ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Колко скучни преговори за правителство. Но успешни

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Успехът на договарянията за държавно управление се състои най-много в това, че четири разнородни обединения, две от тях в десетилетен спор, към момента не са се скарали. Водещите несъмнено умеят да отсрочват спорове, написа И. Дичев.

И аз, както доста други хора, бях изплашен от договарянията за бъдещо държавно управление, излъчени онлайн. Някак неуместно звучи това да се договаря пред аудитория - в случай че става дума за някаква шоу стратегия, където публиката поддържа своите: давай, забий му едно ляво кроше!

Българска социалистическа партия, които се усещат най-неловко в новата дясно-либерална констелация, категорично упорстваха всички договаряния да се вършат пред камери и от това, което виждам дотук, таман те са най-активни в отстояването на идеологическите си червени линии - опрощение за пред гласоподавателите, които ги гледат.

Съмненията ми са свързани с цялата тази идеология на транспарантното и ясното, която донесе със себе си интернет-светът. Да разкриваш тайните си не създава безусловно повече доверие - вижте единствено лудостта към Ковид-ваксините, за които телевизионният фен към този момент може да вземе един изпит в първи курс медицина. Резултатът от свръх-информираността ни беше таман противоположният: абе за какво по този начин старателно ми изясняват? Дали пък няма някакъв назад във времето?

Те умеят да направляват договаряния

Но ето, че миналите дотук експертни полемики на бъдещата управническа стратегия започнаха да ме обнадеждават, че този път ще стане - ще има освен държавно управление, само че и промени. Очевидно четирите партии към масата са се дали прошка с предизборните настроения и не ни пропагандират посредством взаимно оплюване. Сякаш е тъкмо противоположното: сдържат се, тъй като знаят, че който още веднъж съобщи четата, този път ще бъде забелязан и осъден от феновете още по-жестоко. Никой не разбра какво тъкмо са си споделили юристите Дончева и Василев, само че в случай че в този момент някой оклевети някого пред камерите, ще понесе цялата отговорност за един вероятен неуспех на договарянията.

И въпреки всичко тези неща не зависят единствено от положителната воля на специалистите. Главна роля тук играе умеенето на водещите от Политическа партия да направляват договаряния. Щях да кажа, че то идва от бизнеса, само че пък и проф. Денков се оправи добре в полемиката за образованието.

Да не си помислите, че ми е било забавно да чувам или че съм схванал нещо значително. Успехът на договарянията дотук е в това, че четири разнородни обединения - две от тях в десетилетен спор! - към момента не са се скарали и одобряват съвсем консенсусно разнородни точки. А една от аргументите за това е несъмнено скуката. Едва ли някой без професионални ползи в областта на опазването на здравето да вземем за пример би слушал пет часа и нещо изявления по безчет съответни тематики, стигащи до това дали да се прави народен Т-клетъчен скрийнинг, или какво тъкмо значи " положително учебно хранене ". Самото прибавяне на ненужни за една управническа стратегия елементи беше метод да се заобикалят спорове: " Ако има противоречиви неща, дано ги запишем, въпреки че са елементи ", сподели по едно време чистосърдечно Асен Василев.

Тази свръх-прозрачност е присъщ поврат в актуалната политическа връзка: на нас, жителите, в действителност се дава информация, само че тя е толкоз изобилна, че губим ориентир и в последна сметка преставаме да следим сюжета. За първи пък си дадох сметка за този прийом във времето на първата война в Залива, когато американската войска заливаше света с детайлности за всеки изстрелян снаряд и в последна сметка огромните диспути за смисъла на войната и вероятностите пред района не се състояха.

В случая с нашите договаряния за държавно управление най-важното е да не се радикализират електоратите, тъй като партията им е отстъпила по едно или друго заричане.

В този смисъл умерената досада на ставащото е достолепие. Половината време дискутиращите се занимават с публицистични бележки, както става на тежко административните събрания. Електронно досие: " незабавно " или " предпочитано "? Мариците: " удължение " или " продължение "? Тези неща несъмнено са доста значими за бъдещото съдружно съглашение, само че сигурно не възпламеняват масите. Имаме бистрота, хайде към този момент да си гледаме нашата работа. Нека прибавя и мъчителното качество на записите в ютюб, което не за първи път хвърля сянка върху цифровите умения на партията-победителка. Дали пък пропаданията на канала не целят да ни основат възприятие за достоверност, за предаване live?

Майсторството на водещите е най-много в отлагането на спорове. За някои неща има единодушие (1), за други би трябвало да приказват в допълнение (1.2), за трети следва да се допитат до други министерства (1.3). И вижте по какъв начин действа тази система. По най-тежката тематика, а точно градежа на " Белене ", където чакахме преден конфликт сред Българска социалистическа партия и Демократична България, казусът се реши като се добави едно междинно звено - " първо разбор ". Значи може да се строи, може и да не се строи, за момента отлагаме решението до момента в който създадем разбор. Или да вземем другата алена линия на Българска социалистическа партия, подкрепена и от Има Такъв Народ - лечебните заведения да не са търговски сдружения. Ама какви да са тогава? Нон-профит като в Америка (БСП)? Да се гласоподава нов закон за лечебните (ИТН)? Компромисът още веднъж е разсрочване във времето - ще се взема решение " след разбор ".

Като търсене на консенсус схващам откровените глупости като " Да се направи указател на българските писатели " и " Да се одобри Закон за българския език " в полемиката за културата. Толкова неуместно, че даже няма по какъв начин да възразиш.

Посланието: посоката е ясна и всичко е под надзор

Ако на тази квадратна маса се приемаше в действителност управническа стратегия, евентуално щеше да има съществени идеологически конфликти, а договарянията щяха да траят с месеци. Но полемиката ловко беше ориентирана от една страна към най-абстрактното, от друга към свръх-конкретното. Вземете полемиката за образованието, водена виртуозно от министър Денков, явно по-информиран от всичките останали участници, взети дружно. Ловко бяха избегнати разделящи тематики по оста ляво-дясно от вида на ваучерите, с които учениците да заплащат на частни учебни заведения и занимални. Затова пък всички се съгласиха, че би трябвало да се финансира качество. Само дето по този начин и не се разбра по какъв начин ще се дефинира кое е качество и кое не. Добре де, качество, съгласни са всички.

На другата страна - супер-конкретни тематики като това дали да има един, два или доста учебници и дали шефовете на учебните заведения да имат право на два мандата, или пък не. Дали това са съществени тематики за управническа стратегия? Май отново сме в жанра " бистрота " live.

С всички тези цинични наблюдения не желая да подценя напъните на Политическа партия, които освен съумяват към този момент да удържат единството на четирите разнородни партии, само че и да успокоят българските жители, които към този момент повече от година живеят в политически тремор. Трябва да им се внуши, че посоката е ясна и всичко е под надзор. Надявам се единствено тези договаряния пред камерите да свършат в точния момент, тъй като публицистите ще дебнат за " събития ". Проф. Михайлов (БСП) нападнал доктор Маджаров, че лекарският съюз нямал място на договарянията... Ау, стартира се...

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР