ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Израелските власти насърчават това насилие

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Земята е изпепелена. От маслиновите дървета на Джамал са останали единствено овъглени клони. Радикални еврейски заселници на Западния бряг постоянно подпалват маслинови гори на палестинците. А израелската войска си затваря очите.

" Трудно мога да опиша какво усещам. Обичаме нашите дървета като членове на фамилията ", споделя 56-годишният мъж. Джамал Кадус живее със фамилията си в покрайнините на Бурин, покрай град Наблус на Западния бряг на река Йордан.

От неговото поле нагоре към хълма се виждат единствено и контейнери, ситуирани на няколкостотин метра – това е Гиват Ронин - незаконно уголемение на израелското населено място Ицхар. Гиват Ронин е противозаконен даже по израелските закони.

Войниците оставят гората да изгори

Оттам постоянно идват нападателно настроени заселници, които атакуват полето на Кадус. Както на 16 октомври. Видео на израелската правозащитна организация „ Йеш Дин “ демонстрира по какъв начин мъже хвърлят камъни и палят шубраци. Около една трета от маслиновата горичка на Кадус е била опожарена. Малко по-късно се появява израелски боец, който приказва с мъжете, само че не ги стопира. Войникът не разрешил на земеделците да потушат пожара.

На питане представител на израелската войска дава отговор, че военните са били изпратени, с цел да разпилян групи от израелци и палестинци. За поддръжка били изпратени още бойци. Заради насилието на място и тъй като палестинците хвърляли камъни, били взети ограничения за потушаване на конфликтите. До сходни подиуми на принуждение се стига все по-често по време на прибирането на реколтата от маслини. Особено в региона на Бурин, където палестинци и радикални заселнически групи живеят в непосредствена непосредственост. Инциденти стават съвсем всеки ден.

Израелската правозащитна организация „ Йеш Дин “ документира принуждение и вандализъм от радикални заселници против палестинците. Служители на организацията събират видеоматериал, организират изявленията, съставляват палестинците, когато подават недоволство в полицията. Но в множеството случаи полицията не стартира следствие, споделя Лиор Амихай, шеф на организацията. „ Израелските управляващи разрешават и предизвикват това принуждение и стават съучастници в него “, счита той.

Израелският министър на защитата Бени Ганц издаде заповед през октомври, съгласно която „ израелските военни, дружно с вътрешното разузнаване и полицията, би трябвало систематично и безкомпромисно да подхващат дейности против всички форми на принуждение по отношение на палестинците, евреите и силите за сигурност “. Според “Йеш Дин “ обаче военните постоянно не подхващат никакви дейности против нападателните заселници.

Десетки набези над палестински селяни

От началото на октомври организацията е отчела 38 случая на набези над маслинови горички, офанзиви против земеделци, увреждане и запалване на насаждения и кражба на семена. “В този регион постоянно е имало проблеми “, споделя Мунир Кадус, който документира случаите за “Йеш Дин “. “Но в последните години има повече проведени нападения”.

Много палестинци, които живеят наоколо до израелски заселници, имат да влизат в маслиновите си гори за прибиране на реколтата единствено през няколко дни в годината. Мярка, подхваната от израелската войска за попречване на конфликтите. Това възмущава палестинските земеделци. „ Ако офанзивите продължат по този начин, какво ще остане от нашето село? “, пита Джавдад Забен, гражданин на Бурин. „ Ако нямаме земя, която да обработваме, за какво въобще да живеем тук? “

След Шестдневната война през 1967 година Израел окупира Западния бряг и Източен Ерусалим. Там сега живеят към 600 000 израелски заселници в близо 200 селища, които съгласно Организация на обединените нации опонират на интернационалното право. Няколко хиляди от тях живеят в така наречен предни постове като Гиват Ронин. Тези разширения на селищата се считат за противозаконни и съгласно израелското право. Но и те се охраняват от израелската войска.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР