ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Доц. д-р Георги Цветков за ФАКТИ: Разпад на украинската държава и армия няма да има

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" В последните дни се споделя наблюдението, че руснаците значително са изчерпали своя нападателен капацитет във връзка с силите, които бяха авансово събрани и ангажирани по-късно във войната в Украйна. В украинските източници се споделя, че не би трябвало да се прибързва с изводите, че войната ще спре скоро и че надали не руснаците са към този момент разрушени. Факт е обаче, че авансово ангажираните сили са в много огромна степен изтощени ".

Това сподели в изявление за ФАКТИ доцент доктор Георги Цветков, специалист по отбранителна политика и обмисляне на защитата.

" В северната част на Украйна, към Киев и Чернигов, към този момент се подхващат обособени украински контраатаки и има удобни условия руснаците да бъдат обкръжени и да им бъдат нанесени доста съществени провали ", добави за настоящите трендове специалистът.

" Най-застрашени са съветските сили, които са на север от Киев ", посочи той.

" В Източна И Южна Украйна нещата стоят по малко по-различен метод. Руснаците са несъмнено изтощени, арсеналът им от високоточни оръжия е много поизчерпан, само че те ще опитат да вкарат допълните сили, които сега се придвижват от Русия. Това, което би трябвало да се има поради, е, че като цяло те наподобява са на по-ниско софтуерно ниво. Но това, че се вижда привършване на модерни системи, не значи, че руснаците не разполагат с количества от по-старите. В Мариупол всеобщо употребяват добре познати от времето на Студената война артилерийски системи, реактивни системи за залпов огън ", сподели още доцент доктор Цветков.

" В скоро време няма да има някакво по-масово оттегляне на руснаците ", заключи той.

" Това, което следва да забележим, е дали Украйна ще успее да ограничи потреблението на съветските военновъздушни сили. Те все по-често употребяват общоприети авиационни бомби, което за тях носи по-голям риск да бъдат свалени от много необятно употребяваните портативни зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК), които имат украинците. Ако украинците съумеят да лимитират действието на съветската авиация и са запазили задоволително запаси, а аз считам, че ги имат, евентуално в идващите седмици ще следим опит за дейни дейности от страна на Украйна ", разяснява специалистът по отбранителна политика и обмисляне на защитата.

" Украинско национално решение ще е дали страната да бъде в НАТО. По отношение на националната им територия мисля, че те ще са в положение да си възвърнат контрола върху това, което беше изгубено от началото на войната. Разбира се, вършим уточнението, че това няма да стане бързо и елементарно и украинците го акцентират пред личното си население. Това, че руснаците търпят съществени загуби, не би трябвало да основава чувството, че тази война ще свърши бързо ", сподели доцент доктор Цветков във връзка с някои следвоенни вероятности пред Украйна, а по-късно добави:

" Разпад на украинската страна и войска няма да има. От друга страна, лесна победа и всеобщо оттегляне на руснаците също няма да има, в случай че Украйна не е съхранила задоволително сили, с цел да може военно да наложи своето предимство ".

На въпроса по отношение на опцията за тактически нуклеарен удар от страна на Русия по към този момент незнайна цел, за какъвто все по-често приказват някои анализатори, изхождайки от нестабилното психическо положение на съветския държавен глава Владимир Путин, доцент Цветков отговори по следния метод:

" Зависи против каква цел ще се употребява. Най-неблагоприятният вид е да бъде нанесен подобен удар върху Украйна. За мен на този стадий е съвсем невероятно да бъде нанесен нуклеарен удар върху територията на страна от НАТО. Това е по-скоро психически напън от съветска страна. Коментира се, че идната цел може да е Полша или Балтийските страни, само че на този стадий не виждам по какъв начин Русия би могла да излезе печеливша от подобен спор.

Открит нуклеарен удар против обособени цели в Украйна - това е нещо, което не може да се изключва, само че още веднъж ще кажа, че по-скоро става въпрос за психически напън от Русия. Ако те посмеят да създадат нуклеарен удар върху Украйна, към този момент никой не може да планува какъв ще е отговорът, тъй като тогава на процедура решението няма да бъде взимано от НАТО. В НАТО Англия и Франция са тези, които имат прочут, дребен нуклеарен капацитет. Решението ще би трябвало да бъде взето самостоятелно от Съединените американски щати откакто преценяват какъв е рискът - и краткосрочният, и дълготрайният ".

Има информации, че в последните дни има придвижване, което е обвързвано с доставка на препарати, които се употребяват за деконтаминация - за отбрана на личните сили при потребление на химическо оръжие. В Украйна се тормозят, че в случай че руснаците доставят личните си сили с такива препарати, това може да значи, че имат подготвеност за потребление на химическо оръжие.

Добрата вест е, че благодарение на НАТО в това число, Украйна има цялостно осведомително предимство. Очевидно е, че сносно знаят къде и по какъв начин се движат съветските сили. Така че в случай че фактически има заплаха от потребление на такова оръжие, евентуално ще могат вероятно да нанесат и предпазен удар. Знаем, че руснаците непрестанно приказват за някакви лаборатории за създаване на биологични оръжия в Украйна и не е напълно изключено съгласно мен да готвят провокация ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР