ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Военни тайни в сандвич с фъстъчено масло: американски инженер е обвинен във военен шпионаж

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Строго секретни информации за американска атомна подводница, скрити в сандвич с фъстъчено масло? 42-годишен инженер от военноморските сили на Съединени американски щати и брачната половинка му са упрекнати във боен шпионаж.

42-годишен инженер от военноморските сили на Съединени американски щати е упрекнат, че се е опитал да продаде загадка информация за построяването на атомна подводница. Мъжът, който е имал достъп до строго секретни документи е арестуван дружно със брачната половинка си през уикенда, заяви правосъдното министерство на Съединени американски щати. Те са упрекнати в шпионаж и нарушаване на задължението за съблюдаване на дискретност по Закона за атомната сила.

Военни секрети попадат в един сандвич

Според прокурорите инженерът е изпратил част от информацията на непознато държавно управление през април 2020 година с молба тя да бъде препратена на военните секрети служби в страната. Не се загатва името на страната.

От въпросната страна обаче през декември 2020 година са предали информацията на Федералното бюро за следствия (ФБР). Агенти на ФБР са влезнали в контакт с инженера и са му платили в криптовалута за остатъка от информацията. През юни 2021 година инженерът се е съгласил да съобщи карта с памет, съдържаща поверителната информация, на несъмнено място в американския щат Западна Вирджиния. Жена му е била негов съизвършител.

Според обвиняването ФБР е разкрило картата с размер 16 гигабайта, скрита в сандвич с фъстъчено масло. Информацията в носителя е съдържала военни секрети за построяването и работата на подводници, задвижвани от нуклеарни реактори.

През юли инженерът е предал още една карта памет. През август е последвала и трета замяна.

Скъпи и високотехнологични подводници

По данни на ФБР, става дума за информация за атомните подводници от клас " Вирджиния ". Тези плавателни съдове, всеки от които коства към три милиарда щатски $, са измежду най-модерните подводници във флотата на Съединени американски щати и ще бъдат в употреба най-малко до 2060 година.

Именно подводници, задвижвани от нуклеарен реактор, неотдавна провокираха напрежение сред Съединени американски щати, Англия, Австралия и Франция. Повод бе решението на Съединени американски щати и Англия да дават част от тайната технология на Австралия, след което Канбера анулира към този момент подписан контракт с Франция.

Подобни подводници могат да останат под вода доста по-дълго и да пътуват на по-далечни дистанции. Те са и по-трудни за разкриване от противников сили.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР