ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Какво тласка мигрантите към Беларус?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Хиляди мигранти, най-вече от Близкия изток, се насочиха към Европа, откакто беларуският президент Александър Лукашенко през май, че отслабва ограниченията против искащите да емигрират на Запад.

Мигранти обявиха пред в. " Ню Йорк таймс ", че беларуси ги отвели до границата и им дали клещи за рязане на тел. Повечето от тези мигранти идват от Иракски Кюрдистан и споделят, че бягат от безизходицата.

Ролята на Беларус

Според Евросъюза, Минск е привлякъл мигранти и ги употребява като средство, с цел да отмъсти за глобите, наложени от Брюксел поради репресиите против опозицията. Беларус отхвърля и упреква европейските управляващи, че не обезпечават филантропичен кулоар. Неотдавна беларуският президент Александър Лукашенко означи, че в случай че поляците не обезпечават филантропичен кулоар, в случай че те пречат на това, авиопревозвачът " Белавиа " може да ги води в Мюнхен. Засега обаче полски граничари изтласкват мигрантите от другата страна на границата с Беларус, а управляващите във Варшава дефинират протичащото се като хибридна офанзива от прилежащата страна.

От какво бягат мигрантите?

Около 3000 кюрди са напуснали Иракски Кюрдистан през последните месеци. От тях към 1600 са отишли в Беларус с туристически визи.

Иракски Кюрдистан е район, нормално считан за релативно постоянен и богат на нефт. Опасността от терористични набези от страна на Ислямска страна обаче е непрекъсната - групировката продължава да работи в оспорваните територии. В добавка Турция прави постоянни военни дейности в северната част на района. Съществува и вътрешна опасност - от конфликт сред локалните сили и подкрепяни от Иран иракски шиитски милиции.

Дори да оставим сигурността настрани, корупцията, безработицата и мрачните стопански вероятности, изключително поради световната криза, карат мнозина да се насочат към проспериращия Запад. Дори дипломирани висшисти усещат, че нямат късмет в родните си места, където съгласно тях системата е учредена на връзки, застъпничество и шуробаджанащината.

Регионът се ръководи от десетилетия от две политически семейства - Барзани и Талабани. През май Организация на обединените нации насочи рецензии против управляващите на района за неоснователни арести, несправедливи процеси и заплашване на публицисти.

Някои мигранти споделят, че бягат, тъй като в родината си са преследвани по политически аргументи.

Завръщане?

Много от намиращите се сега в Беларус са похарчили всичките си спестявания, с цел да платят пътуването към Европа, където се надяват да намерят по-добър живот. Регионалното държавно управление на Иракски Кюрдистан даде обещание този месец да се оправи с корените на проблемите, каращи жителите на района да емигрират. За задачата управляващите дадоха обещание да организират промени, целящи основаване на работни места и възстановяване на качеството на живот, както и да основат комисия, която да направи рекомендации за съответни стъпки.

Федералното държавно управление в Багдад съобщи, че ще отдели 200 000 $, с цел да помогне на иракчаните, блокирани по границите сред Беларус и Полша, Литва и Латвия. Вчера от Минск отпътува първия аероплан, връщащ 431 бежанци назад в Ирак.

Мнозина от мигрантите, намиращи се в гористите региони по границата сред Беларус и Полша, обаче отхвърлиха предлагането да се върнат. Някои от тях споделят, че избират да умрат, само че не и да се върнат в Ирак. Тези хора са уверени, че даже едно мъчно и рисково прекосяване си коства риска. Голямата премия в играта на котка и мишка с полските граничари? Достоен живот в Европа, разяснява Българска телеграфна агенция.

Бел.ред.
Първите по смъртност в света са последни по изборна интензивност.
Ние, българите .
Наистина ли не ни пука по какъв начин ще продължим напред?!
Ще оставим ли твърдите партийни ядра на статуквото и гласовете от прилежаща страна да решат и тези избори?!
Да излезем в неделя и да гласуваме всеобщо!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР