ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Октай: Борисов ще изтрезнее чак на 12 юли

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
- Г-н Октай, месец откакто Карадайъ отиде при турския президент Ердоган, какво търсеше през вчерашния ден Бойко Борисов при Ердоган? Възможно ли е това да е нож в гърба на президента Радев?

- Това е извънредно огромен политически гаф от страна на Борисов, една седмица преди парламентарните избори в България да отиде на крайници при деспот а в Турция. Това ще му коства минимум 5-6% загуба на гласове на 11 юли. Но главната концепция е - е ли допустимо ГЕРБ и Движение за права и свободи да създадат коалиция със задочната поддръжка на така наречен " патриоти ", в случай че влязат в Народното събрание. Това е единият сюжет. Не инцидентно, на последната национална конференция на Движение за права и свободи, Ердоган , обръщайки се към форума, даде знак, че неговият огромен другар Бойко Борисов и Движение за права и свободи би трябвало да са загрижени за бъдещето на страната. С една дума - да ръководят дружно и да са подвластни на Анкара. Другото допустимо е, Борисов да изиска услуга от своя другар –дали е допустимо в секциите на Турция огромна част от гласовете да отидат за Движение за права и свободи и толкоз да се разпределят за ГЕРБ. За да се осъществя ръководство с Движение за права и свободи, не би трябвало да се позволява Има Такъв Народ да ги изпревари и да е първа политическа мощ. Има и трета причина за визитата - последният отчет на Американския департамент във връзка с мигрантската политика в България и на Балканите, където рецензиите са доста съществени - че през Турция има проведени канали, даже със съдействието на полицейските служби в България. И тъй като подобен е упрекът и към Ердоган, допустимо е на тази среща обезпокоен, Бойко Борисов предизборно да се опита да каже на гласоподавателите си, че те с Ердоган са охранявали най-добре турската граница. Това са трите неща, поради които е желал срещата, която пък ще му донесе спомагателни негативи на изборите на 11 юли.

- Допускате ли, обаче, Борисов да е измолил от Ердоган да натисне Движение за права и свободи да издигне собствен претендент за президент, който да е подсилен от Движението за права и свободи, единствено с цел да не е Румен Радев, който толкоз стряска някогашния министър председател?

- По-скоро не е неговата кандидатура. Очаквам всички тези ударени групировки и овладяната страна да се задействат. Често споделям в изявленията, че в доста общини всички са в прегръдка към локалните феодали. Тези хора са уплашени от разкритията на служебното държавно управление и президента и не биха желали втори мандат на Радев. Имам мощни терзания, че ще се случи дежа вю. Затова дублирам историята с избора на Георги Първанов. Когато всички бяхме уверени, че Петър Стоянов ще повтори през 2001 година президентския си мандат, всички се сплотиха по този начин, че Първанов стана президент. Очаквам същия сюжет да изиграят и в този момент. Сега, сега, Доган и Движение за права и свободи още веднъж ще имат претендент, с цел да могат да активизират свое пространство и по-късно да употребяват този трамплин за балотаж. Но претендентът за президент на ГЕРБ няма да се споделя Бойко Борисов. Всички ударени от юмрука и репликата „ Мутри вън! “ на президента и това, което прави служебното държавно управление, с поддръжката на всички бухалки ще създадат всичко допустимо да управляват изборния развой, за да отстраняват Радев. Защото Радев е огромната опасност за това статукво, а не така наречен „ партии на смяната и митинга “, тъй като това са по-скоро прочувствени политически планове без изразено водачество.

- Как тълкувате дребните знаци на тази аудиенция - раболепните поклони на Борисов, неналичието на какъвто и да е български знак, даже минимизиран на тази среща, нищо че няма формален темперамент, намръщения и необщителен Ердоган?

- На Борисов му е подложен кръст освен от всички европейски водачи, освен от Путин и от Съединени американски щати, а и от Анкара. Ердоган има много съществени вътрешни проблеми от доста съществени неща, които изкарва в общественото пространство един турски мафиот - Седат Пекер, който е бил мафиотът на семейството на Ердоган през годините. В момента Турция се тресе и Ердоган търси по всевъзможен метод по какъв начин да изнесе вътрешното напрежение на открито. А мен това ме плаши. На това приписвам неговата поддръжка за Движение за права и свободи след спора му с Доган и опитите му да основава други други възможности против Сокола. Аз бих апелирал и виждам, че президентът Радев е съответен, както след изцепките на Карадайъ в Анкара, по този начин ще е и в този момент след тази среща. Президентът, в връзката си с НАТОвските ръководители и НАТОвските служби е наясно за концепцията на Ердоган и на Путин и няма да допусне българските мюсюлмани да дестабилизират НАТОвска и европейска България.

- Как гледат на това посещаване българските мюсюлмани у нас? Може ли това да отвее част от гласовете им за Движение за права и свободи?

- Движение за права и свободи ще пострада доста на тези избори поради Борисов, а не поради срещата му с Ердоган. През последните години Движение за права и свободи изгубиха към 150-200 000 гласоподаватели. Те ги компенсираха по времето на Пеевски, като проведоха следен, платен избор в нетрадиционнни за Движение за права и свободи общини - Монтана, Враца, Видин, Стара Загора. По мое време в никакъв случай не сме имали мандати от тези региони, камо ли от Стара Загора два мандата. Това са все цигански гласове, следени и финансирани от Пеевски и посредством престъпния контингент от това население. Сега това нещо няма да се случи. Това значи, че 70-80 000 гласа на ромите ще бъдат изгубени за Движение за права и свободи. Няма по какъв начин Ердоган да управлява изборите в интерес на Движение за права и свободи в изборните секции в Турция, тъй като в огромна част с изключение на в Бурса, общините се ръководят от опозицията. Истанбул, Анкара, Измир, Одрин, Текирдаг - са съпротива. Единствено в Бурса Ердоган има кмет. Тези изселници, които имат поданство и останаха в Турция, 80-90 на 100 бяха образованата част от популацията. Това бяха лекари, учители, зъболекари, агрономи. Тези хора не инцидентно са симпатизанти на опозицията на Ердоган и той не може да ги принуждава. Те са образовани фамилии, в това число и техните наследници. Те не биха се съгласили един път Ердоган да ги кара да гласоподават за Касим Дал, повторно за Лютви Местан, след това за мафията на Доган. Евентуално посредством административни подходи, в случай че му остане време към свадите на семейството му. Сигурно знаете, че шурей му е в конспиративност откакто го освободиха като министър на финансите. Този Седат Пекер сподели, че, по негово време като министър, семейството откраднала 128 милиарда $ от Централната банка! И че зетят се намира при Мадуро във Венецуела. Така че момента надали го е грижа на Ердоган да провежда изборите. Може би ще разпореди на локални кметове и организации. И няма по какъв начин да активизира предстоящите от Движение за права и свободи гласове.

- Може ли да коментирате психологичедските преживявания на Борисов и обезверения му пиар, като се позовем на нескончаемите му обятия с всеки, който попадне в периметъра на ръцете му, несвързаните приказки, алогичният израз и лъжите?

- Преди година си разреших да кажа, че психиатрите в България доста добре би трябвало да проучват неговото положение и държание. Той толкоз е изплашен сега, не вярваше, че това ще му се изсипе на главата. Не очакваше да се развият по този начин събитията след 4 април. Мислеше си, че всички са му в джоба и може да купува всяко нещо или със мощ или с рекет, или със опасност, или с доста пари. И по тази причина споделих, даже да предложи 100 милиона на Слави, в случай че се надява да го завоюва, това няма по какъв начин да стане. Сега сега държанието му е паническо. Той даже не си дава сметка, че е паднал от власт. Зомбираните към него имат вяра мощно, че той ще се върне, а самият някогашен министър председател се пробва посредством основния прокурор да съботира служебното държавно управление, даже да се излагат до там, да не си подават оставките и да оспорват уволненията си.
Той обиколи в регионите на Движение за права и свободи - всички локални феодали, които до през вчерашния ден бяха с Движение за права и свободи, само че по времето на ГЕРБ тези локални феодали осребряваха доста действия посредством Борисов. Вече са разбрали, че той е губеща карта. Всички те ще търсят нови господари и ще се опитат да се присламчат към други. Нищо чудно те да търсят помощ от Доган и модела Доган. Това е обстановката в Североизточна България и тъй като Борисов е видял това надменно отношение – в Тутракан, Дулово, Исперих, Тервел и чак до Варна, където дори не са му организирали публично посрещане да се снима, това го е разтревожило. Може би и това е причина да отиде при Ердоган, тъй като тези феодали имат доста бизнес връзки с Турция.
На 12 юли Борисов към този момент малко ще отрезнее и разбере, че е изгубил всичко. Той даже не си дава сметка за лъжите, които приказва. А това е тотална суматоха. Вече осъзнава, че Бойко Рашков може да го привика на разпити. Аз есента споделих, че задкулисието, с цел да не изтърве контрола да ръководи процесите в страната, постоянно изгаря медиаторите. И споделих, че Пеевски ще е първият отстрелян. След това ще е Борисов и нищо чудно да възложат осъществяването на Гешев - отново техния човек. И откакто си извърши и последната задача Гешев... и той ще бъде изхарчен.
Всички знаят, че в идващия парламент, в случай че не може да се сформира държавно управление, това е в този момент упованието на мафията. Ако проработи и излъчат държавно управление, това значи че до есента ние ще имаме нов Висш съдебен съвет и ще падне главата на Гешев. И се опасяват да няма три синджира не плебеи, а мафиоти. Затова на 11 юли обстановката в страната ще бъде доста сюблимна. И по тази причина Слави Трифонов е задължен да направи държавно управление, без значение кой стои зад неговия прочувствен план.
Въпросите зададе Таня Анастасова

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР