етнически партии? Категорично не! "

" Абсурд е в България да съществува партия на етническа основа. Дори и да го няма в Конституцията, неуместно е, аз като персона не мога да приема това! Ами тогава и в Европарламента да изпращаме все такива представители, нали и в този момент ги имаме ", възмущава се той. Според него хората би трябвало да се сплотяват от хрумвания за положителното, а политическите хрумвания не може да изхождат от етно-религиозните визии на обособени персони. За него отговорни са всички, управлявали страната, а тя е абдикирала от фокуса към смесените региони. " Тогава кой да ни съставлява нас там, единствено Движение за права и свободи ли? Това е полуда, това не е обикновено! Нормалното ще пристигна от синовете на тези всички фамилии, които поради политиките на Движение за права и свободи бяха принудени да отидат на гурбет в Европа, те ще обяснят на своите родители кое е вярното решение за бъдещето ни в България, и ние също ", заключава Назиф Юсеин. Съпругата и синът му от 15 години работят в Австрия, през зимата той е при тях с вярата политическото лято да стъпи и в България.

Автор: Вилдан Байрямова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР