ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Асен Йорданов пред ФАКТИ: Ако беше приет Закон за лустрацията, България нямаше да е в това състояние

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
32 години след 10 ноември 1989 година България е доста изменена, само че в това време, изхождайки от тази смяна, Родината ни е пропуснала доста повече шансове да бъде естествена демократична страна, в сравнение с е изменена. И през днешния ден, в случай че чуете всякакви преструващи се на антикомунисти и демократи да си честитят " докарването от тяхна страна на демокрацията ", имайте поради, че с ролята им на подлизурковци във времето след 1989 те са били гаранта в България в никакъв случай да не усетим същински демократичната народна власт във всичките ѝ проявления.

32 години по-късно България не може да чества, тъй като демокрацията у нас е фасадна, а икономическата и политическата власт е в ръцете на тези, които я държаха и преди 10.11.1989 година - дали директно, дали посредством техни наследници.

За да поговорим за тази неприятна настояща действителност, връщайки се и обратно, само че обсъждайки и настоящата обстановка, от ФАКТИ потърсихме създателя и основен редактор на уеб страницата за проверяваща публицистика Биволъ - Aсен Йорданов, който се съгласи да даде изявление за медията ни.

С решителност можем да кажем, че Биволъ е една от дребното самостоятелни медии в България и дружно с Bird.bg са единствените, които вършат качествена и самостоятелна проверяваща публицистика с устременост към закононарушенията на другите български управляващи и олигарси.

Благодарение точно на Асен Йорданов и екипа на Биволъ, който в годините разкри невероятни злоупотреби с обществени средства и ужасни корупционни и други зависимости в обществените институции на страната ни, кочинката на мафията, която дирижира процесите в България, бе малко поразтърсена. Засега обаче, макар " подадения голов пас " от свободната проверяваща публицистика, българското гражданско общество не намира сили да унищожи мутро-ченгеджийското задкулисие и по-късно да построи една демократична и преуспяваща България.

Интервюто ни с Асен Йорданов четете в идващите редове. И не се отхвърляйте по средата, даже да Ви се стори дълго, тъй като тези неща чрез нито една телевизия няма да стигнат до Вас.

- Г-н Йорданов, 32 години след 10 ноември, може ли да се съобщи, че комунистическата Държавна сигурност продължава безусловно да управлява главните процеси в страната?

- 32 години след 10 ноември за жалост ние не живеем в достоверна народна власт. България се намира в едно необичайно положение на посткомунистическо общество, което не е издигнато върху пазарния принцип, в него няма господство на закона, за жалост, и няма всеобща правдивост. Това са главните аргументи младежите в България да не могат да видят тук своето бъдеще, страната да изпада във все по-дълбока и все по-необратима демографска, икономическа и обществена рецесия, публичните запаси да не престават да бъдат разграбвани и така наречен политическа класа, която се е трансформирала в една плутократична класа, да продължава да се върти на сцената на политическия спектакъл с един и същи играчи и лица, сменящи единствено своите маски и облекла. А въпреки всичко за новите лица, които се появяват на тази политическа сцена, наложително изискване е да са непроменяемо следени и ръководени от задкулисие, което е едно и също.

Това задкулисие е формирано от номенклатурни структури на някогашната комунистическа партия и комунистическата Държавна сигурност, които посредством неограничената си политическа власт и подставени лица съумяха да овладеят всички запаси и структури в България - политическата, финансовата и икономическата система на страната.

Ако си създадем равносметка след 32 години, можем да кажем, че живеем в една обезкървена страна, с една все по-затстаряваща и нежизнена нация, с едно изтичащ на открито голям мисловен запас и капацитет от младежи, без хоризонт в България да се откри независимост на словото и една същински почтена и некорумпирана правосъдна система. Това се случи тъкмо тъй като въпросното задкулисие, което ръководи страната посредством своите марионетки и което управлява безусловно всички парламентарно показани политически партии, няма интерес от това в страната да има същинска народна власт, да има същинска пазарна стопанска система, да има власт, която в действителност да работи напълно в публичен интерес и да не си разрешава плячкосване на публичния запас посредством корупционни схеми.

- Някъде в народопсихологията ни ли се крие това, че не съумяваме да излезем от тази мъртва хватка на злокобната Държавна сигурност, която можем да кажем, че в този момент е една добре проведена мрежа от субекти, която във времето се е и възпроизвела?

- Ще стартира от последното, което споменахте във въпроса. Да, те се възпроизвеждат посредством свои наследници, посредством свои млади протежета. Още повече, те не участват физически във властта, само че управляват процесите, към момента са много витални и могат да го вършат. Един по един си отиват, само че техните наследници остават. Един характерен млад правоприемник на тези структури на злокобната комунистическа Държавна сигурност е Делян Пеевски, който има голямо въздействие в страната. Ахмед Доган също, само че той остаря, пенсионираха го.

Конкретно на въпроса ви. Нашата народопсихология е артикул и на историческата ни орис като народ и в действителност тази народопсихология сега дефинира нашето настоящо положение. Ние като народ, като нация сме минали през две от най-апокалиптичните талази в историята на човечеството, и то в най-тежкия им и нескончаем вид. Османското господство и по-късно комунизмът.

Османското господство е изтрило цялата история на България, всички постижения на българската цивилизация, и то е траяло цели 500 години. Било е заличено съзнанието за народ.

След написването на " История славянобългарска " имаме едни 150 години, в които с голямо забавяне след развитите европейски народи отначало стартира да се основава едно ново национално схващане, което стартира да развива отначало своята свяст и тъкмо тогава се случват жестоки национални произшествия, грубо разпокъсване на нацията. Още преди да сме излезли от тези национални произшествия следва комунизмът, който поразява почналата да се развива българска национална свяст и схващане в нравствен мащаб. Това е най-тежката вреда от комунизма, защото той зачертава цялата ценностна система - че ти си българин, че си православен християнин, че спазваш християнските добродетели. Всичко това се зачертава, афишира се за грях и се постанова по пъклен метод комунистическата ценностна система - за диктатурата на пролетариата, за това, че богатият е зложелател, че той би трябвало да бъде погубен, че неговият парцел би трябвало да конфискуван, че всеки, който е против комунистическата тирания е зложелател на страната си и нацията си и би трябвало да бъде преследван, затворен, погубен. Нямаш право да изразяваш свободно своето мнение, би трябвало да повтаряш до пристъп постулатите на партията и нейните дивизи. Нямаш право да имаш Бог - твоите богове са Димитър Благоев, Карл Маркс, Георги Димитров, Ленин и ръководителите на партията.

Това е тежко проваляне в демографски, в културен и в нравствен проект. И изключително след този апокалипсис, фактът, че ние по някакъв метод мърдаме, че сме живи, че мислим, че имаме искричка на схващане, че може би имаме някаква задача и смисъл да ни има - това е достижение и знамение.

А към всичко това ще прибавя и 32 години посткомунизъм. Вампирясал посткомунизъм, в който някогашната комунистическа прослойка се трансформира и се трансформира в едно задкулисие, което сътвори една незаконна и чудовищна мафиотска система, която към този момент по най-безцеремонния, нахален и жесток метод стартира да ограбва ресурсите на страната и да трансформира цялото население на България в крепостни селяни, които да обслужват тази прослойка на алената олигархия.

Много измъчен народ сме и даже това, че ние двамата си приказваме за тези неща, пука ни, опитваме се да се съпротивляваме и си разрешаваме да имаме вяра в илюзията, че положителното ще победи, е знамение. Да имаме вяра в нея е единствената ни опция да се усещаме живи и да има някакъв смисъл от това, че съществуваме.

- Какво е обяснението Ви за това, че държавното управление на ОДС отпред с Иван Костов, когато имаше безусловно болшинство в Парламента със 138 депутати, не организира лустрация, с която да стартира същинската смяна в България?

- Ако беше признат Закон за лустрацията, както се одобри в Чехия, в Източна Германия и други страни от някогашния Източен блок, нещата в България в този момент въобще нямаше да са в това положение. Нямаше да бъде допустимо последвалото чудовищно плячкосване на българската стопанска система.

Това, че държавното управление на Иван Костов и персонално той прокламира тезата, че лустрация не би трябвало да има, тъй като към 1997 година тя към този момент била закъсняла, беше първото доста съществено отчаяние за демократично мислещата общественост, тъй като тя се надяваше, че фактически ще има същинска смяна в обществено-политическия живот и ръководството на страната. Костов би трябвало да даде отговор по този въпрос, само че логичен и логически отговор за неосъществената лустрация няма. Водещата публикация на Иван Костов във вестник " Демокрация ", че лустрацията е закъсняла, ще остане в историята като един тъмен образец за това по какъв начин по един доста безконтролен метод беше прахосан шансът същинската народна власт в България да победи.

След това се случиха и други неща, които демонстрираха, че желанията на държавното управление на ОДС не са тъкмо такива, каквито чакаха хората. Ще загатна две неща, които са знакови и определящи и във времето те дадоха своите плодове.

Едното е продажбата на " Нефтохим Бургас " - най-голямото мултифункционално нефтохимическо дружество в Източна Европа, на съветската компания " Лукойл ", която непосредствено експортираше съветско въздействие. Чрез стъпването си в България и монополизирането на българския енергиен бранш, компанията " Лукойл " стартира да упражнява голямо политическо и медийно въздействие, а с това и въздействие над българското общество. Някои от хората ще си спомнят, че огромните вестници в България - отляво или отдясно на главата си имаха емблемата на " Лукойл ", тъй като компанията беше главният спонсор на огромните медии в България и всичко, което трябваше да се пропагандира и бъде като медийна идея на тези издания се контролираше от " Лукойл ". Влиянието на тази компания продължи и след идването на Симеон Втори на власт, когато се стартира целенасоченото създаване на облика на Бойко Борисов като новия меси. Всички вестници на " Лукойл " отделяха особено внимание на това нещо.

Друг значим факт е, че дружно с приватизацията на химическия комбинат, на рафинерията, се приватизираха и големи земи, които влизаха в неговия ареал. Резултат от тази голяма приватизация на тези земи е и сегашният Догансарай, тъй като полуостров Чукалята, където се намира Догансарай, беше приватизиран от " Лукойл " тогава, по времето на Иван Костов, който се явява индивидът, който даде тази държавна благосъстоятелност на съветската компания, а след това Валентин Златев продаде въпросния терен на компания от обръчите на Ахмед Доган. След това с пари от КТБ, които в никакъв случай не бяха върнати, беше издигнат Догансарай, който се трансформира в еманация на беззаконието в България и бе като етикет на избухналите през 2020 година цивилен митинги.

Документирано е, че имаше компании от Америка и Близкия изток, които даваха до 6 милиарда $ като цена за " Нефтохим Бургас ", само че тя беше подарена на руснаците, посредством което съветското държавно въздействие в България стана неизпълним фактор.

Второто нещо, което ще загатна, е това, че точно държавно управление на Костов сътвори и издигна до най-високите етажи на властта двама души - Христо Бисеров и Йордан Цонев. Показателно е, че когато въпреки всичко се усетиха и ги отстраниха от Съюз на демократичните сили, и двамата откриха леговище в Движение за права и свободи, несъмнено, в ченгеджийската партия, където намират леговище всички дискредитирани или отхвърлени след свои големи политически или корупционни издънки фрагменти. Както и Пеевски след Национална движение „Симеон Втори" откри кей в партията на Доган.

Лансирането на политик като Йордан Цонев от страна Иван Костов издава дълбоката съгласуваност и причинност на тези мрачни структури от задкулисието и някогашната Държавна сигурност с всички политически сили, които са управлявали България. А тези структури надълбоко, генетически са свързани с Русия още от комунизма и връзките с съветските служби в никакъв случай не са прекъсвали.

- Стигаме до наши дни. Как приемате това, че Румен Радев всеобщо е провъзгласяван за герой против мафията, само че действителността демонстрира, че е заобиколен от ченгета от комунистическата Държавна сигурност? Самият ръководител на по този начин наречения му Стратегически съвет - Александър Маринов, също е с принадлежност към мракобесната Държавна сигурност.

- Фактът, че в инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Радев за втори мандат, гъмжи от някогашни сътрудници на Държавна сигурност и всякаква сходна клика, е доста индикативен. Второ, съветниците към Румен Радев в голямата си част също са някогашни сътрудници на Държавна сигурност, а може би и сегашни, тъй като някои от някогашните ги водят сегашни. Това е по този начин, тъй като в в този момент съществуващия Закон за досиетата е записано да не могат да излизат нескрито дейните сътрудници. Има доста министри във всички държавни управления, които са сътрудници и са били сътрудници на Държавна сигурност, само че техните досиета не излизат в Комисията по досиетата поради тази специфичност в закона. Няма да издавам имена, само че става въпрос за знакови фигури.

Другият факт е, че когато Радев стана президент, доста мощно се говореше и това беше реалност, а точно, че той е съветван от доближения на Путин ген. Решетников. Предизборната агитация на Радев е била следена от него, тъй че връзките с съветските служби и структури са доста очевидни и очевадни.

Когато стана президент, Румен Радев продължи политиката на предшественика му Росен Плевнелиев, който беше кадър на ГЕРБ, повдигнат от Борисов, и обслужваше ползите на статуквото и задкулисието. Радев, тъкмо като Плевнелиев, отхвърли публично да даде стенограмите за банкрута на КТБ, с чиито пари бе издигнат Догансарай. С пари от същата банка Пеевски изкупи всички медии, с пари от нея бяха приватизирани Булгартабак и телекомуникационната компания БТК.

Това деяние на Румен Радев даде явен знак, че той не е достоверен притежател на каквато и да е смяна. Биволъ заведе каузи против него и с това бяхме първите, които влязоха в конфликт с него в качеството му на президент. Осъдихме го, и то два пъти, с цел да бъде заставен да изкара стенограмите за банкрута на КТБ и да се види, че цялата тогавашна политическа клика е била в единодушие за това банката КТБ да бъде изкуствено фалирана, следите да бъдат заличени и парите да бъдат откраднати. Чудовищно закононарушение, за което нито Цацаров, нито Гешев сe сезира както би трябвало и няма никой измамен под отговорност. И това нещо Румен Радев го покриваше.

Оттам нататък дейностите на Радев могат да бъдат систематизирани като никакви. Във всички тези години Биволъ водеше кървава борба за откриване на истината към скритите собственостти на Пеевски, към неговите офшорни сдружения, водехме борба и за откриване на чудовищните злоупотреби с европейски фондове, в които разкрихме " Апартаментгейт ", в които разкрихме къщите за посетители. Преди това разкрихме записите на " Двете каки ", които демонстрираха страшната корупция и зависимости в правосъдната система. По нито един от тези изброени въпроси Румен Радев не взе отношение.

А в последна сметка, даже след изобличаването на Гешев преди избора му, Радев го нямаше никакъв в митингите против избирането му за основен прокурор. Нямаше го в отбрана на свободата на словото, когато Биволъ беше репресиран чрез всевъзможни прокурорски инспекции, следствия, разпити и проверки. Тези неща и до ден сегашен не са спрели, само че него продължава да го няма.

С излизането на фотосите от спалнята на Борисов, което си беше интензивно дружество, и то нескопосано направено, без с това да споделям, че няма или има пачки, кюлчета и така нататък, което прокуратурата по този начин и не ревизира, изкараха от кожата Борисов и той заподозря Радев като основен провинен за този шпионаж, който е бил извършен върху него. Според мен Борисов преднамерено беше изкаран отвън нерви, като това беше повода той да посочва Гешев, който закупи храброст и по най-безцеремонния метод обискира президентството. Когато това се случи, а то бе безусловно неприемлив акт от страна на основния прокурор, който си личеше, че е политически стимулиран, Румен Радев видя заплаха за себе си. А демократично мислещите хора видяха сериозна опасност за демокрацията в страната, тъй като това беше знак за прелом и налагане на прокурорска тирания, и митингите напълно разумно и вярно " избухнаха внезапно ".

Ако Гешев не беше атакувал Радев по този метод, президентът в никакъв случай нямаше да излезе от президентството и внезапно да се качи на гребена на вълната на гражданските митинги с вдигнат пестник. Той не го направи толкоз години поред, Той, Радев персонално подписа указа за назначението на Иван Гешев като основен прокурор, а задоволително способени експерти обявиха, че президентът е могъл да не подписва този декрет. Румен Радев и в това спомага на задкулисието и през днешния ден той е новият фаворит на задкулисието.

- А по какъв начин си обяснявате неуспеха на миналогодишните митинги?

- За страдание тази вълна (б.р. и тази вълна) на безусловно обективен национален яд беше маргинализирана и овладяна от същите тези тъмни структури на задкулисието и политическото инженерство. Целта беше тази гневна вълна да бъде преобразувана в комфортни и следени " партии на смяната " и тези " партии на смяната " да се явят като носители на смяна със старите лица, старите политически инженери, с цел да бъде изчегъртана ГЕРБ от властта. Идеята обаче е на тяхно място да бъдат поставени " старите вампири " и " алените демони " от предходното ръководство на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, свързани с съветското разузнаване и с съветските хибридни структури и агитация. Това не е никаква смяна, това е нова чудовищна замяна, чиито тежки резултати, в случай че българите не го схванат в точния момент, ще понасяме още доста, доста години напред.

- " Продължаваме промяната " ли визирате с " следени партии на смяната "?

- Не единствено. Преди да се появи " Продължаваме промяната ", се появи групировката " Изправи се! Мутри вън! ", ръководена от Мая Манолова. А тя е политик, на който целият политически бекграунд е бил в обслужване на статуквото. Аз в никакъв случай няма да не помни по какъв начин Мая Манолова беше един от главните трубадури в отбрана на Пеевски като началник на ДАНС. Навсякъде се изказваше и в поддръжка на държавното управление на Орешарски. И след това внезапно излезе и сподели, че си посипва главата с пепел, че е нова и чиста и че би трябвало да ѝ имаме вяра. Кога е трябвало да повярва народът на един политик, който си обръща позицията на 180 градуса и който може непрестанно мимикрира? На такива сме се нагледали доста. Например Тома Биков и Антон Тодоров от едни от основните критици на ръководството на ГЕРБ станаха трубадури на тази партия. Или Красимир Каракачанов и Вътрешна македонска революционна организация, които минаха през всевъзможни безпринципни обединения - от земеделци до Бареков, след това партията на Ковачки, след това ГЕРБ, и всичко това единствено и единствено по някакъв метод да бъдат във властта.

- А какво бихте споделили за партия " ИТН ", която бе част от последните два Парламента?

- Ще стартира от това, че тя не беше на митингите. Самият Слави Трифонов и неговият екип през годините постоянно са имали позиция и като цяло тя е била кардинална. Защитавали са доста публични дела. Лично за Биволъ предаването на Слави Трифонов бе единственото, което ни даваше естрада в най-тежките години на принуда против медията и персонално против мен.

Преминавайки към по-скорошните дни, няма по какъв начин да не отбележа, че издигането за министър-председател на един безусловно дискредитиран министър от времето на Национална движение „Симеон Втори", обвързван със структурите на някогашната Държавна сигурност - Николай Василев, беше доста тежка и съдбовна неточност. Той е един от наследниците на офицер от разузнаването, който е служил на комунистическия режим. Вадиш този човек от нафталина, от дрешника на политическото безвремие и го предлагаш за министър председател с претенцията, че той ще донесе смяна... Няма по какъв начин да стане, той няма да донесе смяна, тъй като е ясно той каква политика е водил и на чий Господ е служил. След това грешките при Има Такъв Народ рецидивираха и доведоха до неуспеха на последния Парламент да не може да се сформира безусловно никакво държавно управление.

- Няма по какъв начин да подминем и " Демократична България ", които постоянно са се изтъквали като най-автентичните борци за правдивост.

- " Демократична България ", когато към момента бе Реформаторски блок, влезе в коалиция с второто държавно управление на ГЕРБ. Преди това персонално Христо Иванов бе казвал, че това не е допустимо, не би станало при никакви условия, като самият той не би влезнал в коалиция с ГЕРБ. Това беше 2013 година (б.р. по-късно Христо Иванов стана министър на правораздаването в " Борисов 2 " ). Осъществяването на въпросната коалиция бе целесъобразно с исторически компромис, който би трябвало да се направи, с цел да се промени правосъдната власт, методът, по който работи Висшият правосъден съвет и методът, по който се избира основният прокурор. Това, че Реформаторският блок влезе в тази коалиция, даде легитимност на това държавно управление. А когато Биволъ стартира да изнася записите с " Двете каки ", които разкриха чудовищните обвързаности и корупционни схеми в прокуратурата, правосъдната и изпълнителната власт, точно представителите на Реформаторския блок свикаха конференция и обявиха позиция, че " едни тъмни структури се пробват да дискредитират и смъкват държавното управление и да дискредитират основния прокурор ". И че " тези тъмни структури, които изнасят тези записи, правят антидържавна и антиправителствена активност, и че " Биволъ, изнасяйки тези записи, в действителност подрива устоите на българската страна ". Те обявиха още, че " напълно имат доверие на основния прокурор и му гласоподават цялостен заем на доверие в тази мръсна акция против него ". Аз понесох това нещо доста тежко, тъй като тогава хората, които би трябвало да ни поддържат, освен ни поддържаха, само че и ни оповестиха за врагове на страната и застанаха зад основния прокурор. После коригираха мнението си. Когато обаче претендираш за доверието на хората, сходни неточности, сходни грехове в никакъв случай не могат да бъдат заличени.

Но не мога да не загатна и друго нещо. " Демократична България " е единствената политическа мощ, която ми е предложила да оглавя тяхна депутатска листа и с това е посочила, че по някакъв метод прави оценка това, което вършим от Биволъ и това, което върша аз персонално. Аз отхвърлих това предложение, тъй като залогът беше Биволъ да бъде обречен, с цел да стана народен представител. Избрах сложния път, предпочитайки да не влизам в Народното събрание, с цел да запазя медията като една свободна и самостоятелна естрада. В същото време съм дал единодушието си Вилдан Байрямова от Биволъ да бъде издигната за кандидат-депутат от " Демократична България " в Кърджали. Сега отново ще бъде и чест прави на Христо Иванов, че ми се обади да попита дали аз съм склонен с това.

- Да се върнем на скептицизма Ви във връзка с " Продължаваме промяната ". На какво се дължи той?

- Дължи се на това, че притежател на мандата е една бургаска партия (б.р. Средна европейска класа), за която от " Продължаваме промяната " споделиха, че ще я употребяват единствено механически, защото те нямат опция да си създадат партия. Генезисът на тази бургаска партия води тъкмо до някогашните структури на Държавна сигурност. Тя беше основана, с цел да бъде и е патерица на властта в районен мащаб. Поддържала е всички ръководещи преди този момент. Основно ГЕРБ, само че преди този момент и Българска социалистическа партия, когато кмет на Бургас бе Йоан Костадинов.

Те имаха присъединяване и на национално равнище. Покрай партията на Валери Симеонов - НФСБ, която също има бургаски произход, СЕК, бидейки част от дребната коалиция с НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация, Атака, управляваше дружно с ГЕРБ. Е, по какъв начин може ти да бъдеш смяна и да кажеш, че си против това ръководство, откакто ти си управлявал?!

Изявленията на Кирил Петков и хората към него, че употребяват въпросната партия единствено механически, с цел да имат мандат, не дават отговор на истината, тъй като водачът на тази партия сега е лидер на листата на " Продължaваме смяната " в Бургас (б.р. става въпрос за Константин Бачийски). Същият човек, когато Румен Радев бе в Бургас, той му заставам от дясната страна. Тази партия се води благосъстоятелност на един локален олигарх - Георги Манев, и тъкмо тя е определена да се употребява за съдружен сътрудник на " Продължаваме промяната "? Каква смяна? Това ли е смяната? Доскоро управлявали с ГЕРБ и през днешния ден се зоват носители на смяна... Това е огромна машинация. Тези хора по никакъв метод не са достоверни.

Освен това, Кирил Петков не го познавам, само че нещо друго ми направи усещане. Той сподели, че е финансирал избавителната интервенция за издирването на алпиниста Боян Петров. След него излезе дамата на Боян Петров и сподели, че това е неистина и че страната е дала парите за въпросната избавителна интервенция.

- Вярвате ли, че е допустимо в България да се появи политически индивид, който да не е под опеката на мрежите на Държавна сигурност?

- Вярвам, само че това може да стане при едно изискване. А точно единствено в случай че имаме радикална смяна на изборната система, т.е. бъде приложена точката от референдума за въвеждане на електронно отдалечено гласоподаване - нещо, което трябваше да да се случи още през 2019 година. Референдумът беше утвърден от Народното събрание, по времето на второто държавно управление на Борисов, и беше казано, че до 2019 година той би трябвало да влезе в действие. Това нещо не се извърши, тъй като нито една от партиите на статуквото няма интерес да бъде въведено електронно отдалечено гласоподаване, защото ще се скапе цялата скица на плутократичното преодоляване на властта в България.

Но в случай че ние дадем опция на българската общественост в чужбина, която е мислеща, извънредно витална, умна, не е подвластна на пропагандата в България, не е подвластна от никакви политически или стопански ползи, да бъде част от изборния развой чрез таблетите, телефоните или от компютрите, тогава ще има условия за посланичество във висшата законодателна институция на страната от достоверен политически индивид.

Тоталният надзор върху изборната система, който сега се упражнява даже и посредством машините, към този момент няма да може да работи, в случай че бъде въведено електронно отдалечено гласоподаване. Ще имаме и фрапантно нарастване на изборната интензивност и тогава ще има условия да се появи достоверна политическа мощ.

Цинизъм е, че един референдум, който е резултат на директната народна власт в България, който би трябвало да е с приоритет пред всевъзможни други актове, не е влезнал в действие и вършат всичко допустимо той да бъде маргинализиран и да не го вкарат. Това народна власт ли е? Плутокрацията си присвоява правото да отнеме властта на суверена, който дава правото на власт. Рано или късно референдумът от 2016 би трябвало да влезе в действие.

- Говорихме за зловредното въздействие на Русия в България. Споделям изцяло, че такова е налице от доста години. Но още през 90-те години някак си Западът, днешните ни сътрудници, с лека ръка, с ненаситност може би даже одобряват опцията да си сътрудничат с комунистическата и ченгеджийската номенклатура. Като че ли при тях не се вижда хигиена, а вземане предвид с това кой е най-одобряван от българското население?

- То в грамите на УикиЛийкс го написа. " Ние го знаем какъв е Борисов, знаем какво е правил, какво съставлява, само че защото той е мощният на деня би трябвало да се съобразяваме с него ". По същия метод стоят нещата с всеки идващ, който по някакъв е повдигнат като мощен на деня. Но не са американците тези, които промотират и издигат мощните на деня в България. Прави го нашето родно задкулисие, което не е импортирано от на никое място.

Тогава ще попитам по този начин, за какво Западът се съгласява да си сътрудничи с това задкулисие?

- Съгласява се, тъй като си гледа своя интерес. Ние би трябвало да се избавим от илюзията, че някой различен има по-голям интерес от нас България да бъде процъфтяваща и просперираща страна. Кой го интересува дали България ще е процъфтяваща и просперираща? Колкото вас ви интересува дали Уганда ще е процъфтяваща и просперираща страна, толкоз и Запада го интересува дали България ще е процъфтяваща и просперираща страна. Тях ги интересува България дотолкоз, доколкото обстановката у нас може да дава отговор и обслужва техните световни или национални ползи. И защото задкулисието ръководи България, държи в желязна хватка безусловно целия обществено-икономически и политически живот, те работят с него, ок са с него, защото някои от тях имат и директна изгода. Някои може да имат корупционен интерес от работата с тези структури в България, тъй като България е една златна кокошка за корупция. В страни като Нидерландия, Белгия или Франция да вземем за пример, които също като нас получават от общите европейски средства, не можеш да получиш кешбек. В България обаче може и това е неповторима опция някой да си изпълни гушата.

Те няма да дойдат тук да оправят българската политика и да внесат депутати и министри. Не ги интересува това. Тях ги интересува едно - този, който е на власт в България, да им се подчини за това, което те изискват от него. А задачата на тези от българска страна е интернационално самопризнание и достъп до парите, които идват от Европейския съюз, защото те са главният доход на България, тъй като нямаме стопанска система. Затова се вършат благи очи.

А Съединени американски щати имат световни ползи в България и техните световни ползи доста малко кореспондират с нашите вътрешни проблеми. Но не можем да не отчетем обстоятелството, че резолюцията по световния закон " Магнитски " пристигна точно от Съединените американски щати. Тази резолюция изигра голяма роля във вътрешните работи на България. Това, че лицето Пеевски e eтикиран като безусловно недопустим за международната демократична общественост, е задоволителен факт доста процеси в България да се трансформират. А Магнитски се дължи главно и на напъните на Биволъ за откриване на цялата чудовищна, корупционна и незаконна скица, по която се ръководи страната.

- Съвсем леко настрана от всичко това, за което говорихме до момента, е последният ми въпрос. След като ГЕРБ изпадна от изпълнителната власт и откакто Пеевски сякаш се отдръпна от медийния бранш, забелязвате ли нещо да се трансформира в българската медийна среда в позитивна тенденция или даже става по-лошо отпреди?

- Медиите, които са подчинени на Делян Пеевски си следват линията от времето, когато ГЕРБ и Пеевски управляваха. Там нещата са неизменими, пропагандната инструкция е заложена и се следва безотказно. Забелязвам обаче, че медии, които минаваха за относително самостоятелни във времето, започнаха доста интензивно и целеустремено да промотират новата религия, която е Румен Радев, личностите и партиите към него. Свидетели сме на нова целенасочена агитация, която не обслужва ГЕРБ, а " новата смяна ". Само че това нещо е обвързвано с промотиране на лица и структури, които изпълзяват от по-близкото или от по-далечното минало на дискредитираните ръководства в България.

Забелязвам и една автоцензура - публицистите в избрани медии не могат да показват свободно мнението си, а би трябвало да изповядват новата идея. А тя е, че единствената опция е Радев и неговата нова президентска партия, на която всички би трябвало да се поклонят.

Забелязвам и още нещо. Повечето от тези медии са финансирани от фондация " Америка за България ", от която Биволъ не сме взели нито цент. Тя обаче дава милиони на медии, които минават за свободни, и сега капсулира това медийно пространство и промотира по наставнически тези медии, дружно с тяхната нова идея, като надали не водещата вълна, която ще набележи бъдещето на страната. Биволъ още веднъж е отвън това и е неуместен, тъй като единствено Биволъ смее да каже истината такава, каквато е. За това на новата религия, на новата политическа идея Биволъ ще бъде неуместен. Отново. Но мен това не ме плаши, тъй като съм минавал през всевъзможни политически превратности и постоянно съм бил неуместен. Още по времето на Жан Виденов, по-късно по времето на ОДС, по-късно по времето на Национална движение „Симеон Втори", по-късно по времето на Тройната коалиция, по-късно по времето на ГЕРБ и в този момент още веднъж. Мисията да казваш истината в България е задача невъзможна, само че в последна сметка това е единстената задача, която си коства човек да отстоява, в случай че има достолепието, съвест и чест.

Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за съответен човек (мажоритарен избор на президент) и за лист от хора (подбрани от и правилни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР