ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Мартин Димитров за ФАКТИ: В трудови лагери ли ще бъдат изпратени онези 533 526 човека, които гласуваха срещу Белене?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вчера водачът на към този момент парламентарно показаната партия " Възраждане " - Костадин Костадинов, написа във Facebook извънредно възмутим пост, по наличие реставриращ най-злокобните практики по времето на комунизма, и от друга стана нямащ общо с действителността - тъй като съгласно логиката на Костадинов, в случай че имаме АЕЦ " Белене ", цените на тока у нас ще са по-ниски.

А като трети фактор, съпътстващ излиянието на въпросния политически водач, няма по какъв начин да отбележим, че той е историк и няма никаква компетентност да разяснява енергийни въпроси.

И тъй като във въпросната обява бе наранено името на икономиста и специалист по енергийни въпроси на " Демократична България " - Мартин Димитров, от ФАКТИ го потърсихме за на първо място експертен коментар на тематиката АЕЦ " Белене ", за която сме говорили голям брой пъти, само че ни се постанова да го вършим още веднъж поради хора, които безспорно не знаят какво приказват. Или пък доста добре знаят, само че пространството, което са заели в българската политика, им постанова да приказват по този метод.

- Г-н Димитров по какъв начин коментирате това, че български политик в XXI век със словото си оправдава едно от най-мрачните неща на комунизма - лагери като " Белене " и изобщо цялостната процедура за изпращане по такива места на неуместни на тоталитарната власт хора?

- Въпросният човек споделя, че всички, които са против плана " Белене ", би трябвало да бъдат изпратени в пандиза и/или трудови лагери. 533 526 гласоподаваха против " Белене " на референдума през 2013 година. Тези 533 526 индивида той къде ще ги изпраща? В пандиза? В трудови лагери? Какво тъкмо счита той да направи с тях? Ще построява нови затвори и трудови лагери ли? Ще възвърне лагера Белене и комунизма ли?

В една народна власт разногласието би трябвало да се води с причини, обстоятелства, експертизи. Когато това се заменя с опити за принуждение, демокрацията се изражда.

Кои са пращали съперниците си и инакомислещите в лагери и пандиза? Изпращането в затвори и лагери на съперници и инакомислещи е особено за Хитлер и Сталин. Това ли желаеме в България?

- Изолация или изрично и непрекъснато опровержение е верният метод против сходни политици, които приказват наизуст без да употребяват действителна икономическа аргументация?

- Без да се обръща прекалено внимание, би трябвало да се дава отговор на тези неща.

- Очевидно тезата на Костадин Костадинов е, че в случай че имаме АЕЦ " Белене ", токът ще е по-евтин. Има ли някакъв стопански, пазарен или какъвто и да е аргумент да допускаме, че с тази нуклеарна централа ще плащаме по-малко за ток?

- Тази тази не е вярна. Проблемът с енергетиката тази година - от лятото до момента, е в няколко посоки. Първото е рекордното повишаване на природния газ, което влече след себе си и повишаване на тока. Вторият фактор е бързото възобновяване на европейската стопанска система в множеството европейски страни, заради което набъбна търсенето на електрическа енергия и надлежно износът и вносът. В България големи количества се изнасяни от август насам.

Един от проблемите на нуклеарната е, че тези, които я пазят, в частност и планове като " Белене ", в никакъв случай не вкарват всички разноски. Те взимат единствено някои.

Ако би трябвало да избираме нуклеарен план, в случай че би трябвало да взимаме решение за него, 7-ми блок на АЕЦ " Козлодуй " ще бъде доста по-евтиният вид, в сравнение с нова нуклеарна централа. Най-малкото тъй като там инфраструктурата е построена, а тя е за над 1 милиарда Генерално, в случай че изобщо се мисли за спомагателни нуклеарни блокове, то 7-ми блок на " Козлодуй " има очевидните преимущества пред " Белене ".

- Повторете, апелирам, за следващ път главните неща, отвън това, заради които планът " Белене " не би трябвало да се строи?

- На първо място сеизмичните опасности там са доста високи. След това, което се случи във " Фукушима " бяха признати нови условия за сигурност в границите на Европейския съюз и би трябвало да бъде направен нов план, който да дава отговор на тези условия. Не знам дали това е допустимо.

Не ми се желае да оставим на децата ни план за създаване на нуклеарна централа в сеизмично по-опасна зона, в сравнение с е " Козлодуй ". Трябва да е ясно на хората, че " Козлодуй " е в една степен по-безопасна зона по отношение на " Белене ".

Другото е това, което споделих - 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй е по-умното и преференциално решение от финансово-икономическа позиция, в случай че изобщо се захващаме с какъвто и да е нов нуклеарен план.

На трето място, аз не съм сигурен, преди да видя анализите, дали изобщо такава спомагателна нуклеарна мощ ни е нужна. Светът върви към създаване на умни мрежи, енергийна успеваемост, нови технологии.

Показателно е и това, че служебният кабинет, назначен от Румен Радев, даже те споделят, че в случай че има нова нуклеарна мощ е по-добре да се направи спомагателен блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Обобщавайки, в случай, че " Белене " е придружен от висок сеизмичен риск и е в пъти по-неизгоден стопански, за какво да го вършим тогава? Именно поради хора, на които идеологията им пречи да взимат верни стопански решения, загубихме милиарди през годините.

- " Белене ", с изключение на за неблагоприятен, е определян и като корупционен план. Съгласен ли сте с тезата, че той във времето бива задействан още веднъж и още веднъж, с цел да се строи, а не с цел да бъде издигнат?

- Точно по този начин е. Смятам, че през годините всички хора, които са се занимавали с " Белене ", концепцията им е била да се строи, само че в никакъв случай да не бъде дефинитивно издигната централа, с цел да може да се харчат големи пари от самото начало.

- И тези пари да попадат в нечии джобове...

- Естествено!

- Тъй като в поста на господин Костадинов се приказва за народен интерес, то няма по какъв начин да не Ви попитам - чий народен интерес е построяването на " Белене "?

- В никакъв случай не е български народен интерес. Построяването на " Белене " опонира на всички български ползи.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР