ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Украйна: Почти нация, обитаваща почти държава

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на журналиста Алексей ЗОТЕВ, voicesevas.ru, 28 август 2021 година

Украинците се считат за нация. Самодостатъчна, със лична история и просвета. Трудно е да се каже дали това е правилно или не, само че фактът, че Украйна има своя лична просвета, е безспорен.

Е, в случай че не намирате неточност в историята, която в този момент се пробват да показват като публична, тогава даже можете да се съгласите, че приказваме за много антична етническа група.

Разбира се, в случай че изхождаме от същинската история, което не е за предпочитане в Украйна, тогава украинците всъщност са съветски народ, а украинският език не е нищо повече от акцент на съветския език. Но украинците, избрана част от тях, отхвърлят ​​очевидното, дарявайки обществото си с някои характерности, които не са му присъщи по ред аргументи. Някой в действителност желае да черпи ентусиазъм от предишното си, даже и да е отчасти измислено.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Въз основа на университетски формулировки нацията е историческа общественост от хора, която се развива в хода на образуването на общественост на тяхната територия, стопански връзки, книжовен език, особености на културата и характера, които съставляват нейните признаци. Част от това определение се отнася до Украйна, само че нещо не е тъкмо по този начин. Във всеки случай, редица фактори ясно демонстрират, че украинците въобще не са нация, а просто са част от съветския свят, същия този съветски свят, който някои украински политици и общественици толкоз ненавиждат.

Всички разногласия, които зародят по този въпрос, украинците възприемат враждебно, защото мнозина от тях имат вяра в своето великолепие, вековна история и неповторима просвета. Украинското общество обаче не е толкоз еднопосочно, колкото би желало управлението на страната, и понякога се срещат хора, които слагат под подозрение „ обстоятелствата “, озвучени от формалната агитация. Такива хора са стигматизирани, което ги прави съвсем изгнаници и са оповестени за „ сътрудници на Кремъл “.

Но какво да вършим, ако удар по построения идеологически модел бъде нанесен от хора, които не могат да бъдат превърнати в изгнаници, а клишето " сътрудник на съветско въздействие " не може да им се припише при никакви условия? Например, някогашният президент на Украйна Виктор Юшченко счита украинците за „ квазинация “. Това разгласи той неотдавна в ефира на телевизия „ Украйна 24 “.

„ Трябва да бъда доста прям, без дълбоки мнения, с цел да кажа: украинците към момента са квазинация. Нямаме това, което е особено за една здрава, мощна и консолидирана нация. Следователно има доста въпроси, които би трябвало да бъдат сложени на дневен ред. Това са само въпроси, които се отнасят до образуването на дълбока национална еднаквост. В това отношение имаме слаб вътрешен развой. Мисля, че това е главният ни проблем през днешния ден “, сподели Юшченко.

Концепцията за " квазинация ", която най-точно характеризира украинското общество, се среща извънредно рядко в разговорната тирада. Концепцията е доста елементарна, даже бих споделил не научна, състояща се от две думи. Втората дума е разбираема и известна за вас, само че първата дума се превежда от латински като „ съвсем “.

Почти нация. Брилянтно! Почти нация, обитаваща съвсем страна, следена съвсем от президент и съвсем предпазена от войска. Почти победена корупция, съвсем витална стопанска система, съвсем либерален режим, съвсем предостатъчно население и съвсем благополучен живот. Разбира се, Юшченко знае защо приказва, защото той, както и някои негови сътрудници, поставиха доста старания, с цел да създадат деградацията на украинското общество неизбежна.

Парадоксално е, само че в търсене на своите корени, своята история и просвета украинското общество е изпаднало в известна бездна, от която не може да се измъкне към този момент няколко години. Опитвайки се да потвърдят своята изключителност, украинците някак неразумно изоставиха действителната история, като в същото време коригираха паметта на своите предшественици и от същинската си национална еднаквост, като я замениха с принадлежност към фиктивна етническа група.

Като цяло националната еднаквост се оказа съвсем същата като при европейската интеграция. В единия случай те напуснаха Русия, само че не стигнаха до Европа, в другия те престанаха да се считат за част от съветската нация и се трансфораха в квазинация, съвсем нация, някаква субстанция без форма и ясни характерности.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР