ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Георги Георгиев за ФАКТИ: Дори само да опитат да предложат Цацаров за шеф на ВКС, БОЕЦ незабавно ще инициираме протести

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
“Всяка оставка, на която и да е марионетка на мафията, е добър знак. Как и за какво се стига до нея също е значимо. Аз съм уверен, че до тази оставка се стигна, с помощта на натиска на гражданското общество и на “БОЕЦ” като съществени негови представители”.

Това сподели в изявление за ФАКТИ ръководителят на Гражданско съдружие “БОЕЦ” Георги Георгиев . Повод за думите, а и за диалога ни, беше оставката на ръководителя на КПКОНПИ и някогашен основен прокурор - Сотир Цацаров, която беше оповестена през вчерашния ден.

“Въпросът е какво ще се случи по-късно. Нагледали сме се на сходни оставки, които по-късно разбираме, че са водили до следващото преназначаване или “скриване” на тези хора на други длъжности във властта. Така стана да вземем за пример с Пламен Георгиев, който подаде оставка като началник на КПКОНПИ и внезапно беше стартиран като общоприет консул във Валенсия. Битката да бъде отзован от там продължи две години”, уточни Георгиев.

Припомняме, че Министерският съвет взе решение за отзоваването на Пламен Георгиев след публично искане от страна точно на “БОЕЦ” .

“БОЕЦ” имаме съмнението, че оставката на Цацаров е предизвестена, че Цацаров е наясно, както са неразбираемо и неговите господари - и Пеевски, и Борисов, и Доган, че той не може да изкара цялостен мандат на поста началник на КПКОНПИ. Днес следва избор на нов ръководител на Върховния касационен съд, който да заеме мястото на Лозан Панов, чийто мандат във Върховен касационен съд изтича. Виждаме едно хронологично стичане на събитията и към този момент имаме съмненията, че следва въртележка - да бъде неодобрен и блокиран изборът на нов началник на Върховен касационен съд, с цел да може вероятно да се инициира нова процедура, Цацаров да бъде номиниран и вероятно да бъде определен за този пост.

Това е единствено евентуално и опция. Нашият цивилен опит досега обаче демонстрира, че тези срамни и позорни въртележки са изцяло вероятни. Да не забравяме, че самият Цацаров, когато завърши мандата си като основен прокурор, беше вкаран на мястото на Пацо Терасата в КПКОНПИ - на следващата хранилка, на върха на следващата мафиотска бухалка”.

“БОЕЦ” ще бъде от първите, които ще излезем на момента, в случай че даже се опитат да създадат следващата въртележка. Правя го като поръчка, с цел да знаят какво ги чака, в случай че опитат. В момента, в който даже единствено да опитат да предложат Цацаров за началник на Върховен касационен съд, “БОЕЦ” неотложно ще предизвикваме митинги пред ВСС”, безапелационен беше ръководителят на гражданското съдружие.

“След оставката на Цацаров, ние не одобряваме връщането му в правосъдната система под каквато и да е форма. Дали в прокуратурата, дали в съда, откъдето той потегли, ние не одобряваме връщането му в правосъдната система под каквато и да е форма. Единственият контакт на този човек със правосъдната система оттук нататък може да бъде на подсъдимата пейка. Това, че той ще напусне КПКОНПИ и ще бъде върнат да вземем за пример в профилираната прокуратура, или във Върховната касационна прокуратура, или отпред на някой съд в Пловдив или в София, за нас е неприемливо. Подобни компрометирани хора би трябвало да бъдат отстранени, проверяващи и съдени, а не връщани назад в правосъдната система”, уточни Георгиев.

Разговорът мина към декларацията с искане оставката на Иван Гешев, изчетена през днешния ден от ръководителя на парламентарната група на “Продължаваме промяната” Андрей Гюров и знаците, които тя дава. “Още в деня след изборите - на 15 ноември 2021 година, “БОЕЦ” организирахме и среща с тях, само че се обърнахме и с формален документ към всички политически партии и главно към партиите от новото ръководещо болшинство с предложение за приемане на декларация за събаряне доверието от Иван Гешев и с апел за неговата оставка. Нашата концепция беше тази декларация да бъде формален документ, признат от Народното събрание, след което да последва публична декларация с решение на Министерски съвет. Днешната декларацията е значим знак. Тя е добър знак и поздравяваме всички депутати, които са се подписали и стоят зад тази декларация.

Това обаче не е декларация на Народното събрание. Ние чакаме и идната стъпка - след тази декларация на парламентарните групи от ръководещото болшинство, то да предложи този текст, допълнен или развъртян, само че всъщност за свалянето на доверието и искане оставката на Гешев, да бъде признат като публична декларация от името на Народното събрание, каквото пълномощие имат по Конституция”, разяснява Георгиев.

На въпрос дали държавното управление работи с мудни темпове на декларираната смяна, той отговори: “Аз знам едно, което “БОЕЦ” изповядваме като наше разбиране - че гражданският напън е наложително изискване за случването на смяната. Ние продължаваме в тази посока с всекидневен цивилен напън, който да държи фокуса върху най-важните цели, най-важните цели, с които това ново държавно управление пристигна на власт. Сроковете също са значими. Губенето на време е тактичност, която сме виждали в годините обратно. Тя води до деформиране и в последна сметка до замяна на задачите. Затова първите най-важни цели - отстраняването на Гешев, на Цацаров, на Висш съдебен съвет, стартът на правосъдната промяна, стартът на действителната битка с корупцията, тези цели би трябвало да бъдат всекидневно заявявани и да виждаме ежедневни знаци за тяхното извършване. Факт е, че новите ръководещи - дали заради неумелост или заради други аргументи, се поддават на номерата на статуквото - да вземем за пример на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които ги вкарват в клопката на губенето на време с тематики, които не са част от тези цели. Десет дни да вземем за пример ги занимаваха със документи - неща, които са значими, само че могат да бъдат решавани на оперативно равнище или от министерства, само че не поради тях да се губи парламентарно време.

Знаем, че на предходния парламент не му стигна времето, с цел да довърши законодателната процедура за закриването на спецсъда и спецпрокуратурата точно тъй като си губиха два месеца времето с нелепости. Настоящият парламент ще направи съвсем два месеца - къде са законодателните начинания в тази посока? Очакваме доста бързо законодателните промени, касаещи и спецсъда, и спецпрокуратурата, и Висш съдебен съвет, и квотите във Висш съдебен съвет, и промяната на Гешев да бъдат импортирани и по тях да се стартира действителна законодателна активност. Разбира се, “БОЕЦ” ще продължим с нашия напън. Ние сме внесли наши съответни хрумвания и оферти за законодателни хрумвания, които чакаме да бъдат отразени. Не забравяме и Кошлуков, не забравяме и Съвет за електронни медии, през вчерашния ден публикувахме информация и по отношение на Комисията за отбрана на персоналните данни и бонусите им, раздадени през предходната година. КЗЛД е една институция, която е с изминал мандат отпреди повече от две години. По същия метод стоят нещата и с Инспектората към Висш съдебен съвет. Всичко това са непосредствени доста значими задания, които стоят пред новия парламент, като ще пожелаваме, отстояваме и упражняваме цивилен напън върху ръководещите да влязат в техния дневен ред”.

В края на диалога Георги Георгиев разяснява въпроса вижда ли сигнали задкулисието да е изплашено. “Виждам сигнали, че гражданското общество съумява да реализира своите цели и това е значимо. Виждаме, несъмнено, сигнали и за оттегляне от страна на мафията и задкулисието и това се дължи точно на гражданския напън и стъпките, които въпреки всичко се случват. Ето да вземем за пример оставката на Цацаров - без значение какви са аргументите за нея, това също е значим знак. Само допреди година тези неща бяха немислими, до момента в който в този момент ние приказваме действително за оставката на Гешев, за оставката на Цацаров, Пламен Георгиев е отзован”, уточни ръководителят на ‘БОЕЦ”.

“Хора като Цацаров би трябвало да бъдат отстранявани от правосъдната система и да бъдат разследвани. Това е единствената разумна развръзка. Всеки един - както Гешев, както Пламен Георгиев, както Цацаров, както Борисов би трябвало да бъде разследван и да бъде съден. Оттам нататък по какъв начин ще се произнесе съдът и дали ще бъде наказан, това към този момент е решение на съда. Единственото вярно обаче е следствие и съд. Оставката или отстраняването от поста не е задоволително. Дори Гешев да подаде оставка, какво - ще го забравим? Това не е правдивост. Справедливост е тези хора да бъдат разследвани и да има отмъщение. Това е борбата на ”БОЕЦ” - да не разрешаваме половинчати стъпки. Оставката е първата стъпка, само че единствено първата. Следва отговорност и промени в правосъдната система, които да завършат процеса”, приключи Георги Георгиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР