ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Историк: Путин се държи атавистично

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Путин е човек, който протяга ръка към атавистични модели на държание. Причините за това може да се крият в биографията му. Те обаче ни демонстрират, че не сме усвоили уроците от историята, споделя за Дъждовни води историкът Кристофър Кларк.

Вашата книга " Лунатици " накара хората да премислят Първата международна война и да си зададат въпроса дали тя е била стартирана само от Германия, или по-скоро доста европейски наци са се присъединили в една огромна борба, като че ли са лунатици. Какъв е крайният извод от труда Ви?

Причините за Първата международна война са комплицирани. Имаше спор, към момента неприключил, за това какво е довело до експлоадирането ѝ. Ние би трябвало да се замислим освен за какво се стига до започването на войните и кой е отговорен. Трябва да се замислим и за това по какъв начин те пораждат, с цел да можем идващия път да реагираме по-добре.

Ако вземем да вземем за пример актуалната война в Украйна и просто решим, че господин Путин е доста неприятен човек, провокирал спора, и всичко завърши с това, ние няма да научим нищо. Можем да разберем доста повече, в случай че се замислим за цялата история на това по какъв начин стигнахме дотук. Това по никакъв метод не облекчава неоспоримата отговорност на Путин за случилото се.

Как бихме могли да се поучим? Кои са паралелите сред подготовката за Първата международна война и сегашната обстановка?

Днес е по-различно от 1914 година, тъй като тогава не е имало един състезател, който просто взема решение да нахлуе на непозната територия. Първата международна война стартира на място, което никой не чака – на Балканите, в Сараево, с едно ликвидиране. И изскачат по-сложните въпроси. Каква ще бъде реакцията на австрийците? Как ще реагират сърбите на ходовете на австрийците? Как ще реагират германците на дейностите на австрийците по отношение на сърбите? Ще поддържат ли руснаците Сърбия или не – въпреки самите те да не са нападнати?

И всичко това е извънредно комплицирано. Всеки, замесен в тази война, става част от нея по силата на друга логичност.

Сега ние имаме доста по-проста обстановка. Русия е много изолирана и Путин самичък е виновен за решението си. Ясно е, че огромна част от висшия ешелон в неговата система не е знаел за проектите, до момента в който не е било взето решението за нахлуване. В доста огромна степен това е войната на Путин. И доколкото имаме визия от разследващите отчети, той фактически взе участие персонално в ръководството ѝ. Дори взема решения на оперативно равнище. Картината през днешния ден е по-малко комплицирана от тази през 1914 година.

Какво научиха хората за последните 100 години и какво не съумяха да научат?

Явно се научихме да вършим някои неща доста по-добре. Дали станахме по-интелигентни като политически същества, като homo politicus, е напълно различен въпрос. Но мисля, че това е област, в която по принцип се учим доста постепенно. И имаме склонността да разчитаме на остарели поведенчески модели.

Вярвам, че Европейски Съюз е като един исторически урок, който сме усвоили. Това са изводите от двете международни войни, трансфорат в политически ред. Така че има образци за поучения, намерили институционален израз, придобили някаква продължителност, която другояче не биха имали.

Иначе в случай че се замислите за Путин - освен за решението му да нахлуе в Украйна, само че и за личността му като водач - полугол (без риза) той язди кон, целият този мачизъм... всичко това е нещо доста атавистично.

От друга страна, в случай че си дадете сметка какъв брой от водачите на европейските страни са дами и видите какъв брой от тактиките за оправянето с тази експанзия се пишат от жени… напълно не е като да не сме се трансформирали. Западът е доста по-различно място от това, което е бил. Русия също. Има и доста руснаци, които не желаят да вземат участие в ужасната рискована и рискована политика на Путин.

Но съветският президент – евентуално заради аргументи, криещи се в биографията му – за жалост е човек, който протяга ръка към атавистични модели и държание. Именно те демонстрират, че не сме усвоили уроците от историята.

Мислите ли, че сме на ръба на Трета международна война?

Първият ми отговор е, че доста се надявам да не е по този начин. Второ, мисля, че Путин знае, че това би било един тип самоизтриване. Той би трябвало да е самоубиец, с цел да направи сходно нещо. Много зависи от това дали той е толкоз несъизмерим и дали системата би го подкрепила, в случай че той тръгне на подобен ход. Има доста индикации, че самата система би се противопоставила сполучливо. Ние не знаем, несъмнено. Но в случай че просто го оставим да прави това, което пожелае, в последна сметка разрешаваме и на процедура узаконяваме незаконното нарушение на интернационалното право. Ако, въпреки това, реагираме прекомерно остро и покажем свръхреакция, рискуваме казусът да ескалира.

Не ние създадохме тази рецесия. Така че Западът би трябвало деликатно да преценя реакциите си. И мисля, че като цяло го прави. Споровете се въртят главно към това, че реагираме прекомерно постепенно, изключително германците.

Изглеждате убеден, че хората към Путин могат да го спрат да натисне нуклеарното копче. Така ли е?

Мисля, че съществуват обилие от доказателства, че Путин изпитва компликации с доста хора от по-широките кръгове от системата на неговото ръководство. Той се изолира от ден на ден и повече.

Моята вяра е, че в случай че се вземе значимо решение за увеличение на риска, да вземем за пример посредством разполагане на тактически нуклеарни оръжия, ще се появят хора, които да кажат: не, ние няма да го създадем. Случвало се е в предишното.

Русия не приказва едногласно. Русия е комплицирана нация. Тя е изтънчена нация. Част е от Европа. Много огромен брой руснаци са напуснали страната и в този момент са другаде. Сред тях има доста представители на интелигенцията, на медиите и други Играта към момента не е завършила, а Путин не приказва от името на цялата страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР