ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Никой не е поел отговорност за начина, по който САЩ напуснаха Афганистан

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Със завършването на евакуацията и изтеглянето от Афганистан от страна на изморените американски военни плановици преди една година, държавни чиновници се приготвиха за нараснало публично внимание към безредния метод, по който приключи най-дългата война на Съединените щати, с връщането на талибаните на власт.

В миг, когато Съединени американски щати означават първата годишнина от изтеглянето, някои американски представители и специалисти обаче настояват, че държавното управление на Джо Байдън продължава напред, без да е извлякло съответните уроци от 20-годишната война и успеха на талибаните.

Нито някой е поел отговорност за безредната евакуационна интервенция, при която 13 американски бойци бяха убити на летището в Кабул, а стотици американски жители и хиляди афганистанци бяха изоставени, споделиха чиновници. " Трябва да отворим тази грозна историческа книга, наречена 20 години в Афганистан, и да забележим за какво се провалихме ", сподели Джон Сопко, американският специфичен основен контрольор, отговарящ за контрола над към 146 милиарда $ помощ за възобновяване.

Тези уроци са изключително значими в този момент - в миг, когато държавното управление на Съединени американски щати налива милиарди долари помощ за Украйна в битката ѝ против Русия, сподели Сопко пред Ройтерс.

Вниманието на американските политици обаче е заангажирано с съветската инвазия в Украйна и възходящото напрежение с Китай, макар че талибаните лишават дамите от права, приютяват екстремисти от Ал Каида и екзекутират и изтезават някогашни държавни чиновници. Правителството на Байдън показва изтеглянето и евакуационната интервенция - един от най-големите въздушни мостове в историята - като " извънреден триумф ", излекувал раните от " безкрайния спор ", в който бяха убити повече от 3500 американски и съюзнически бойци, както и стотици хиляди афганистанци.

При евакуационната интервенция повече от 124 000 американци и афганистанци бяха трансферирани на несъмнено място в границите на 15 дни. Десетки хиляди афганистанци, доста от които работили за американските сили, се откриха в Съединени американски щати след най-голямата интервенция по приемане на бежанци в страната след войната във Виетнам.

Да, Байдън наследи цялата тази неразбория от своя предходник на президентския пост Доналд Тръмп, който се ангажира да приключи изтеглянето на войските до май 2021 година, без да се оправи с въпроса с огромния брой молби за визи от афганистанци, които са работили за американското държавно управление.

" Наследихме краен период за евакуиране от Афганистан, само че не и проект за изтеглянето ", съобщи представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом. Някои американски чиновници, специалисти и уредници на евакуацията от частния бранш обаче споделят, че държавното управление заобикаля да поеме отговорност за неправилните оценки за скоростта, с която напредваха талибаните.

Американските въоръжени сили и Държавният департамент приготвят по този начин наречените " следващи обзори " за ролята си в изтеглянето. Не е ясно обаче дали тези отчети ще станат обществено притежание. " Става дума за отговорността за американците, които бяха изоставени, за съдружниците, които бяха изоставени и към момента са преследвани, за фамилиите на 13 убити американски бойци, отличени посмъртно с медал " Златна звезда ", сподели конгресменът републиканец Майкъл Уолц, който е командвал специфичните сили в Източен Афганистан.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин върнал първичния проектотекст на отчета на военните, тъй като не останал удовлетворен от ограничавания му обсег, довериха двама американски чиновници. Сега отчетът е приключен и Остин го преглежда, посочи единият от тях. Говорител на Държавния департамент не можа да каже по кое време или под каква форма ведомството му ще популяризира личния си отчет. " Ще би трябвало да поемем удар върху репутацията си поради нашите дейности през миналата една година ", съобщи различен чиновник, който пожела да остане неизвестен.

" Огледало за задно виждане "

След следствие на основния контрольор на военновъздушните сили шефът на Пентагона заключи през декември, че няма виновни измежду американските военни за удара с дрон в Кабул, при който бяха убити 10 цивилни, в това число седем деца, през последните дни на евакуацията. Пентагонът сподели, че ще обезщети фамилията и ще го пресели. След близо година обаче нищо от това не се е случило, въпреки американски чиновници да споделиха, че има прогрес.

Комисия в Конгреса, натоварена от Байдън със задачата да изследва историята на американската намеса и евакуиране от Афганистан, към момента не е почнала работа, защото водачът на републиканското малцинство в Сената Мич Макконъл към момента не е определил съпредседателя ѝ от своята партия. Афганистан за миг се върна във водещите вести този месец, откакто дрон на Централно разузнавателно управление на САЩ умъртви водача на Ал Каида Айман аз Зауахири. Това беше първият въздушен удар, нанесен от Съединени американски щати в Афганистан след изтеглянето на американските войски от страната, а Байдън направи телевизионно послание, с цел да разгласи триумфа.

Атаката може да направи още по-сложни така и така сложните договаряния, които американски чиновници водят с талибаните за топене на милиардите активи на афганистанската централна банка в чужбина и за преустановяване на нарушаванията на човешките права. Съединени американски щати остават също най-големият донор на филантропична помощ за Афганистан. През миналата година обаче Афганистан значително мина на назад във времето във Вашингтон. Конгресът организира дребен брой чувания, с цел да проучва по какъв начин американските старания там са се провалили, а доста от така и така лимитираните усъвършенствания в Афганистан са били изгубени.

Настоящи и някогашни чиновници споделят, че макар убийството на Зауахири остават обезпокоени за качествата на американското разузнаване да събира данни. Въоръжените сили на Съединени американски щати пък не съумяват да сключат никакви съглашения за основаване на бази в страни покрай Афганистан. Майкъл Кугелман, старши анализатор за Южна Азия в Центъра " Уилсън ", мозъчен концерн, сподели, че Вашингтон не е посочил предпочитание да намерения какво се е объркало в Афганистан.

" Бях изумен, че огромна част от (американския политически елит) във Вашингтон наподобява податлив да загърби Афганистан, като го остави в огледалото за задно виждане и се опита да продължи напред ", съобщи Кугелман. (БТА)

(Алексей Маргоевски)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР