ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Камен Добрев за ФАКТИ: През мандата на Лозан Панов ВКС остана последният независим съдебен пристан

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Върховен касационен съд и неговото управление в годините през времето на мандата на Лозан Панов останаха последният самостоятелен правосъден кей. Единственото място в правосъдната подчиненост, от където чуваме оглушително мощна и поредна рецензия към метода на действие на Висшия правосъден съвет, към политическото въздействие в Съвета и намесата на основния прокурор в съдийското самоуправление ".

Това сподели юрист Камен Добрев от гражданско съдружие " БОЕЦ " в изявление за ФАКТИ . Разговаряхме с него по отношение на идния избор на нов ръководител на Върховния касационен съд след приключването на мандата на Лозан Панов като подобен - за значимостта на избора, за моралното качество на сегашния състав на Висшия правосъден съвет да го организира, за претендента, който от " БОЕЦ " биха подкрепили.

" Не са доста магистратите, които имат неблагоразумието да си скапват комфорта и да влизат в спор със системата, а и смелостта да го сторят ", уточни той.

" Чака ни доста забавна есен. Едно е обаче несъмнено - след арбитър Лозан Панов, статуквото не може да разреши да се случат повече неточности на толкоз високо равнище ", сподели още адв. Добрев и добави: " При избора на ръководител на Върховен касационен съд през януари следващата година от “БОЕЦ” ще сме пред Висш съдебен съвет, бъдете сигурни ".

Целия диалог четете в идващите редове:

- Адвокат Добрев, до момента Върховният касационен съд беше управляван от Лозан Панов, към който от “БОЕЦ” сте изразявали поддръжка - за какво изборът на нов ръководител е толкоз значим?

- От една страна, значимостта се предопределя от мястото на Върховен касационен съд в правосъдната подчиненост. Върховният съд реализира касационен правосъден контрол върху гражданските, наказателните и комерсиалните каузи и неговите актове са дефинитивни. Ако той е самостоятелен, има без значение административно управление и в него работят самостоятелни съдии, това ще подсигурява правораздаване. Вероятно постепенно, прекомерно постоянно закъсняло, само че правораздаване за всеки.

Наред с това, той уеднаквява правосъдната процедура като постанова тъкмо и еднообразно използване на законите от всички съдилища. При това равнище на правна подготовка у законотворците, от извънредно значение е по какъв начин и кой пояснява одобряваните от тях постоянно комплицирани и неразбираеми нормативни актове.

Но най-важното, което предопределя значимостта на идния избор, е, че Върховен касационен съд и неговото управление в годините през времето на мандата на Лозан Панов останаха последният самостоятелен правосъден кей. Единственото място в правосъдната подчиненост, от където чуваме оглушително мощна и поредна рецензия към метода на действие на Висшия правосъден съвет, към политическото въздействие в Съвета и намесата на основния прокурор в съдийското самоуправление. И тази предприемчивост и самостоятелност извънредно доста пречат на някои.

Помните ли, че единствено преди една година, през есента на 2020 година, с препоръчани от прокуратурата промени в Наказателно-процесуален кодекс, се предвиждаше Върховен касационен съд да е касационна инстанция в доста лимитирани случаи и по изключение. Представяте ли си? Някой си Иван Гешев искаше да суспендира един съд с над 140-годишна история, основан от съграждането на Третата българска страна, с цел да може присъдите и решенията на въззивните инстанции и на Апелативния профилиран углавен съд, най-много, да не подлежат на правосъден надзор от Върховен касационен съд. И щеше да го стори. Само фактът, че хората излязоха на улицата попречи на ГЕРБ и Движение за права и свободи да прокарат до дъно тези промени.

Ето какъв брой е значим изборът на ръководител на Върховен касационен съд, какъв брой е значимо елиминирането на независимостта на висшата правосъдна инстанция за Гешев и кръговете, които стоят зад него. Разбира се, напълно не настоявам всички съдии у нас да са подвластни, в противен случай, само че изрично настоявам, че преди всичко управленията на съдилищата, определени от този злепоставен кадрови орган в годините обратно и всички негови сформира, са такива.

Ще ви дам няколко образеца, за които се сещам незабавно – абсурдът през последните седмици с административния началник на Софийски градски съд Алексей Трифонов и неговото поданство – никаква реакция от Висш съдебен съвет, гробна тишина и откакто това към този момент е открито. Този човек няма българско поданство, само че правосъдният съвет не желае да реагира по какъвто и да е метод. А той правораздава от повече от 20 години. Огромен скандал. Знаете ли какви са следствията за правосъдните актове, върху които той е положил своя автограф? Какво ще се случи с всички наказани и оправдани от него лица?

Другият образец касае председателката на Апелативен съд София – Даниела Дончева и обвиняванията против нея, че по дело, обвързвано с активи на КТБ за над 100 милиона лв., същата бе отстранила собствен сътрудник – арбитър, на който делото бе разпределено. След това тя самата си го бе саморазпределила за разглеждане - сама на себе си. Не последва още веднъж никаква реакция от Висш съдебен съвет, в противен случай – потулване на случая. И като признателност на Даниела Дончева ѝ бе гласувано още по-голямо доверие, беше ѝ поверено стопанисването на Съдебната палата в София, отнето от арбитър Панов. Така омертата се резервира, по този начин моделът на търговия с въздействие в правосъдната система се възпроизвежда. Ето за какво личността на новия ръководител на Върховен касационен съд е толкоз значима.

- Изборът на Иван Гешев за основен прокурор беше наименуван “състезание с един кон” - има ли заплаха това да се повтори в избора на ръководител на Върховен касационен съд?

- Този избор на ръководител на Върховен касационен съд и мощната фрагментираност измежду квотата на съдиите във Висш съдебен съвет ясно разобличава целия мит за съдийско самоуправление. Такова изобщо не съществува. Прокурорите и политическите избраници във Висш съдебен съвет ще избират за следващ път ръководителя на Върховен касационен съд с едно монолитно и безпринципно болшинство, каквото всякога те образуват при сходен избор, само че не и самите съдии.

Що се касае за идното гласоподаване и това дали претендентът на чугуненото болшинство ще получи 17 гласа, аритметиката измежду членовете във Висш съдебен съвет е повече от ясна. Със сигурност ще ги получи. Но големият въпрос и проблем за статуквото е от кое място да пристигна номинацията на техния претендент. Защото от съдийската квота, коства ми се, тя няма по какъв начин да пристигна. От шестимата членове във Висш съдебен съвет от съдийската квота двама - Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев, подадоха оставки при започване на лятото. От останалите четирима, Севдалин Мавров сигурно е част от чугуненото болшинство и го е потвърдил във времето по безапелационен метод. Въпросът е дали арбитър Атанаска Дишева, арбитър Олга Керелска и арбитър Цветинка Пашкунова не престават да са все по този начин новаторски настроени и могат ли те да излъчат претендент на малцинството за ръководител на Върховен касационен съд. Неслучайно запитвам. Силно се надявам да могат.

Кандидат се надявам да бъде препоръчан и от бъдещия министър на правораздаването от едно ново, реформаторско болшинство, в ръководство с ясна визия за правосъдна промяна. А претендентът, който ще бъде подсилен от статуквото, евентуално ще бъде излъчен след пленум и то по-скоро на Върховния административен съд, а не на Върховен касационен съд. Чака ни доста забавна есен. Едно е обаче несъмнено - след арбитър Лозан Панов, статуквото не може да разреши да се случат повече неточности на толкоз високо равнище.

- Според Вас актуалният състав на Висш съдебен съвет има ли морално право да избира ръководител на Върховен касационен съд?

- Знаете ли, преди седмица срещнах напълно инцидентно Боян Магдалинчев на обществено място, стопирах го и му зададох тъкмо този въпрос. Как се усеща като представляващ Висш съдебен съвет и отпред на институция, която има под 10% доверие измежду обществото, дава ли си сметка, където и да е другаде, да вземем за пример в частния бранш, дали ще бъде търпян и един ден на работа. Отговорът му бе много монотонен – и Народното събрание билo с сходно доверие. Представяте ли си, що за утешение?

Попитах го и дали може да назове един триумф на Иван Гешев като прокурор, едно сполучливо негово произвеждане, в което той е бил обвинител. Понеже Магдалинчев беше един от най-яростните бранители на Гешев, назова нас, протестиращите против избора му, платени. Магдалинчев не отговори нищо, мълчеше и не се сети.

На въпроса Ви съответно - не, Висш съдебен съвет е тотално делегитимиран. Сред членовете му са най-вече хора, определени при неразбираеми критерии, без състезателност и без диспути, които са изпратени в Съвета със същата цел – да кадруват, да поддържат и обновяват правосъдната номенклатура, да вземат участие в предрешени избори като този, който следва.

- Коментираха се периодите, които бяха избрани за избори - ще има ли време за гражданска реакция сред предлагането на претенденти и гласуването?

- Време за гражданска реакция постоянно има. Въпросът е какъв брой от нас желаят фактически да реагират с дейности, с персонален образец, да поемат риска и какъв брой само се задоволяват да дават изявленията и да си вършат самореклама.

Ето ви образец за гражданска реакция - при започване на тази седмица " БОЕЦ " учредихме предприемчив комитет и номинирахме следовател от 24-ти МИР в София*. Една нелека задача, едно същинско тестване, което си слагаме, само че в случай че успеем, ще има ясна гаранция, че задачите на митинга няма да бъдат забравени. И то главната цел – правосъдна промяна. Гражданска номинация на потвърдил се магистрат, който няма да допусне фокусът върху Висш съдебен съвет, върху прокуратурата и върху основния прокурор да се изгуби.

Помните ли с какъв комфорт Гешев влизаше в Народното събрание? Сега си спомнете по какъв начин същият Гешев излезе при чуването на претендентите за евроделегирани прокурори, щом пристигна редът на Бойко Атанасов. Припомнете си и смелите думи на Бойко Атанасов пред членовете на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет. Колко души са се осмелявали да приказват по сходен метод на това място, пред тези хора, с такава конкретика? При избора на ръководител на Върховен касационен съд през януари следващата година от “БОЕЦ” ще сме пред Висш съдебен съвет, бъдете сигурни.

- Има ли човек, когoто от “БОЕЦ” бихте подкрепили за ръководител на Върховен касационен съд?

- Не са доста магистратите, които имат неблагоразумието да си скапват комфорта и да влизат в спор със системата, а и смелостта да го сторят. Повечето са конформистки настроени. Но има и други, и то от ден на ден, хора с персонално достолепие, дейни и непримирими, които не могат да търпят нелогичните и безпринципни решения, налагания от кадровия орган непрекъснат негативен асортимент. И не се опасяват, че позицията им може да им попречи в кариерното израстване, да им сътвори усложнения. Има такива магистрати и в ССБ, и във Висш съдебен съвет, и по места в съдилищата, въпреки и в една извънредно консервативна колегия те от ден на ден ще надигат глас. Такъв магистрат, с ясна и мощна позиция бихме подкрепили от " БОЕЦ ".

Не по-малко значимо е обаче какво ще се случи с Лозан Панов. Искрено се надявам той да остане деятелен на този фронт и след края на мандата му. Има голямо доверие към него, нека откри сили да го оправдае и да продължи напред, в която и да е сфера. Очакванията към него са големи.

- Във връзка с върховенството на закона, преди дни Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент беше на двудневно посещаване у нас, евродепутатите обаче не се срещнаха с представители на “БОЕЦ”, макар че точно “БОЕЦ” сте податели на сигнали към тях - по какъв начин си обяснявате това?

- Обяснявам си го със блян на някой да натрупа политически дивиденти от тематиката. Вместо да се даде необятна публичност на това събитие, да се поканят представители на неправителствения бранш – цивилен организации и общественици, свободни медии и публицисти, протестиращи и опозиционери, то се случи в една стерилна среда. Преди Гешев, не беше ли редно да се срещнат от LIBE с нас, с цел да ни чуят?

От " БОЕЦ " сме сезирали неведнъж комисията LIBE и Европейския парламент за беззаконията в страната ни. За 16-те милиарда Данък добавена стойност, за къщата в Барселона, за “Турски поток”, за похищенията над свободните медии. Сезирахме ги и, преди този момент и за насилието на служителите на реда пред Министерски съвет. Ясно настоявахме делегация от Екологичен потенциал да посети страната ни и да се запознае персонално с репресиите на властта. И когато такава делегация пристигна, е повече от необичайно, че не се срещна освен с нас – подателите на всички тези сигнали, само че и със самите потърпевши.

За сметка на това се срещнаха с управлението на прокуратурата и откриха, че имало проблем, не знаели какво се случва с следствието за пачките и кюлчетата. Вината е напълно на домакина Елена Йончева, която ревниво е мислила доста повече за личния си принос.

- Лозан Панов разкритикува закъснялата реакция на президента Радев във връзка самостоятелната ни правосъдна система - споделяте ли това мнение?

- Интервюто на Лозан Панов по bTV за следващ път потвърди какъв брой същински непосредствен и самоуверен е този човек. Панов зададе изцяло резонни въпроси. Къде беше президентът Румен Радев в действителност при Цумгейт, при всички кавги и гейтове, които разтърсваха правосъдната система през тези години от неговия мандат? Защо се сети за нейната самостоятелност, за безконтролния основен прокурор едвам когато нападнаха него и президентската институция? Защо не уточни същинските причини при отхвърли си да подпише указа за Гешев при първия му избор – неговата тотална неприспособимост за поста, неналичието на морални и нравствени качества, персоналния му принос в потулването на делото “КТБ” и присъединяване на Пеевски в грабежа ѝ, скандалните му съглашения, за които дадохме публичност по делото „ Недосегаемите “. Защо не се възползва от историческия късмет да застане до нас, протестиращите тогава, през есента на 2019 година, а се задоволи с сбитото, че процедурата била с единствен претендент?

Сега, когато народът въстана, е елементарно да се приказва на тези тематики и от ден на ден го вършат, само че какъв брой говореха, стачкуваха и разобличаваха тогава, през годините? Лозан Панов бе един от нас. Той приказва безшумно и умерено, само че думите му кънтят и оставят дълбока следа в съзнанието ни.

---

*Днес подписи за издигането на кандидатурата на Бойко Атанасов като самостоятелен депутат ще се събират на три места в София - на кръстовщието на улица " Опълченска " и бул. " Александър Стамболийски ", на пазар " Ситняково " и пред Съдебната палата.

---

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР