ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Кръстоносният поход на Абрамович срещу Хората на Путин

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Любомир Мартинов от Българска телеграфна агенция

Дали Роман Абрамович е купил футболния клуб " Челси ", с цел да усили престижа на Русия и да ускори въздействието ѝ в Обединеното кралство, или просто с цел да сътвори тим от международна класа? Дали е непосредствен съдружник на Путин, негов васал или самостоятелен съветски магнат и някогашен губернатор? Въпрос на позиция... и на положителни юристи.

В края на декември " Харпър Колинс " и Абрамович реализираха извънсъдебно съглашение, по силата на което английското издателство се извини на съветския олигарх и се съгласи да промени свързани с него пасажи в книгата " Хората на Путин " на журналистката Катрин Белтън. В противоположен случай щеше да се стигне до гръмък правосъден развой във Висшия съд на Лондон, който съгласно английската преса постоянно отсъжда в интерес на ищците при каузи за клюка. Абрамович не е претендирал за обезщетение, само че е изискал издателството да направи подаяние за неназована благотворителна организация като част от съглашението. В книгата от 2020 година, която следва да излезе тази година на пазара и на български език, Белтън, английска журналистка, някогашна репортерка на " Файненшъл таймс " в Москва, а в този момент специфична репортерка на Ройтерс, споделя за хората от близкото обграждане на президента Владимир Путин.

Тя разказва по какъв начин съветският президент дърпа конците в система на ръководство, в която преобладаващи фактори са някогашни сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), издигнали се след идването на власт на Путин през 1999 година до висши управнически постове и работещи взаимно с проведената престъпност. Авторката твърди, че хората на Путин източват пари от държавни предприятия и с тях зареждат черна каса, която се употребява за персоналното обогатяване на самия президент и на неговия кръг, както и за стратегически интервенции като подкупване на задгранични политици или други механизми за усилване на престижа на Русия и за оказване на въздействие върху международната политика. Адвокатите на Абрамович претендираха, че книгата е клеветническа, тъй като в нея написа да вземем за пример, че олигархът е купил " Челси " по персонално разпореждане на Путин, с цел да си проправи път в английското висше общество и по този метод да пази ползите на Кремъл на острова. Негов представител съобщи, че за разлика от събитията, за които се споделя в книгата, упоритостта на Абрамович в " Челси " постоянно е била ясна и транспарантна: да сътвори тим от международна класа. " Доволни сме, че " Харпър Колинс " и авторката се извиниха на господин Абрамович и се съгласиха да редактират книгата, като отстранен няколко погрешни изказвания.

Издателството към този момент е готово с поправките, излиза наяве от документ, с който се срещна Българска телеграфна агенция. Те варират от намаляване на безапелационни констатации (с прибавяне на думи като еди-кой си " твърди, че ", " съгласно клюки " и т.н.) до изтриване на цели фрази и прибавяне на изказвания на представител на съветския милиардер. В редактираната версия е заличена да вземем за пример част от изречение, обвързвана със комплицираните връзки сред Абрамович и различен съветски олигарх, Борис Березовски, трансформирал се след това в неприкрит критик на Кремъл. В изтритата част от фразата се споделя, че Абрамович е надхитрил своя съучастник Борис Березовски и му е завладял бизнес империята. Подчертава се още по-категорично, в сравнение с в първичния вид, че Березовски е наименуван " обезсърчителен очевидец " от съдийката по делото, което Березовски заведе против Абрамович с изказванието, че Абрамович го е принудил да продаде на безценица акциите си в петролната компания " Сибнефт " и алуминиевата " Русал ". Премахнато е и изказванието, че на доведения наследник на съдийката са били платени близо 500 000 английски лири, с цел да съставлява Абрамович в ранната фаза на делото.

В главата, озаглавена саркастично " Лондонград ", Белтън споделя за потока от съветски пари, огромна част от които със подозрителен генезис, към английската столица. В първото издание авторката назовава съветските магнати в Лондон " васали на все по-авторитарната и клептократска страна на Путин ". В редактираната версия думата " васали " е сменена със " заложници ". В първото издание се споделя, че Абрамович е купил футболния клуб " Челси " по заповед на Кремъл, с цел да усили въздействието на Русия в международната футболна федерация ФИФА, която по-късно избра Русия за хазаин на международното през 2018 година, както и за усилване на престижа на страната освен в очите на английския хайлайф, само че и на елементарните хора. В новото издание ще написа, че това са единствено неподкрепени с доказателства изказвания и се дава повече публичност на представител на Абрамович, който стимулира договорката като напълно бизнес насочена.

В главата, отдадена на хипотетичното съветско въздействие върху някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, е отстранено изречение, в което се твърди, че Абрамович е вечерял неколкократно с щерка му Иванка Тръмп и брачна половинка ѝ Джаред Къшнър в Ню Йорк, последвано от откъс на някогашен непосредствен съучастник на олигарха, съгласно който Абрамович е бил изпратен там, с цел да оказва въздействие. Дори с направените ремонти " Хората на Путин " остава мощно сериозна към обкръжението на съветския президент. Книгата, против която бяха заведени няколко каузи от съветски олигарси, се отличава с това, че за разлика от множеството книги за Путин, фокусирани напълно върху неговата персона, построява облика му на общественик през историите на неговите доближени. Изумителна история за власт, пари, семейственост и вражди, разказана от първо лице от хора от неговото обграждане, изпаднали в следствие в недружелюбност и избягали в чужбина, от други хора, работили директно или индиректно с кръга към Путин и въз основа на персоналните наблюдения и изявленията на авторката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР