ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Консултациите при президента не са концерт по желание

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Щели да благоволят да отидат на съвещания по член 99 от Конституцията при президента чак в петък, че в този момент си имали друга работа. И Българска социалистическа партия също приглася (по думите на Гечев) на това противоконституционно държание.

Това разяснява във " Facebook " преподавателят по конституционно право доктор Борислав Цеков.

Трябва да е ясно следното. Процедурата по член 99 не зависи от капризите на съответните парламентарни групи (най-голямата, втората по величина и някоя последваща по преценка на президента). Инициативата и таймингът на тази процедура зависят напълно от президента. Това е негово конституционно пълномощие.

Именно президентът, а не Киро, татко му или ИБ на Българска социалистическа партия, дефинират по кое време стартират консултациите - в сряда или в неделя, сутринта или следобед. Нормално е да има съгласуваност и координиране в действен порядък сред администрацията на президента и управлението на съответната парламентарна група, само че един път планувани тези съвещания, парламентарните групи не могат да неодобряват или да разтягат във времето по своя преценка тази процедура.

Прочее, в случай че президентът насрочи съвещания и най-голямата парламентарна група не се яви, а по-късно не се яви и наново на друга дата, избрана от президента, то това следва да се одобри за в действителност отвод на тази парламентарна група да получи и надлежно да извърши изследователски мандат за сформиране на държавно управление.

В резултат, процедурата би трябвало да продължи с втората по величина парламентарна група.
Случващото се е следващо удостоверение за анти-парламентарния и анти-конституционен нрав на проваленото и оставащо безславно в прахоляка на историята държавно управление на Кирил Петков.

* Заглавието е на ФАКТИ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР