ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Митници, Областна администрация - Варна, 7 гаража и 7 държавни служители. Каква е схемата? Стела Николова пред ФАКТИ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.

През 2018 година Агенция “Митници” трансферира собствеността над седем гаража в центъра на Варна на Областната администрация. Областната администрация първо отдава чартърен, а по-късно продава гаражите на свои чиновници - държавни служители. Скоро след придобиването на гаражите, всеки един от тези служители продава своя гараж на цена, съвсем същата като цената, на която го купува - към 21 000 лв..

Защо седем държавни чиновници купуват седем гаража - частна държавна благосъстоятелност, и доста скоро след пазаруването им ги продават на процедура на същата цена?

Предположението - действителната цена, на която гаражите са препродадени, не е същата, просто действителните суми не са регистрирани.

Стела Николова, някогашен общински консултант от “Демократична България” в Общинския съвет във Варна и депутат в 45-тото и 46-тото Народно заседание, алармира прокуратурата по проблема. Очаквано, получава отвод от формиране на наказателно произвеждане.



За каква скица става дума и по какъв начин може да се избегне тя - по тези въпроси от ФАКТИ разговаряхме точно с адв. Стела Николова.

“Законът за държавната благосъстоятелност и Правилникът за използването му дават опция на държавни служители, които нямат жилище в града, в който работят, да бъде продадено жилище по данъчна оценка. Това включва и гаражи, по този начин е написано в закона. Конкретните гаражи, за които става дума, са били благосъстоятелност на Агенция “Митници”, тъй като блокът, в който се обитават, преди време е строен от митниците. Хората, които живеят в този блок, са подавали молби към Агенция “Митници” да купят тези гаражи на пазарни цени. Гаражите са седем на брой. Реално хората от блока могат да употребяват тези гаражи, тъй като те живеят там. Интересно, малко по-късно Агенция “Митници” трансферира на Областната администрация тези гаражи. Много необичайно за какво - каква е повода не мога да кажа”, описа адв. Николова.

“Законът повелява, преди да купят тези гаражи, тези, които ще ги получават, да ги вземат чартърен. Гаражите са държани чартърен за интервал от към 3 месеца за суми от порядъка на 50-60 лв. на месец. Единият държавен чиновник, който наема гараж и по-късно го купува, дори разгласил публикация във Фейсбук, че преотдава гаража. След като по три месеца са държали гаражите чартърен, към този момент имат да го придобият. Съответно гаражите са им продадени по данъчна оценка”, сподели още тя.

“Първо, нито един от тези хора не живее даже наоколо до тези гаражи. Една от дамите, която е придобила гараж, живее на 700-800 метра по въздух от гаража. Никой естествен човек не си купува гараж, който не е покрай дома му. Това приказва, че няма да го употребява - в случай че живееш в единия завършек на града, не ти би трябвало гараж в центъра, тъй като няма по какъв начин да го ползваш. Ясно е, че ще бъде продаден. Нямам нищо срещу да го купят и да го продадат, тъй като законът им дава такава опция. Законът не не разрешава, откакто държавен чиновник придобие парцел, да го продаде.

Проблемът обаче е, че държавните чиновници, които купуват гаражите, ги продават за същата сума, на която са ги купили. Последващите купувачи на тези гаражи никога не са ги придобили на тази цена. Пазарната цена на гараж в центъра на Варна тогава е 25 000 евро и сумите, за които тези гаражи фактически са продадени, са евентуално към 25 000 евро.

Схемата евентуално е следната - продават тези гаражи, при този, който прави самата договорка, остава някаква дребна сума, а другите суми се разпределят по веригата - регионалният шеф, заместник-областният шеф и така нататък, който е изработил схемата”.

Още предходната година - на 13 ноември, Стела Николова подава сигнал към прокуратурата по случая. Получава отвод от формиране на наказателно на 19 февруари т.г. Преписката е прекъсната. “В сигнала до прокуратурата желаех да бъдат тествани банковите сметки на купувачите и на техните родственици, с цел да се види дали в деня на договорката не са теглили средства в брой. Никой не може да ме убеди, че един човек ще купи нещо за 21 000 лв. и ще го продаде за същата сума”, уточни адв. Николова.

“Прокуратурата споделя, че покупко-продажбите са законни. Аз в никакъв случай не съм твърдяла противоположното. В моя сигнал споделям непосредствено, че не е логичен издържано да купиш нещо за дадена сума и да го продадеш за същата сума след 1-2 месеца. Не си заслужава усилието. Единственото нещо, което упорствам, е да бъдат тествани сметките на купувачите. Прокуратурата не го е направила”, добави тя.

Във връзка със сигнала, държавните чиновници, които купили и по-късно продали гаражите, били разпитани от “Икономическа полиция”. Според Стела Николова обясненията за какво са продали гаражи, които дали, са безумни. “Две дами - Сиана Стоянова и Милена Дончева, споделили, че гаражите били в доста неприятно положение и по тази причина ги продали. Те да не би да не знаят, че гаражите са в неприятно положение - нали преди този момент и двете са ги държали чартърен? Когато са купували, не са ли ги огледали? Обяснението било, че ремонтът на гаража щял да коства прекалено много. Другият - Петър Харалампиев, споделил, че си купил гаража, тъй като имал мотор и щял да го държи там. Обаче продал мотора и по тази причина продал и гаража. Той е постъпил и по-умно - купил гаража за 21 000 лв. и най-малко го продал за 25 000 лв.. Той обаче направил договорката в границите на 28 дни от придобиването. Всички покупко-продажби за препродажба са направени в доста къси срокове”, уточни тя.

Адв. Николовa описа и за любопитна детайлност към личността на Сиана Стоянова, която като държавен чиновник в Областната администрация във Варна купува един от тези седем гаража и доста скоро след покупката го продава. “Преди няколко дни - на 26 ноември, “Дневник” заяви, че една от героините на описа за тези гаражи, е кандидатствала в конкурс за правосъден асистент в наказателното поделение на Районен съд - Варна. Г-жа Стоянова кандидатства за длъжността правосъден асистент, а три дни преди да излязат резултатите от състезанието тя напуща Областната администрация. Тя е била сигурна, че ще завоюва. Класирана е на второ място и в този момент ще бъде назначена за правосъден асистент. Това е стъпка към младши арбитър. Само си представете - тази госпожа е взела участие в тази скица, напуснала е Областната администрация и в този момент ще става правосъден асистент. Само си представете какви хора, които са правили такива неща, ще стават съдии.

“Убедена съм, че схемата е тъкмо тази - гаражите се продават и “рестото” се дели сред участниците в схемата. Това е 50% облага. Ако един гараж коства 21 000 лв. и се продава за 25 000 евро, това са над 50% от горната страна. Тези пари се разделят. Никой не може да ме убеди, че тези гаражи са продадени на цените, на които са купени - т.е. към 21 000 лв.. Абсолютно никой”, безапелационна беше Стела Николова.

Стела Николова не апелира постановлението за отвод от наказателно произвеждане на Районна прокуратура - Варна по сигнала ѝ. Намира го за безсмислено поради на прокуратурата и дава образец: “През лятото варненци алармираха прокуратурата, стигнаха до премиера и двама служебни министри по въпроса с боклука във Варна, който в 40-градусова горещина не се извозваше. Въпреки всичко прокуратурата е прекратила преписката по сигнала, тъй като твърди, че общината имала краткотрайни усложнения и компанията към този момент била влезнала в релси. Това, че компанията към този момент е влезнала в релси, не значи, че не е имало някакъв проблем. Хората са подали сигнали поради монополното състояние на една-единствена компания, която обслужва цяла Варна. Безумието беше цялостно, само че преписката е прекратена”.

“Това, което може да се направи по проблема с гаражите, е наложително да се промени Законът за държавната благосъстоятелност. Гаражи, ателиета и всевъзможни такива благинки не би следвало да може да се получават. Ако държавните служители са толкоз доста в последна потребност, би трябвало да получават жилище, за което жилище е редно да има възбрана да се препродава за интервал от най-малко 5 години”, уточни тя в края на диалога.

“Подобен вид привилегии за мен са безумни. Защо един държавен служител да има право да купува жилище, и то на данъчна оценка, а не на пазарната цена?”, приключи Стела Николова с извънредно значим въпрос.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР