ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ние и пандемията: дезинформация с тежки странични ефекти

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
По никоя друга тематика през 2021 година нямаше толкоз доста дезинформации, що се касае за Ковид-ваксините. След като се провалиха с тезата си, че имунизациите убивали, дезинформаторите изместиха фокуса върху тяхната успеваемост.

В края на 2020-а година първите ваксини получиха утвърждение и имунизациите започнаха. Докато внезапно не се оказа, че не различен, а тъкмо шефът на BioNTech Угур Шахин не бил желал да се имунизира - тази информация бе публикувана в Телеграм и по други канали. Класическа лъжлива информация, основана на изцяло преобърнати негови изявления, извадени от подтекста. Всъщност Шахин неведнъж е заявявал, че счита да се имунизира, както и това, че същото важи и за неговите чиновници.

Цирк и демонски международен скрит план

Този образец демонстрира по какъв начин се поставят всички старания за пораждането на подозрения в сигурността на имунизациите. Никое изказване не е прекомерно неуместно. Какви ли не квалификации чухме: от „ демонски международен скрит план ", до " цирк като предлог за установяването на нов международен ред ".

В доста групи във Facebook или Телеграм границите сред неуверените хора и фанатичните последователи на тайни теории се размиват, а деятелите подклаждат страховете с нови и нови постове и фрагменти. Стотици хора описват за какво отхвърлят имунизациите: някои заради опасения от дълготрайни последици, други считат, че здравословното хранене и спортуването ще ги защитят от болестта. Има и такива, които не имат вяра, че ваксина може да бъде създадена за малко време.

Особено доста страхове поражда вероятността имунизацията да промени генетичната информация, да се отрази на фертилността, или че е опасност за бременните. Това е освен погрешно, а и рисково, защото тъкмо при бременните рискът от тежко протичане на болестта е по-висок.

Канонада от дезинформации

През 2021-а година съвсем всекидневно се показваха нови лъжливи или недоказани изказвания за вероятните опасности и странични резултати при имунизациите. Те можели да причинят рак или даже инфаркт, а статистиките сякаш доказвали, че смъртността при ваксинираните е по-висока, в сравнение с при другите. Такива данни бяха популяризирани в това число от партията „ Алтернатива за Германия ". А излъчващата на немски съветска държавна телевизия Russia Today (RT), утвърдила се като един от най-важните осведомителни източници за отхвърлящите съществуването на вируса и така нареклите се " инакомислещи " в Германия, даже загатна за " имунизационeн геноцид ". Имаше и " пророчества ", че през септември ваксинираните ще стартират всеобщо да измират, жертвите щели да са милиони. Всичко това бе опровергано от действителността.

Страхове от най-различен темперамент

Историите за микрочипове, които се вградили при инжектирането, или пък за плануван посредством имунизациите геноцид си останаха необясними митове за множеството хора. Но се посяха и страхове, способни в по-голяма степен да породят неустановеност – като да вземем за пример за тежки странични резултати при децата.

Ако при започване на годината в центъра на дезинформациите стояха многото смъртни случаи и страничните феномени, с течение на времето този фокус се измести. Поставените милиарди дози ваксина по света демонстрираха, че тези препарати са сигурни.

След което съперниците на имунизациите започнаха да оспорват успеваемостта на имунизациите, а в техни " козове " се трансфораха най-много разпространяването на новите разновидности и в началото кретащата бустерна акция. Имунизационните пробиви и намаляваща отбрана от болести разколебаха в допълнение мнозина.

Тежки странични резултати

Всъщност през 2021-а година не имунизациите, а подправените вести и дезинформациите доведоха до най-тежките странични резултати: антиваксърите умират от Ковид-19, защото имат вяра на погрешните изказвания. Имунизационният песимизъм се употребява от десните радикали, които го свързват с политически фанатизъм и тези за установяването на тирания. Антиваксърите гледат на себе си като на " днешните евреи " и омаловажават нацистките закононарушения. Тяхното придвижване се подхранва цифрово – през канали в Телеграм, групи във Facebook и блогове.

2021-а година сподели за следващ път: дезинформацията може да е смъртоносна – и най-много във времена на рецесии може ненапълно да раздели демократичното общество. А това доста се харесва на създателите на дезинформациите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР