ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Расизмът в Китай: Можем да изядем черния съсед от седмия етаж

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Аз съм черен демон и IQ-то ми е ниско ", крещят няколко африкански деца на китайски, гледайки в камерата. Това е едно от поредност унизителни видеа, които са част от цяла промишленост в Китай. В онлайн платформите в страната всеки може да си поръча такова видео с персонализиран привет.

Всички разновидности са свързани със стеореотипи и клишета за африканците. В ценовата листа е маркирано - танцуващи дечица ще ви костват еквивалента на 13 евро, полуголи мъже с револвери - 20 евро. Тези видеа стават изключително съвременни по време на локдауните в Китай.

" Постоянно ми се припомня, че съм негър "

Олуфеми знае за тези видеа и те не го изненадват. Когато е 17 години, той емигрира от Нигерия в Китай, с цел да учи. Вече живее в азиатската страна от 13 години и приказва мандарин съвършено. Дори назовава Китай собствен дом. Въпреки това, постоянно се усеща новобранец поради цвета на кожата си. " Постоянно ми се припомня, че съм негър, че съм африканец - държат да съм наясно, че съм друг от всички останали ", споделя мъжът. Дори в китайските мегаполиси чернокожите постоянно са подлагани на тормоз.

Олуфеми получава едно съответно обръщение - тъмната кожа е по-лоша. Проблемът е най-осезаем, когато си търси работа. " Случвало ми се е непосредствено да ми се каже: " Съжаляваме, само че търсим бели хора ". "

Невежеството е в основата

Официалната позиция на държавното управление е, че страната поддържа нулева приемливост към расизма. Но истината е, че не се предлага съвсем никакво обучение по тези въпроси. Олуфеми не желае да упреква китайците в расизъм. Вместо това, той приказва за незнание. " Те не мислят върху това по какъв начин ще се почувства индивидът и не им минава през мозъка, че може би нещо не е наред, когато извикат " Чернокож!” на някого на улицата”.

През 2016 никой не обърна изключително внимание на известна китайска реклама на перилен препарат. В нея китайка поставя в устата на негър мъж капсула с перилен препарат и го набутва в пералня, след което я затваря. След малко пране от пералнята излиза бледен азиатец, който намига на камерата, а дамата е очевидно удовлетворена. На въпроси на задгранични медии от компанията дават отговор, че не виждат какъв е казусът.

Година по-късно галерия в Ухан шокира задграничен екскурзиант. Тя се споделя " Лицето е отражение на духа” и съпоставя чернокожи с животни. Снимка на възрастен мъж е сложена до изображение на маймуна. Дете с отворена уста е изложено до горила с отворена уста. Музеят отстрани изложбата едвам откакто получава недоволства от някои африкански посолства.

Пандемията утежни казуса

Расизмът става все по-сериозен проблем по време на COVID-19. През пролетта на 2020 година няколко нигерийци, които живеят в Гуанджоу, се разболяват от ковид. Реакцията на градската администрация е да тества всички чернокожи в града за COVID-19 и да ги карантинира. Мнозина даже са изгонени от домовете си и са принудени да живеят в хотели или на улицата.

В Китай тези дейности на управляващите единствено утежняват отношението към африканците, които биват възприети като носители на вируса. Външното министерство на Китай още веднъж оповестява, че поддържа нулева приемливост към расизма.

Колко малко се прави за разрешаването на този проблем удостоверява и Джакоби Кинзи. Той живее в Шанхай и е там и по време на тежкия локдаун, когато на 25 милиона души е неразрешено да напущат жилищата си. " Повечето хора имаха храна в жилищата си единствено за една седмица, тъй че съвсем всички останаха без артикули след това”, споделя той. В общ чат жителите на блока, в който живее Джакоби, разискват по какъв начин да си набират храна. " Тогава един от съседите написа " Може да изядем черния от седмия етаж " ", спомня си Кинзи.

Той е единственият негър в целия блок, където атмосферата е доста напрегната поради локдауна. " Помислих си, че този човек може да се майтапи, само че може и да е сериозен”, спомня си Кинзи. " Не ме яжте”, дава отговор той в груповия чат. Приятелите му популяризират хронологията от чата. Молбата на Кинзи тогава се трансформира в цинична смешка измежду чужденците в Китай.

Когато самите китайци стават жертва на расизъм, реакцията е друга

Нещо, което учудва доста африканци, е, че когато китайците станат жертва на расизъм, те реагират доста остро. Когато през предходната година западни компании демонстрираха китайски модели с доста издължени очи, това се трансформира в огромен скандал. Фотографът, направил фотосите за френската първокласна марка " Диор ", беше упрекнат, че унижава китайците и се наложи обществено да се извини. Германският автомобилопроизводител " Мерцедес " също се наложи да изтегли една своя реклама поради обвинявания в расизъм.

" Би било добре, в случай че китайците вземаха същите неща поради, когато показват африканци”, споделя Олуфеми. Но без информираност за казуса и без полемика по въпрос, това наподобява ще бъде мъчно за реализиране в Китай. Още повече, откакто актуалният режим издига на фундамент етнонационализма.

Автор: Тамара Антони
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР