ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

“Коалиционен партньор на мафията“: Кога в ПП разбраха какви са ИТН?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Те използваха кастинги, с цел да подберат политици, забулиха учредяването си в строга загадка, прилагаха проби за преданост и детектори на лъжата. И най-после отново се разцепиха. Разколът в Има Такъв Народ напълно не е нещо невиждано в българската политика, само че е изключително трагичен, тъй като даже невижданите „ защитни мерки”, взети, с цел да се осуети евентуалното девиантно държание на „ хората на Слави”, не съумя да го предотврати. Пилците започнаха да се разбягват.

" Гумени печати " на вожда

Към момента, „ коефициентът на девиация” при депутатите на Има Такъв Народ е 20% или 1/5 от 25 членната парламентарна група в 47-то Народно събрание. Съотношението при към този момент някогашните министри е 1/4: Радостин Василев, един от общо четиримата представители на Има Такъв Народ в кабинета, внезапно мина в офанзива против партията, която го вкара във властта. Едва откакто Слави Трифонов настоя партията му да напусне обединението, „ неговият " министър на спорта прозря, че депутатите на Има Такъв Народ били „ гумени печати” на волята на управлението на „ един бизнес проект”.

Таймингът на министъра приказва толкоз красноречиво за личността му, че не се нуждае от коментар. Броят на отцепниците пък ясно демонстрира неуспеха на селекцията.

Популисти и харизматични лидери-еднодневки

Никакви проби за асортимент на фрагментите не могат да компенсират политическото дилетантство на партийните архитекти. Не оказва помощ и това, че идейната основа на групировката (освен постулатите от референдума и реториката анти-ГЕРБ, анти-ДПС) е напълно минимална, въпреки това все по-често да е аксиома, а не изключение, в модерната политика, завладяна от популисти и харизматични лидери-еднодневки.

Структурите по места са в зародишен тип. А и по какъв начин членовете да припознаят най-малко малко партията за " своя ", щом няма и реплика на вътрешнопартийна народна власт, а процесът на взимането на решенията тече от върха на пирамидата надолу по веригата? Да прибавим и разтурените заради дебелоглав и политическо късогледство два Народното събрание през 2021, пропиляното първо място в политическата игра – дейности, които опънаха до краен лимит нервите на кариеристите в Има Такъв Народ и пресушиха търпението им. „ Кога най-сетне ще се доберем до постове, до власт” – несъмнено по този начин са се питали някои пишман политици, премлясквайки с пресъхнали уста в края на 2021.

Ето по този начин звучи рецептата за крах във разновидността на Има Такъв Народ.

Разбира се вождистки партии у нас има доста. Решаващото за краха при Има Такъв Народ е отчайващата липса на политически опит и усет, съчетани с твърдоглавието на водачите, неумението и нежеланието им да се учат от грешките.

Бяха предупреждавани

Преди повече от година, още преди парламентарните избори през април 2021, предизвестих в ефира на ТВ 7/8, в предаването „ Студио Хъ”, водено от Тошко Йорданов, че огромната заплаха за бъдещата им парламентарна група е да се дезинтегрира, т.е. да последва ориста на РЗС на Я. Янев през 2009, или на " България без цензура " на Н. Бареков през 2014. И не бях единственият, който предупреждаваше за това, несъмнено. Водещият на предаването се разсърди и присъединяване ми ненадейно завърши.

Излизайки от държавното управление „ Петков”, през юни 2022 Има Такъв Народ се пробваха да пернат неочакваната спирачка, с която да спрат своя електорален срив. Те обаче не подсигуриха добре тила са, подцениха недоволството на опортюнистите вътре в самата партия от ставането от трапезата. Резултатът е, че вместо Има Такъв Народ да извърнат в мача в своя изгода, с непремерените си дейности те може би форсираха фиаското си, ускориха се още по-бързо към канавката.

Кога в Политическа партия схванаха за Има Такъв Народ?

Ролята на " Продължаваме промяната " (ПП), която съумя да съблазни няколко от хората на Слави, като в това време водачът ѝ Петков тези дни разказа Има Такъв Народ като съдружен сътрудник на мафията, също не буди възхита. Кога тъкмо в Политическа партия схванаха, че Има Такъв Народ е ръката на задкулисието, подземния свят и така нататък? Ако е било преди време, за какво са мълчали? Ако пък не са знаели, това е рискова, срамна доверчивост. Замеряйки се с компромати, с обиди и нападки, и Има Такъв Народ, а и Политическа партия наподобяват зле, вредят освен на досегашните си сътрудници във властта, а и на самите себе си. За да не пострадат от пожара в „ разпадналата се задруга”, Демократична България, а и Българска социалистическа партия могат единствено да завоюват в случай че се дистанцират от споровете, заложат на умерения звук и политическия прагматизъм. Опасявам се обаче, че смяната катастрофира съдбовно. А на предварителните избори тази есен любимците ще бъдат Борисов и Костадинов.

Автор: Петър Чолаков
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР