ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ако Одеса стане втори Мариупол? Бесарабски българин разказва

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Много е мъчно да приемем, че ни чака ориста на Мариупол. Но ние най-малко към този момент знаем какво може да ни се случи. " Това споделя Олександр Середа, бесарабски българин от Одеса. Доскоро украинският пристанищен град беше в периферията на военните дейности. Но ескалацията от последните седмици кара хората там да се запитат: да не би да следва най-лошото?

" Могат да откъснат Одеса от Украйна "

Преди няколко дни ракета се вряза в жилищен блок в Одеса и умъртви осем цивилни, измежду които бяха тримесечно бебе и майка му. Професор Середа, който не е напускал Одеса от началото на войната, вижда в този акт на експанзия неприятно предзнаменование. " Има причина да преглеждам нещата песимистично. Одеса е обградена от Черно море. Напрежението, което ескалира в този момент в Приднестровието, е мотив за терзание ", споделя историкът. Сепаратисткият район на Молдова, който е следен от Русия и където от години са ситуирани към 2000 съветски бойци, е единствено на към 50 км от Одеса. Олександр се притеснява, че съветските сили ще се опитат да откъснат родния му град от централна Украйна.

" Одеса е разграничена на две елементи - северна и южна. Южната част е сред реките Днестър и Дунав. През Днестър южната част на града е обвързвана със северната единствено от два моста. И двата бяха атакувани. Най-големият авто и железопътен мост беше ударен и е пресечен. Вторият не съумяха да уцелят. Но в случай че бяха съумели, Одеска област щеше да е изцяло откъсната от Украйна ", споделя бесарабският българин.

Според професор Середа руснаците виждат лесна цел в Бесарабския район. Причината - това е многообразието от етноси. Там живеят българи, румънци, молдовци, гагаузи. Много от тях дълги години са били настроени проруски. " Разбира се, през последните 2 месеца настъпиха промени в настроенията. Но за организирането на референдум при вероятно завземане руснаците разчитат точно на етническото разнообразие и проруските настройки. Сега и в Херсон руснаците се пробват да проведат референдум - единствено че не могат да намерят хора, които да вземат участие в него ", споделя Олександр Середа. Целта на руснаците е да основат Херсонска национална република по образеца на Донецка и Луганска. Така ще легитимират наличието си в украинския град.

В Бесарбска област живеят над 150 000 българи. Молдовците и румънците са към 120 000. " Украинците имат болшинство, само че то не е огромно ", споделя историкът. Според него многото и разнообразни етнически групи не са изпитвали изключително мощна принадлежност към украинската нация по руско време, когато украински език не се е изучавал, нито пък хората са имали достъп до украинска просвета. " От тази позиция това е по-лесно за руснаците - психическата обработка на популацията. Това обаче важи единствено за възрастните хора. По-младите не са живели в комунистическия режим и се осъзнават като част от украинската страна. " По-възрастните генерации въпреки всичко дават мотив на Путин да счита, че може да разчита на тях, разяснява проф. Середа.

По думите му всички тези, които след 2014 година ясно са изразявали проруската си позиция, в този момент мълчат. " Не съм сигурен обаче дали те са трансформирали отношението си към украинската страна и обстановката. Може би пък са в очакване на съветската армия. Или виждайки какво се случва, имат някакъв обикновен позор от предходните си изявления. "

Професор Середа споделя, че за жалост хората в Одеса още не осъзнават какво би означавало нахлуването на съветските войски в техния град. " Войната се усеща най-много от Херсон, от Мариупол. Хората от тези градове идват тук и описват каква покруса ги е сполетяла. Някои от по-възрастните в Одеса настояват, че за тях няма значение къде живеят - както си живеят в Украйна, по този начин щели да си живеят и в Русия. Но избягалите от Мариупол и Херсон им описват: И ние преди по този начин си мислехме ", споделя Олександр. От свои другари, избягали от Мариупол, той знае, че градът е изцяло опустошен. Нито една постройка не е останала непокътната. " Подобна орис може да сполети и Одеса. Населението на Мариупол, както и това на Одеса е доста пъстро. Русия се надяваше, че другите етнически групи ще поддържат съветската агресия. Но сгрешиха. Регионът оказва по-сериозна опозиция, в сравнение с те чакаха. "

Ако Русия нападна засилено Одеса

На някои хора им е мъчно да одобряват, че Одеса може да се трансформира във втори Мариупол. Най-вече тъй като е по-голям град, а и значим стратегически транспортен възел за Русия. Но съгласно проф. Середа точно това може да са аргументите Одеса да бъде идната военна цел. " Тук са най-големите пристанища, хъбове за претоварване на зърно. А това е доста значимо за Путин. Той желае да попречи на Украйна, тъй като това е основният артикул, който страната създава ", споделя бесарабският българин. Ако въпреки всичко се стигне до огромно нахлуване над Одеса, България и Румъния сигурно би трябвало да вземат отношение, счита той. " Все отново в този район най-големите етнически групи са българите, гагаузите и румънците. "

Автор: Мина Киркова
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР