ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Прогноза: Китай не може да открадне руския газ за Европа*

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Напоследък и в българските медии се приказва наизуст за опцията Русия да пренасочи своя газов експорт от Европа към Китай. Това е безусловно нереалистично!

Това разяснява във " Facebook " Пламен Петров.

За предходната година износът на Газпром за страните от Европейски Съюз и Турция е 185 милиарда куб. м. А към Китай има единствено един газопровод - " Силата на Сибир ", по който руснаците са изнесли 16 милиарда куб. м през 2021 година като по контракт до 2025 година би трябвало да стигнат 38 милиарда куб. м годишно.

Но най-важното е да се познава географията на съветските залежи - износът за Европа и за Китай се зарежда от разнообразни газови залежи, дистанцията сред тях е над 2500 км и те не са свързани между тях с водопровод. Газът за Европа потегля главно от полуостров Ямал, който е в най-северозападната част на Сибир, а за Китай - от находищата Чаядинско и Ковыктинско в съветския Далечен Изток.

При визитата на Путин в Пекин през предходната седмица бе подписан контракт за увеличение на съветския газов експорт за Китай с още 10 милиарда куб. м годишно, новите размери също няма да дойдат от Ямал, а най-вероятно от остров Сахалин, който е в Тихия океан.

Наистина, Газпром настойчиво се пробват да пробута на китайците градежа на още един огромен газопровод от Ямал през Монголия до Китай - " Силата на Сибир-2 ", който в действителност може да има отношение към съветския газов експорт за Европа. Идеята е той да има потенциал от 50 милиарда куб. м. Но забележете - единствено дистанцията от Ямал до монголската граница е над 3000 км, а от там до китайските промишлени центрове по крайбрежието има още най-малко 2000 км!

Износът на газ на такива дистанции по водопровод няма по какъв начин да бъде печеливш, което не значи, че олигарси от обкръжението на Путин не лобират за този безразсъден газопровод, тъй като той може да им донесе десетки милиарди долари под формата на контракти за градеж на оборудването. Но Китай няма потребност от него, тъй че най-малко в идващите 10-15 години той няма да бъде издигнат.

Иначе от полуостров Ямал има газов експорт, който може да бъде превключван от Европа към Китай и назад. Но става дума за полутечен газ, създаван от консорциум, воден от частната съветска компания Новатек, а не за продукция на Газпром.

Засега и този газ отива главно в Европа и повода е географията - преносът с танкери от Ямал до Китай през Северния ледовит океан е доста безценен, дистанцията по море е над 10 хиляди км и са нужни ледоразбивачи, които да разчистват пътя на танкерите.

* Заглавието е на ФАКТИ
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР