ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Адв. Велислав Величков за ФАКТИ: Тоталитарният модел на българската прокуратура се нуждае от ревизия

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Начинът да се реализира резултат е обединяване и на гражданските организации, и на политическите формирования, които застават твърдо зад концепцията за радикална правосъдна промяна, която най-сетне да прерасне в промяна и на Прокуратурата, и на длъжността основен прокурор. Нещо, което не се е случвало в досегашните 4 конституционни и най-малко 15 промени в Закона за правосъдната власт “.

Това сподели в изявление за ФАКТИ адв. Велислав Величков от Инициатива „ Правосъдие за всеки “. Разговаряхме с него както за актуалната протестна обсада на Съдебната палата, проведена от БОЕЦ, и митинга на „ Правосъдие за всеки “, който ще се организира тази вечер, по този начин и за неотложните промени в правосъдната система и метода за постигането им.

„ Безспорно тоталитарният модел на българската прокуратура се нуждае от проверка. Това би трябвало да стартира през структурата и състава на Висшия правосъден съвет, метода за номиниране и избор на основния прокурор, метода за надзор и отчетност на основния прокурор и опцията за предварителното му освобождение при несправяне с работата или при изборно деяние на Прокуратурата, каквото несъмнено следим в последните години “, счита адв. Величков.

„ Това е методът - всички би трябвало да застанат зад няколко ясни и точни целта, които гражданското общество да изиска и да поддържа извън, а парламентарно показаните партии посредством своите депутати да осъществят вътре в идващото Народно заседание “, сподели той.

На въпроса дали е оптимист за сходен сюжет, адв. Величков отговори: „ Ако в този момент не съм оптимист, не знам по кое време бих могъл да бъда, защото сега имаме извънредно явен външен сигнал, че нашите институции не си правят работата, че проверяващите органи не работят, че правосъдната система е неефективна и че Прокуратурата работи меко казано изборно. Имам поради и глобите по закона „ Магнитски “, и Доклада за положението на човешките права на Държавния департамент на Съединени американски щати, който беше оповестен в края на март. Имам поради още и констатациите на Венецианската комисия, рекомендациите на Европейската комисия и предстоящата задача на комисията LIBE по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи, която следва да посети България.

Когато тези външни сигнали – изключително отчетливи, към този момент даже не дипломатично изказани, се съединят със събудената гражданска сила и с желанието за промяна в правосъдната система, публично заявено от партиите в предишното Народно заседание, като се изключи ГЕРБ и Движение за права и свободи, би трябвало да се стигне до нужната промяна. Важно е този път тя да не бъде декоративна и неефективна, а да бъде действителна и да бъде първи приоритет в работата на идващия парламент, както и закриването на профилираните съдилища, които ние от „ Правосъдие за всеки “ назоваваме изключителни съдилища “.

Адв. Велислав Величков заключи и настояванията на митинга на „ Правосъдие за всеки “, който ще стартира довечера в 19:00 часа. „ Ние възобновихме постоянните си митинги откакто се разпусна 45-тото Народно събрание. Ще продължим митингите най-малко до конституирането на идващото Народно заседание. Целта е ясна – ние желаеме оставката на Висшия правосъден съвет или разпускането, промяната на Висш съдебен съвет, надлежно оставката или промяната на основния прокурор. Поредността е доста значима. Нямаме никакво предпочитание и желание този състав на Висш съдебен съвет да избере и идващия основен прокурор, тъй като особена смяна няма да има. Докато не се смени моделът на работа и ръководство на правосъдната власт, който се въплъщава от Висш съдебен съвет и там властта на основния прокурор е най-силна, не може да има смяна и в активността на Прокуратурата, и в нейния върховен представител. Това са нашите тези, несъмнено, плюс закриването на профилираните съдилища. Ние ги отстояваме поредно и не виждам потребност да ги променяме. Както се споделя, колкото пъти повече го повтаряме, толкоз повече ни чуват. Вече има и доказателства, че добре ни чуват, тъй като приказваме от две години “, сподели той.

На въпроса дали обществото в България към този момент в последна фаза възприема нуждата от промяна в правораздаването, заложен в подтекста на многочисления митинг на 2 юни, адв. Величков отговори: „ Да, мисля, че го разбра. Когато започнахме с нашите митинги през 2017 година, макар че първите Маршове за правораздаване имаха много съществено наличие, към момента тематиката за правосъдната система, неработещата правосъдна власт и потребността от правосъдна промяна бе отвън първите 10 целта на обществото, според социологическите изследвания тогава.

На предишните избори се видя, че тази тематика се издигна до трето място, до приоритет номер 3. С това, което се случи през последните месеци и със, популярност Богу, намаляването на вълната от Covid-19, с това, че тематиката за опазването на здравето някак към този момент не е най-основната за обществото, макар че също би трябвало да бъде, правосъдната промяна при тези парламентарни избори може да стане приоритет номер 1 “.

„ Докато не се почисти правораздаването, няма да се почисти нищо в страната и тя няма да проработи. Темата правораздаване ще бъде първа или втора по приоритет на тези парламентарни избори, затова би трябвало да бъде с висок приоритет в работата на идващото 46-то Народно заседание “, безапелационен беше адв. Величков.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР