ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Подложеният на санкции Кремъл организира Руския Давос без елит; Путин ще говори на форума в петък

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Русия години наред посрещаше международни водачи и бизнес колоси на своя годишен стопански конгрес в Санкт Петербург, само че тази година в " Руския Давос " ще взе участие дребна част от международния финансов хайлайф, поради това, че Москва е сложена в изолираност посредством наказания поради дейностите си в Украйна.

Тази седмица, с цел да компенсира неналичието на значими западни участници, Русия ще сложи на най-видно място по-малки играчи или страни като Китай (втората по величина стопанска система в света), които не са се включили към глобите.

" Чуждестранните вложители не са единствено от Съединените щати и Европейския съюз ", съобщи пред кореспонденти през вчерашния ден представителят на Кремъл Дмитрий Песков, акцентирайки Близкия изток и Азия.

Президентът Владимир Путин ще произнесе в петък значима тирада, съсредоточена върху интернационалната икономическа обстановка и дилемите за Русия в близкото бъдеще, заяви осведомителната организация Интерфакс, като цитира сътрудника в президентството Юрий Ушаков.

Путин също по този начин ще се срещне с медиите в коридорите на форума към 20 ч. московско време (16 ч. по Гринуич) същия ден, сподели той.

Кремъл сложи началото на Санктпетербургския интернационален стопански конгрес (СПМИФ) през 1997 година, с цел да притегля задгранични вложения, да разисква икономическата политика и да основава имидж на отворена за бизнес институция след края на руското ръководство.

Русия дълго сравняваше СПМИФ със Световния стопански конгрес – елитарно годишно събитие за международните ВИП-личности, състоящо се в швейцарския алпийски курорт Давос.

Сега, когато западните водачи заобикалят да имат връзки с Русия, Путин няма да има обичайни срещи с движещи политиката фигури, авторитетни персони и корпоративни " значими клечки " от Съединените щати и Европа.

В оповестения график на СПМИФ сред 15 и 18 юни нямаше имена на американски и европейски компании или техни шефове, което отразява страховете от наказване при най-суровия санкционен режим, налаган в миналото на водеща мощ.

В листата не участваха даже компании, които останаха да работят в Русия макар всеобщото овакантяване на западните вложители.

Ушаков сподели, че се чакат високопоставени делегации от над 40 страни, а 1244 съветски и 265 непознати компании са удостоверили, че ще вземат участие.

Изключение във връзка с отсъствието на западни фигури са ръководителят на Американската комерсиална камара в Русия и неговите френски и италиански сътрудници, които ще приказват на следващия ден на сесия на тематика: " Западните вложители в Русия: нова действителност ".

ОТРОВЕНИ ОТНОШЕНИЯ

Отношенията на Русия със Запада се отровиха, откакто тя изпрати сили с бронирана техника в Украйна на 24 февруари за " специфична военна интервенция ", както я назовава, за унищожаване на закани за нейната сигурност.

Украйна и нейните западни поддръжници дефинират дейностите на Русия като непредизвикано навлизане за присвояване на територия.

СПМИФ затова ще наподобява и ще се усеща доста друго.

След като по-рано приветстваше тогавашната немска канцлерка Ангела Меркел, някогашната ръководителка на МВФ Кристин Лагард, Лойд Бланкфейн от " Голдман Сакс ", Викрам Пандит от " Ситигруп " и Рекс Тилърсън от " ЕксонМобил ", тази седмица Русия ще даде водещо място на президентите на съюзническите страни Казахстан и Армения.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси ще направи послание на срещата по видеовръзка, заяви осведомителната организация РИА Новости, като цитира Ушаков.

След като непознати компании изтеглят милиарди от тогавашните си обещаващи вложения в Русия, локални компании и банки бързат да поемат изоставените бизнеси.

" Санкциите са за дълго време. Глобализацията, каквато беше преди този момент, завърши ", съобщи пред деловия всекидневник РБК основният изпълнителен шеф на подложената на наказания банка ВТБ Андрей Костин.

" НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ В ЕДИН НОВ СВЯТ "

В предходните години сесиите на СПМИФ се съсредоточаваха върху насочени към вложенията тематики като приватизацията от Москва и първичните обществени предлагания.

Тази година формалното заглавие на СПМИФ е " Нови благоприятни условия в един нов свят ". Темите на сесиите включват нови благоприятни условия за съветския стопански напредък, възстановяване на търговията с петте незападни сили от БРИКС и бъдещето на подложения на наказания финансов бранш на Русия.

Друга сесия, наречена " Нова форма на интернационално съдействие: по какъв начин ще се правят заплащанията? ", визира изключването на Русия от световната разплащателна система СУИФТ и нейния ход да заобиколи възбраната, изисквайки заплащанията за газовия експорт да са в рубли. На нея ще приказват представители на съдружниците Куба и Венецуела, както и на Турция и Египет, които също заобикалят глобите.

Ще има сесия за " подправените вести " - полемика с присъединяване на държавните медии, генералната прокуратура и външното министерство, откакто Москва води осведомителни война със Запада.

Сред другите страни, изпращащи представители, които да участват или да приказват там по видеовръзка, са Китай, Беларус, Централноафриканската република, Индия, Иран, Никарагуа, Сърбия и Обединените арабски емирства.

Някои участници са поискали имената на техните работодатели да не бъдат изписвани на персоналните им обозначителни карти, заяви РБК, като се базира на държавната компания " Росконгрес ", която провежда форума.

" Сега парите обичат мълчанието както в никакъв случай преди този момент ", сподели ръководителят на съветския клон на интернационалната консултантска компания ЕМ Денис Денисов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР