ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Руският газ е основното оръжие на Путин за натиск върху страните от ЕС

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Русия стартира да ползва своя остроумен проект за изнудване на Европа с газ. На 26 април Полша (държавната газова компания PGNiG) и България (газоразпределителната компания Булгаргаз) получиха известие от съветския газов монополист Газпром, че доставките на съветски газ за двете страни ще бъдат прекъснати от 27 април заради „ неспазване на изискванията за плащане”.

В края на март Путин подписа декрет, задължаващ задграничните европейски контрагенти на Газпром да заплащат за газ в съветски рубли от 1 април. На собствен ред множеството страни от Европейски Съюз не се поддадоха на сходно изнудване и започнаха сами да търсят опция на съветските запаси.

По-специално, Полша съобщи, че няма да възобнови контракта си с Газпром, който изтича в края на 2022 година Премиерът на страната Матеуш Моравецки е убеден, че Полша към този момент е в положение изцяло да размени съветския газ. Варшава се готви да диверсифицира и получава газ от разнообразни места през последните шест години. През октомври тази година ще стартира работа газопроводът Baltic Pipe, по който Полша ще получава газ от Норвегия.

Министърът на енергетиката на България Александър Николов сподели, че компанията " Булгаргаз " добросъвестно е изпълнила всички отговорности по контракта с Газпром, заради което нарушаването на контракта става извънредно от съветска страна.

Прекратяването на доставките на газ е нарушаване на договорните отговорности от страна на Газпром, което може да заплаши съветската компания с многомилиардни санкции. Украйна към този момент сътвори казус за възобновяване на средства от Газпром, откакто обезпечи заплащането на 2,9 милиарда $ от съветския монополист по решение на Стокхолмския арбитраж.

Газовото изнудване на Полша и България за следващ път удостоверява, че Русия не може да бъде благонадежден снабдител на газ.

По-рано Унгария беше подложена на съветски газов шантаж, откакто одобри горните условия на Кремъл.

Освен това немският енергиен тръст Uniper позволи опцията за заплащане на съветския газ при изискванията на Путин в края на май.

Руската федерация за следващ път потвърждава, че енергийните запаси за нея са оръжие. Страните от Европейския съюз би трябвало да бъдат обединени и да наложат ембарго върху съветските енергийни запаси. Прекратяването на доставките на газ за Полша и България би трябвало да бъде мотив в интерес на цялостно газово ембарго за Руската федерация. Това е значим сигнал към всички останали снабдители на газ, че е пристигнало времето за огромно преразпределение на европейския газов пазар. Сега Газпром не е в положение да изнудва никого, както беше при започване на отоплителния сезон.

Коментар на Владимир Ростоцкий, съветски политолог
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР