ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Азовско море - море със символична стойност насред руско-украинската война

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Под сивата пелена на проливния дъжд пристанищният град Таганрог в Югозападна Русия, който нормално е многолюден, в този момент е застинал. Азовско море, което нормално е умерено, се трансформира във значим залог във войната на Русия в Украйна.

Само един кран се движи, и то постепенно, над голяма купчина с въглища, които евентуално идват от прилежащ Донбас. Пристанището е прекратило работа по разпореждане на управляващите, както и множеството летища в Югозападна Русия, покрай границата с Украйна.

Над региона прелитат военни хеликоптери и самолети, спускат се ниско над градовете и пътищата, които водят към границата.

От тази граница, през която в този момент не може да се минава, се чуват далечните гърмежи в Мариупол, главното украинско пристанище на Югоизточна Украйна, където живеят близо половин милион души, обсадени от съветските сили.

От началото на съветската атака на 24 февруари мощни детонации раздрусват града. Крайбрежието на това не доста надълбоко море, което през зимата от време на време замръзва, в този момент са основно значение. Мариупол е ситуиран сред съветските войски, които идват от анексирания от Москва Крим, намиращ се западно от украинския град, и проруските сепаратистки сили в района на Донецк на изток.

Ако Русия успее да превземе Мариупол и покрайнините му, тя ще получи цялостен надзор над Азовско море, което е обвързвано с Черно море, и то ще стане вътрешно за Русия.

" На процедура Русия към този момент управлява това море, като вземем поради, че управлява единствения вход в него, Керченския пролив ", споделя Игор Деланое, заместник-директор на Френско-руския център за наблюдаване и експерт по съветския флот.

Според него теорията за " териториалния континуитет ", която Русия цели да сътвори сред Крим и сепаратистките територии в Източна Украйна (които неотдавна бяха приети за самостоятелни от Владимир Путин), съществува от 2014 година, когато полуостров Крим бе анексиран от Москва.

" Териториален континуитет "

Русия стартира тогава градежа на моста, който от май 2018 година минава над Керченския пролив и свързва Кримския полуостров с Русия и огражда по този метод Азовско море.

Напрежението се ускори. В края на 2018 година съветският флот откри огън по три украински военни кораба, които се опитваха да стигнат до Мариупол през Керченския пролив, и ги залови. НАТО безрезултатно се пробва да подсигурява " свободния достъп " до украинските пристанища на Азовско море.

Исканията на НАТО в това море, което Русия счита за свое, и наличието на кораби на алианса в Черно море извънредно ядосват Москва.

Ако Русия обаче де факто управлява Азовско море, за какво ѝ е належащо да овладява и украинския му бряг?

" Това са знаци. Във всичко, което се случва, в действителност има символика. Рационалните съображения са все по-малко. Целта е да се покаже, че Русия е велика мощ. Украйна е последното място, на което това е допустимо ", споделя Алексей Малашенко, теоретичен началник на Институт за разговор сред цивилизациите.

Ако Русия успее да откри надзор върху Азовско море, " тя към този момент няма да би трябвало да се регистрира пред някого, ще може да разположи там, каквото си пожелае - нуклеарни подводници да вземем за пример ", акцентира специалистът.

Понастоящем локалната и международната стопанска система страдат от обстановката в Азовско море.

До 2017 година, от когато датира последната налична статистика и три години след анексията на Крим, пристанището на Таганрог е отчело, че над една четвърт от износа му отива в Украйна и над половината от вноса му идва от Украйна.

Съгласно известие на съветските морски управляващи от понеделник над 40 кораба чакат да влязат в Азовско море.

По всички съветски пристанища на Азовско море са блокирани над 170 кораба. Част от тях транспортират зърно. Тяхното блокиране се отразява на международната цена на зърнените култури, защото Украйна и Югозападна Русия са два от главните производители.

" Корабоплаването е краткотрайно прекратено до второ разпореждане ", споделят единствено съветските морски управляващи, като разясняват, че става дума за " антитерористични ограничения във водите на Азовско море ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР