ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Виктор Орбан получи всичко, което искаше

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Без съветския петрол по петролопровода " Дружба " унгарският министър председател Виктор Орбан мъчно би останал на власт. Евтината съветска суровина му подсигурява големи изгоди. И той съумя да си извоюва изключенията, които искаше.

На това място свършва дружбата – южно от Будапеща се намира рафинерията Сажаломбата. Точно до такава степен стига и петролопроводът „ Дружба “, който разединява Европейски Съюз. Унгарският министър председател Виктор Орбан се гордее със извоюваната борба на срещата на върха на Европейски Съюз – той показва нещата точно по този начин, тъй като съумя да извоюва правото на унгарската петролна компания MOL да продължи да получава съветски петрол по петролопровода „ Дружба “, до момента в който на превоза с танкери ще бъде комплициран край от началото на идната година.

Освен това той съумя да предотврати слагането на краен период за доставките по тръбопровода, както и да наложи още едно особено изискване за Унгария: в случай че петролопроводът, който минава през украинска територия, бъде повреден, ще има благоприятни условия и за доставки с танкери. На същата тази среща бе уговорено и това, че поради слабата си стопанска система България ще продължи да има право да получава петрол по море.

За да бъде извоювана унгарската общност

Битката е извоювана за пред унгарската общност, само че тя в действителност няма особена стойност, споделя енергийният специалист Атила Холода. Той е работил дълго за унгарската петролна компания MOL, след което е бил няколко месеца държавен секретар по енергетиката в държавното управление на Орбан. И е напълно наясно какъв брой недостоверни са изказванията на Орбан за сложното преустрояване на системата към различен тип петрол – в някои от рафинериите на MOL то от дълго време е в ход, както би могло да се чака от един интернационален енергиен тръст.

„ Доставките на съветски петрол с танкери, камиони и по други тръбопроводи не са невъзможни, само че биха били по-сложни и по-скъпи, в сравнение с са в този момент. Смятам, че Орбан извоюва изключението със своята опасност да наложи несъгласие, с цел да може по-късно у дома да каже, че е съумял да надделее в Брюксел “, счита Холода.

Компромисът в Брюксел бе реализиран релативно бързо – евентуално и поради това, че останалите държавни и държавни ръководители са знаели, че това изключение е обвързвано с огромни разноски за Унгария, както и – че Европейски Съюз разполага с още един коз: въвеждането на входни мита за съветския петрол в Общността може да бъде признато и с болшинство – а не безусловно с цялостно единогласие. В този случай Унгария не би могла да наложи несъгласие. А тези мита доста биха оскъпили съветския петрол.

Орбан се бори за властта си

Но битката на Орбан за евтиния съветски петрол не е обвързвана единствено с обезпечаването на база за неговата стопанска система, а и с обезпечаването на база за неговата власт.

MOL е най-голямата унгарска компания, един от най-важните данъкоплатци. Евтиният съветски петрол е основата за производството на дизел и бензин, който ще се продава скъпо в чужбина, до момента в който в самата страна е на ниска цена. За Унгария Орбан сложи таван на цените на бензина, който може да се поддържа единствено с евтиния съветски петрол.

" Орбан има потребност от евтиния съветски петрол "

„ Орбан има потребност от евтиния съветски петрол, с цел да може да прибира налозите на MOL и по този начин да компенсира загубите в държавния бюджет, породени от неговата ценова политика. Тъй като това би трябвало да покаже, че той – както непрекъснато повтаря – пази унгарските фамилии “, споделя Атила Холода.

Т.е. MOL печели с помощта на съветския петрол, а унгарската страна значително се крепи с помощта на приходите от него. Каквото остане, се насочва към правилните на Орбан фондации. Миналата година държавното управление на Орбан се постара 25 % от акциите на MOL да бъдат трансферирани на фондации. Това звучи добре – само че единствено на пръв взор.

" Дружба " крепи Орбан

При наново вглеждане се вижда, че в управленията на всички фондации има довереници на Орбан, които вземат решение защо да бъдат изразходвани средствата. Паричните потоци са съвсем непрозрачни за обществеността. Така да вземем за пример " MOL New Europe Foundation " до момента единствено е оповестила, че счита да се грижи за спорта, културата и опазването на здравето, без обаче до момента да е осъществила нито един съответен план.

Евтиният съветски петрол от тръбопровода " Дружба " е в действителност смазката, която крепи властта на Орбан: в кратковременен проект той връзва бюджета си посредством налозите от MOL, а в дълготраен укрепва властта си с помощта на вноските от облагите на MOL за правилните му фондации.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР