ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Родината на Карадайъ и империята на Доган

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
" Една Земя ни е родила, една Земя ни храни, утешава и развива. Една Земя ни основава проблеми, в случай че не я обгрижваме Заедно. Нека да ѝ се доверим! Земята ни е по-древна и по-мъдра от всички нас, които използваме богатствата ѝ. И тъкмо в това е жилавостта на Националното съзнание във времето ". Това споделя почетният ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган през 2017 година в политическото си обръщение към " и християни, и мюсюлмани " в нашата Родина.

Четири години по-късно неакуратен превод на думата „ анаватан “ (anavatan), изречена от ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на визитата му в Турция, разбуни националистическите пристрастености с препратки за това кой какво схваща и по какъв начин усеща Родината.

В дословен превод от турски anavatan значи " майката татковина ", в разговорния език обаче думата се употребява повече като географско разбиране за " земите на дедите ". В този смисъл Мустафа Карадайъ употребявал anavatan по време на срещата си с ръководителя на Великото национално заседание на Турция проф. доктор Мустафа Шентоп, който споделил пред гостите от България, че корените на рода му са от Северна Македония. Продължавайки тази линия на диалога Карадайъ му разказал, че корените на неговите предци са от Турция (анаватан), с цел да покаже на домакина, че двамата има обща орис. Преводачът на новината на Анадолската организация от турски на български приел, че „ анаватан “ (земята на дедите ни) и „ ватан “ (родина) са синоними, откъдето пристигна и неточния израз в българските медии.

Историята демонстрира, че българските турци постоянно са били лоялни към българската страна и това го демонстрират освен последните 30 години народна власт. А водачите на Движение за права и свободи от Доган до Карадайъ постоянно са подчертавали, че България е тяхната татковина, че те са български политици, а Движение за права и свободи - поръчител за териториалната целокупност на България. Само би трябвало да надникнем в архивите, с цел да разбере, какъв брой несвоевременно е още веднъж да бъде разиграна етническата карта на тематика " анаватан ".

В политическото си обръщение от 2017 година основателят и почетен ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган споделя: " Българската държавност стартира от хан Аспарух. А правото на последния е модерната българска страна, член на Европейски Съюз. Аз съм жител на тази страна и изборът ми е безапелационен, тъй като е надълбоко стимулиран. И всеки опит за наставление, или за рекламация към моята страна - като „ някогашна територия “, визира моето национално съзнание и визията ми за бъдещето ".

Можем да се върнем още обратно във времето - през 1994 година, когато тематиката за " етническата партия Движение за права и свободи " се въргаляше като парещ картоф на политическата сцена. Тогава Доган направи още по-категоричното самопризнание: " Аз съм правоприемник на огромна империя. И знам по какъв начин се пази двора на империята. Но това не е Турция. Моята империя е България. Оставам всеки да разсъждава върху това. България е моята татковина. Тази земя я имаме, тя е наша и би трябвало да я пазим със зъби и нокти. Ние всички сме една нация. Един човек от турски генезис желае да се усеща пълноправен българин в тази страна, в която сме родени ".

И до през днешния ден Доган не е изменил на тази своя позиция.
А в този момент да забележим какво споделя за родината сегашният ръководител на Държавна сигурност Мустафа Карадайъ.

На 28 май 2017 на възпоменателен протест в Руен в памет на жертвите на тоталитарния режим, Карадайъ употребява три пъти думата " татковина ":

„ 28 години демонстрираме верния път за развиване на нашата Родина. Нашата философия е приемливост и мир, заедност и единение, за нас другия не е зложелател. Заедно с другия, ние желаеме да градим по-доброто бъдеще и на нас и нашите деца...

Призовавам да бъдем мощни с цел да можем да отстояваме нашата идея. Каузата за приемливост и мир в Региона, за заедност и обединяване, за правата и свободите в нашата Родина и района, за непоклатимост и сигурност в нашата Родина ".

Година по-късно, на 18 юли 2018-а, в тирада на формалната гала за разкриване на монумент на Васил Левски в община Руен Карадайъ приканва да градим мирното бъдеще на Родината: " Да помним и да знаем, че сред думи и каузи би трябвало да има единение, че единствено обединени от обща национална идея, която не дели хората по етнос, вяра, политическа принадлежност, персонално и обществено състояние, можем да градим мирното си бъдеще в нашата Родина. В съгласие и заедност, под знамето на чистата и святата Република. "

През 2019 година на възпоменателен протест за Майските събития от 1989 година в село Пристое думата " татковина " още веднъж е в словото на Карадайъ: " Ние сме пазители на целостта на нашата Родина. Ние сме пазители на мира, стабилността и сигурността в нашата страна. Ние през 1989 година не се борехме за националисти в нашата страна. Ние се борехме за народна власт, за приемливост, за заедност в нашата Родина ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР