ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Чия е тази революция ...

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Преди няколко месеца срещам в София дамата на човек, имащ съществено въздействие в българската политика и в медиите през последните 20-30 години. Познаваме се отпреди и се оплака – не се живее към този момент, ще емигрираме. Това разяснява във " Facebook " Георги Даскалов.

Имат къща в София, жилища, имение на морето, оцеляването не е проблем. Са унизени, знам. Запорирани сметки, парцели и имущество, прокурорски и данъчни инспекции.

Но знам и по какъв начин е насъбрано имането. Близо, близо да властта. Два милиона – два, кой ти ги дава. Люш-люш. Заедно в люлката.
А от време на време – не милиони, милиарди. С едно тракване. С един автограф, от време на време и без.

Имам и други познати, другари може да се каже. Не толкоз богати, само че също унизени. Уволнявани, преследвани, не могат да си намерят работа.
И други, дето пък считат, че не са оценени задоволително. Например – че са единствено изпълнителни шефове, а имат вяра, че може да се генерални.

Нагледал съм се. Видял съм.
Всичко това се надига в този момент.

Е както при Костов преди време.
Мнозина получиха шансове. Но и мнозина изгубиха шансове.

И положение, благосъстояние.
Разбираемо е да желаят реванш. На моменти – обективно, на моменти – доста субективно.
Тези хора по предписание имат пари; имат и въздействие.

Както и нагоре рекох, моторите на настояването за смяна не са небогати. Те просто се усещат ощетени. Онеправдани.
Но са съдействали за всяка смяна в България; видял съм го.

А обстоятелствата са обстоятелства. След 89-а България влезе в нов модел на обществено-икономически (и политически) връзки (по Маркс). Този модел се откри прекомерно мъчително, само че се откри и не е променян съвсем четвърт век. Западен. Капиталистически.

Не е напълно обективен.
Но никой – най-малко на равнище политически партии - не желае връщане на справедливостта отпреди 89-а. И Слави Трифонов е за НАТО, и Румен Радев, и Корнелия, въпреки с преглъщане и недомлъвки. За Движение за права и свободи и дума да не става.

Между другото – последните изявления на уеб страницата на Движение за права и свободи са изявление на Хасан Адемов за нуждата от приемане на съветската ваксина в България. И нито дума за годишнината от така наречен Възродителен развой. За това единствено Нери Терзиева и ней сходни се обаждат.
За мен нещата са елементарни.

Може да не ви върви в живота. Може да не стават нещата както желаете. Непременно.
Но в случай че се трудите. Ако не ви е боязън, че това, което ще кажете – обществено или частно, ще ви навреди, в случай че желаете естествени неща от живота – да си отхранвате фамилията, да имате свободата, която единствено преди 30 години нямахме – не давайте на религия, на вересия.
Още е живо всичко, за което вярвахме, че сме се сбогували.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР