ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как Борисов се обяви за борец срещу руското влияние, което години наред толерираше

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Всички са против нас поради прогонването на съветските шпиони, твърди Бойко Борисов през последния месец. Нима си мисли, че забравихме за енергийната взаимозависимост, АЕЦ " Белене " и политиката му по случаите с Гебрев и Скрипал?

От един месец някогашният министър председател Бойко Борисов се пробва да построи версията, че зад всички разкрития за корупционните практики на кабинета му стои дългата ръка на Русия, а повода е битката му с шпионската ѝ мрежа. Тази версия обаче е меко казано надалеч от действителността, в която ГЕРБ не съумя да направи съдружен кабинет и още веднъж разгласи, че " всички са против нас - или сме доста неприятни, или сме най-хубавите ".

" През последните 4 години българското държавно управление постави невиждани старания за разкриването на съветската шпионска мрежа у нас. Вследствие на това бяха изгонени от страната доста шпиони под прикритие като дипломати. Получихме мощна поддръжка за това и от НАТО. Очаквано това ядоса политическите ни съперници ". Това съобщи ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на онлайн среща на върха на ЕНП в четвъртък, представен от партийния пресцентър. Преди месец той сподели и пред младежките си структури, че кадровите промени по върховете на службите са предизвикани от разкритията по шпионския скандал.

Новата обичана мантра

След като ръководителят на Държавна организация " Разузнаване " Атанас Атанасов бе освободен, той също съобщи, че съществена причина за отстраняването му е дългата ръка на Кремъл. Подобен беше и коментара на освободения от поста ръководител на ДАНС - Димитър Георгиев, откакто двамата се оказаха в дълъг неплатен отпуск, утвърден от някогашния министър председател Бойко Борисов.

И тримата представени нагоре приказват за оповестената на 19 март от прокуратурата интервенция за задържане на общо шестима души по съмнение, че са взели участие в шпионска група, събирала и предавала класифицирана информация на съветското посолство. Сред тях са настоящ боен шпионин, някогашен управителен кадър във военното разузнаване, неговата брачна половинка, която има българско и съветско поданство, началникът на секретната регистратура в Народното събрание, зам.-началникът на бюджетната дирекция в Министерството на защитата и различен настоящ чиновник на МО.

Ако прибавим, че за последната година и половина България изгони общо 7 съветски дипломати по обвиняване, че са шпионирали у нас, човек в действителност може да провиди дългата ръка на Русия. И да повярва, че промените по върховете на разследващите служби са в услуга на Русия, както и че тегобите на Борисов заради разкритията на служебния кабинет са подбудени от там.

Оправдания и нищо повече

Но в действителност това са си просто оправдания. ГЕРБ, т.е. Бойко Борисов, управлява България, надлежно и службите, близо 11 години. Гоненето на съветски стартира шпиони едвам след напън от евроатлантическите сътрудници.

Не такова беше държанието на Бойко Борисов и службите през март 2018 година, когато България бе една от дребното страни, които не изгониха нито един посланик след абсурда с отравянето на някогашния чиновник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Сергей Скрипал във Англия и щерка му. Над 20 страни от Европейски Съюз експулсираха най-малко по един представител на Руската федерация като знак, че считат случилото се за неприемливо. Борисов тогава гордо разгласи, че на съвещанието на Европейския съвет по въпроса е изискал безапелационни доказателства, че Москва е забъркана.

Нищо не се промени и когато стана ясно, че лица, свързани със случая " Скрипал ", са били в България и евентуално имат пръст в отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев през 2015 година В началото на 2019 година на конференция в Министерски съвет се твърдеше, че Гебрев надали не самичък си е отговорен и евентуално е токсичен от инсектицид в салата рукола или кафе.

Знаехме, но...

Ако се върнем малко по-назад в годините директно след анексирането на Крим, същите тези служби не направиха нищо, с цел да спрат пропагандата с подправени вести, която обилно бе спонсорирана от Русия. Не започнаха дейности и против заминаването на българи да се бият в Донбас под съветско командване. Един от рекрутърите на бойци за сепаратистите - сърбинът Братислав Живкович - през 2017 бе видян на митинги дружно с съветския консул във Варна и в съветския културен център в София, до момента в който Румъния го разгласи за личност нон грата, а след това беше задържан и съден в родната му Сърбия. В България се сътвориха паравоенни групи, който към момента вършат " учения " с еърсофт пушки из горите в източната част на страната. Според някои изявления те са обучавани от съветски инструктури. Създадоха се даже казашки станици.

В неофициални диалози представители на службите и депутати с достъп до техните отчети тогава споделяха, че всичко това се знае и забърканите се държат под око.

По-късно, през април тази година, Борисов също удостовери, че се е знаело за дейностите на Русия през всичките тези години. Поводът беше оповестяването на още един съветски посланик за личност нон грата. Ден по-рано прокуратурата заяви, че четири гърмежа на военни хранилища в България през последните 10 години евентуално са били осъществени от офицери от съветското военно разузнаване (ГРУ), които имат връзка и с опита за ликвидиране на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. " Много преди чехите, доста преди други ние сме работили и за наслада партньорските служби знаят от по кое време работим по тези тематики ", сподели Борисов тогава.

Кога се обърна палачинката?

Обръщането на курса на Борисов стана в средата на 2019 година Председателят на Националното придвижване " Русофили " Николай Малинов бе задържан по съмнение в шпионаж, прокуратурата призна, че Гебрев май е токсичен като Скрипал, и то от същите руснаци, на “православния олигарх” Константин Малофеев и някогашния началник на ГРУ и РИСИ Леонид Решетников им бе неразрешено да влизат в страната.

Обратът при дейностите на Борисов се изяснява само с напън от сътрудниците и невъзможността да се вършат, че не виждат какво прави съветското разузнаване у нас. Прокуратурата се активизирането след визитата на тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, неговия заместител Иван Гешев, както и ръководителите на ДАНС, на военното и на външното разузнаване в Съединени американски щати. Веднага след изгонването на първия съветски " посланик " Борисов си сбъдна фантазията за среща с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом.

Нека обаче не забравяме, че:

България към момента разчита съвсем напълно на съветски енергийни първични материали, макар хвалбите за диверсификация.

За сякаш отхвърления план АЕЦ " Белене " българските данъкоплатци заплатиха 1,3 милиарда лева и опитите за дотъкмяване му с съветско присъединяване не престават.

" Южен поток " умря, с цел да възкръсне като " Балкански поток ". Тръбата към този момент е подготвена, а по нея тече природен газ, който съветската компания " Газпром " продава на Сърбия. Само досега тя е коствала на българските данъкоплатци близо 2,1 милиарда лв. без Данък добавена стойност и ще доближи 3 милиарда лв. без Данък добавена стойност.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР