ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Отец Дионисий за ФАКТИ: Заветът на Апостола изобщо не е изпълнен. Заветът на Протеста - също

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
в респект на Васил Левски, което да напомни настояванията на митинга от 2020 година, провежда на следващия ден “Агора България”. Автопоход “Чиста и Свята Република България” ще тръгне от Националния исторически музей в 16:00 часа на следващия ден, 19 февруари.

“Миналата година на този заветен ден бе призната и подписана на площад " Независимост " от хиляди хора Декларация за Чиста и Свята Република. Това бе Манифеста на Протеста със свои 33 претенции. Преди първите парламентарни избори предходната година политическите обединения, зародили върху Протеста, заявяваха безапелационна поддръжка. Една година по-късно стъпилите върху Протеста и считащи се към този момент за политици не са осъществили в три Парламента нито една точка. За да обновим Завета на Дякона и Завета на Протеста на 19-ти февруари т.г., събота от 16:00 ч. започва Автопоход “Чиста и Свята Република България”, показват от “Агора България”.

За да приказваме по тематиката, от ФАКТИ потърсихме отец Дионисий , свещеник и цивилен деятел.

“Нито едно от 33-те претенции на митинга не е изпълнено. Само по едно от тях има някакво развиване. То обаче не се дължи нито на последните три Народното събрание, нито на последните три държавни управления - две служебни и едно постоянно, макар че в този му формат то не действа пълноценно като постоянен кабинет. Единственото настояването на митинга, което отчасти беше изпълнено, е отстраняването на Сотир Цацаров. Искането обаче беше за дисциплинарно премахване. Вместо това виждаме, че с цел да може за него да дойдат по-благоприятстващи условия, той разигра картите си преди тях. Това е извънредно неприлично - не трябваше да се разрешава онази мощ, против която митингът в миналото въстана, да покаже, че функционално има надмощие”, изясни той.

Отец Дионисий напомни някои от настояванията на декларацията, призната от протестиращи жители: “Едно от най-важните претенции беше да има обща парламентарна декларация, гласувана от цялото Народно заседание, не от обособена парламентарна група, с която да ни кажат какво в действителност се случи в страната през последните 12 години, какъв режим беше открит, кой сътвори този план, кои са виновниците, какви се техните имена.

Искахме от Народното събрание да бъде признат лист с “персона нон грата”, без значение дали той ще има юридическа стойност. Този лист може да има голяма психическа стойност, както и голяма стойност пред света, с цел да покажем, че не разчитаме в Съединени американски щати да се задейства законът “Магнитски”, че ние сами можем да посочим хората, низвергнати от обществото. Дори и подмолно те да дърпат конците, това не са представители на българското общество, признати добре на улицата. Това не се реализира, нямаше никакво отношение към концепциите на митинга.

“Виждаме и огромно недоумение на главното искане на митинга - да няма въобще служба, функционалност и роля основен прокурор”, уточни отец Дионисий и акцентира, че това е на Инициатива “Правосъдие за всеки”.

“Виждаме, че четирите обединения в ръководещата коалиция имат безусловно разнообразни възгледи по въпроса с основния прокурор. Това значи, че се цели едно-единствено нещо - смяна в правосъдната система да няма, тъй като тя стартира да обслужва и тях. Виждаме, че имаме министър на районното развиване и благоустройството - Гроздан Караджов, за който Богдан Милчев в “Алтернативата” разкри по какъв начин, когато са водили диалози по какъв начин да помогне Институтът за пътна сигурност, отговорът на Караджов бил: “От мен не зависи, аз имам шапка”. Ние постоянно сме в ръководство, което има шапка.

Има едни хора, за които всички сме чували - дали доста остарели генерали, или доста остарели министри от кабинетите на Станко Тодоров и Тодор Живков, тези хора постоянно по някакъв метод държат нещата. Тези, които взеха решение, че ще вземат присъединяване във властта не с цел да изпълнят настояванията на митинга, който към оня миг беше подсилен от 70% от българското население - %, който към този момент не е същият заради голямото отчаяние, направиха повече от предателство”, безапелационен е той.

“Причината за автопохода на следващия ден е свещено поклонение пред Апостола, тъй като неговият завет въобще не е изпълнен, а точно това е националният блян, към който страната постоянно би трябвало да се стреми. От друга страна, с това автошествие желаеме да напомним и за завета на митинга. Той не е осъществен”, акцентира отец. Дионисий.

“Никога няма да спра да дублирам, че в деня преди невероятния разгром, осъществен от режима на Борисов на 2 септември 2020 година, всички, които са в сегашния парламент, както и такива, които към този момент не са в него, поставиха клетва, че до момента в който не реализираме главните претенции на митинга, няма да се предаваме. Енергия към този момент няма поради разочарованието. Надявам се тя да стартира да се възвръща. Без значение по кое време, какво ръководство има и кои са лицата в регулярната политика, постоянно на улицата би трябвало да има цивилен глас, който да бъде една обособена институция.

Ако се приказва, че президентът е коректив, аз ще кажа, че президентът е с голям прерогатив. Коректив можем да бъдем ние - будни жители, хора. Не зная за какво в последно време се използва “граждани”, което с оглед предишното е прекомерно обидно - само Министерство на вътрешните работи ни назоваха жители по време на социализма. Нека умерено се назоваваме сънародници, българи. Тези думи не са думи, които са отживели. Те имат своята стойност”, уточни той.

Отец Дионисий се съгласи, че сега се носим в безвремие, че чакаме нещо да се случи. “Не зная за какво българският народ въобще се е оставил да чака. Политическият хайлайф, политическата класа се излъчва, основава, отглежда. Нашият народ отхвърля да прави това, чака разнообразни планове, доста елементарно се очарова, а по-късно доста елементарно се разочарова. Оттам идва казусът - че прекомерно бързо се разочарова. В тези 33 години Преход сме го виждали в какви ли не държавни управления, с какви ли не избори на държавен глава. Видяхме го и в този момент. Може ли въобще да си помислим, че хора, които не са били пострадали от режима на Борисов през неговите 12 години, в нито един миг не са били в страдалчество и гонение, ще могат да бъдат тези, които да търсят правдивост?”, уточни той.

“Виждам едно разпределение на властта безусловно като баница - тъкмо като баниците, с които се снима Корнелия Нинова прекомерно постоянно. Баницата е разграничена на четири, всеки яде от своята четвъртина. Надявам се заради новите условия, признати от Европейската комисия, че единствено при прецизно съблюдаване на върховенството на правото ще се получава финансиране по Национален проект за възобновяване и резистентност и по програмния интервал 2021-2027, ръководещите да схванат, че би трябвало да останат на самоограничение и пост, както и да спрат със захлебването небрежно, тъй като не знаят за какъв брой дълго са на власт”, сподели още той.

“Дали ще ги раздели тематиката АЕЦ “Белене”, дали ще ги раздели тематиката Северна Македония, дали ще ги раздели тематиката Украйна, това не знае никой от нас. Винаги когато подобен разлом стартира, се намира някоя от огромните компании, функциониращи по времето на ГЕРБ, а и отпреди това, която да се намеси и да запълни празнините с пари. Големият проблем на нашето общество е, че не се разбра, че пожар не се гаси с банкноти. Пожарът по този начин може единствено да се разпалва от ден на ден и повече”, счита той.

“Не зная за какво са концепциите, че ще внасяме от чужбина дали специалисти, дали хора за основни позиции, та даже най-възлови такива в правосъдната система. Това значи, че още веднъж ще внесем хора, които не знаят какво съставлява режима на Борисов и не знаят какво значи действително гонение и принуда. В подобен случай какво можем да чакаме сега, на какви хрумвания да разчитаме?”, пита отецът.

“Основното искане на митинга бе освен свалянето на Борисов от власт, само че и свалянето на Гешев. Пришки му излязоха на езика на адв. Екимджиев. Народното посланичество постоянно може да гласоподава от трибуната на Парламента да се изкаже всеки един български жител - видяхте ли някоя парламентарна група да го предложения? Възможности за отстраняването на Иван Гешев от поста основен прокурор има и е повече от необходимо това да се случи. Какви процеси ще започват оттук насетне не е толкоз значимо. Важно е да се работи и от самото начало да има функционалност. Когато една страна не желае държавен обвинител номер 1, с кого ще се съобразяваме ние - с страната или с държавен обвинител номер 1?”, пита още той.

В края на диалога духовникът и цивилен деятел отговори на въпроса дали въпреки всичко вижда вяра: “Като християнин, виждам една вяра. Това е гибелта и се апелирам да пристигна час по-скоро - на този свят му видях и хубавото, и неприятното. Що се отнася до вяра тук - виждам, че хората доста бързо се разочароват. Това значи, че са почнали да разсъждават. Нека да стартират и да вземат участие в процеси на съзидание, да бъдат по площадите, даже и да е доста студено. Трябва да изградим и общество, и страна, би трябвало да стартираме малко да се заобичваме един различен, тъй като прекомерно дълго на власт беше един деспот, който посредством разделяне владееше безусловно всичко. Това би трябвало да завърши, само че за жал мисля, че сегашните не го умеят. Това вменява голямо обвързване на президента, който през вчерашния ден се произнесе, че ще следи държавното управление. Неговата работа не е нито да бъде почитател, нито да бъде следовател на държавното управление. Неговата работа като държавен глава към този момент втори мандат, правил три служебни държавни управления и познаващ всички канали на взаимоотношение в страната, да стартира да ги употребява. Нашата страна отива към по-лошо, не към по-добро. Не заслужаваме по кое време извън, по кое време от вътрешната страна, по кое време в общо взаимоотношение разнообразни ченгесарски кръгове да осъществят планове в един миг с Цар за министър председател, в идващия - на Пъдар за министър председател, а в този момент - Шут за министър председател. По този метод светът во веки веков ще ни държи в дълбока провинциалност”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР