ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Най-важното е да не се забравя Украйна, да се говори за Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Смелостта и високият дух на украинското общество ще му обезпечат победа във войната с Русия, твърди украинският публицист Сергий Жадан, уверен, че през днешния ден се ражда една " изменена " страна. " Впечатлен съм от способността на украинците да бранят своята независимост, своята земя, своята територия ", съобщи той пред Агенция Франс Прес в средата на август, минути преди да стартира рецитал по свои стихове в киевска театрална зала. " Ето какво ми вдъхва сили и религия ", добави поетът, написа Българска телеграфна агенция.

Проницателни сини очи и руси коси, заресани обратно и избръснати в профил - преди малко навършил 48 години, писателят, който е неразделна част от украинския културен пейзаж, дава отговор на имиджа си на пънк стихотворец. " Бардът на Източна Украйна ", както бе кръстен от американското сп. " Ню Йоркър ", Сергий Жадан е емблематична персона за град Харков, където живее от 90-те, където идва да следва от родния си Донбас. Именно в този значително рускоезичен район на Североизточна Украйна, където от седмици се водят сражения, се развива действието на романите му, писани на украински. Авторът с деликатност обрисува в тях разнообразни несретници от постсъветска Украйна.

Той не напуща Харков, даже когато съветските войски, постоянно обстрелващи и в този момент града (21 цивилни бяха убити там предходната седмица), насмалко не го превзеха през март. През април кореспондент на Агенция Франс Прес го видя да чете стихове на виолетова неонова светлина в под земята бункер, трансфорат в леговище, с цел да повдигне духа на хората там.

" Съвестта " на Украйна

Поет, романист и паметен музикант, Сергий Жадан обаче от половин година е спрял да написа - отдал се е на филантропични действия и акции в помощ на украинската войска. " Всички тези неща съм ги поставил на пауза ", изяснява той и добавя, като че ли от името на всички украинци: " Ние сме жители, мобилизирани, с цел да браним страната си ". От началото на съветското настъпление гражданското общество в Украйна всеобщо организира акции в помощ на потърпевшите от спора и за събиране на дарения.

" Когато виждам какъв брой хора отиват да се бият или стават доброволци, съзнавам целия капацитет на украинското общество. В него има голяма мощ ", продължава писателят, уверен, че страната му " претърпява доста дълбоки промени ". Всъщност той изнася рецитали в Киев, събирайки средства, с които ще се купуват коли за въоръжените сили. Две следващи вечери всички билети за 670-те места в Дома на киното са продадени. Щом излиза на сцената, го посрещат с аплодисменти. Час и половина той чете свои къси стихове, писани през годините преди нашествието. Но тематиките звучат по-актуално от всеки път - град Мариупол, през днешния ден подравнен със земята, животът и любовта по време на войната в Донбас, където се водят борби към този момент от осем години...

" Жадан - той е нашата съвест (...) В стиховете му се приказва за нас самите, за това кои сме и какво става към нас ", споделя един от феновете, 34-годишният Тарас Катриченко.

" Да не се не помни за Украйна "

През зимата на 2013-2014 година, към този момент приет като публицист, Сергий Жадан ефективно взе участие в Харков в проевропейското придвижване, станало известно като " Майдан ". Когато въоръжени групировки, подкрепяни от Кремъл, поемат контрола над районните столици Донецк и Луганск в Източна Украйна, Харков е разграничен. Избухват проруски демонстрации и Жадан не остава настрани - до момента в който пази постройката на локалната администрация от нападатели, участниците в щурма го пребиват и му чупят носа, щом отхвърля да коленичи пред проруските деятели.

А тази година родният му град Старобелск край Луганск е окупиран в самото начало на нашествието. Което не му оставя доста илюзии. " Не ми харесва доста изразът " културата е оръжие ", тъй като е неакуратен. Оръжието си е оръжие и войните се печелят с оръжия ", декларира писателят. " Културата ще е значимо нещо след успеха, с цел да живеем пълноценно живота си ", споделя той.

Преди седмица Сергий Жадан е напуснал страната си, с цел да събира дарения и да активизира европейците в поддръжка на Украйна. " Най-важното е да не се не помни за Украйна, да се приказва за Украйна, тъй като ние би трябвало да спечелим тази война ", акцентира той. И прибавя: " Ще напомним пред света, че се развива една военна интервенция, най-голямата от времето на Втората международна война. И в тази интервенция позицията ти би трябвало да е напълно ясна: или подкрепяш окупатора, агресора - или подкрепяш Украйна ".

(БТА) (Андрей Шарков)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР