ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Мариан Колев за ФАКТИ: Надявам се, че бухалката ще бъде спряна не само по случая „Хиполенд“, а като цяло

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Вчера стана ясно, че Административният съд - София област е отменил санкцията, наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на веригата за детски играчки „ Хиполенд “. Рeшeниeто нa Кoмиcиятa зa зaщитa нa кoнкурeнциятa, кoeтo нaлoжи имущecтвeнa глоба в рaзмeр нa 124 590 лeвa нa „ Хипoлeнд “, излезе на 12 ноември 2020 година. Като причинaтa зa нaлaгaнeтo нa caнкциятa беше дадена зaблуждaвaщa рeклaмa.

Решение №436 на Административния съд - София област от 17 май 2021 година анулира решението на Комисията за защита на конкуренцията за осъществено нарушаване от страна на „ Хиполенд “. Съдът откри, че нарушаване не е осъществено и осъди Комисията за защита на конкуренцията да заплати на веригата за играчки направените в хода на производството разходи в размер на 2050 лв.. Решението може да се апелира с касационна тъжба пред Върховния административен съд в 14-дневен период от съобщаването му на страните.

Припомняме, че при започване на септември предходната година (след антиправителствен митинг на 2 септември) притежателят на „ Хиполенд “ Мариан Колев разгласява отворено писмо, с което прикани за оставката на държавното управление и поддържа митингите. Няколко дни след публикуването на писмото, обект на „ Хиполенд “ беше подложен на инспекции. В рeзултaт нa прoвeркитe, прoтecтирaщитe грaждaни нaпрaвихa кaмпaния зa купувaнe нa прoдукти oт „ Хипoлeнд “, a нa 21 ceптeмври 2020 година с тези средства за безболезнено проучване на кръвта на Клиниката по детска анестезиология и реанимация нa УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “.

На 18 ноември 2020 година в дефинира решението на Комисия за защита на конкуренцията за налагане на санкция като „ необичайно, защото то не дава отговор на никакви нормативни условия “. „ Реално ние нарушаване нямаме “, сподели той.

За да приказваме за решението на Административния съд по случая на „ Хиполенд “, по-рано през днешния ден от ФАКТИ още веднъж се свързахме с господин Колев.

„ Припомням, че самият развой в Комисия за защита на конкуренцията беше очевадно нагласен – най-малкото, че сигналът беше от „ инцидентен “ консуматор. Тоест това даже касае друга институция, която е Комисията за отбрана на потребителите. Комисия за защита на конкуренцията обаче тогава реши да се сезира. Самото обвиняване беше неуместно – че от 6 продукта имаме 5, шестия го имаме в няколко други обекта или онлайн, а клиентът нямал предпочитание да се разхожда. Логиката и твърдото разбиране на нас и нашите юристи беше, че съдът би трябвало да анулира решението на Комисия за защита на конкуренцията. Разбира се, не бяхме изцяло сигурни, че това ще се случи поради странните решения, които в последните години са взимали някои български съдилища. Чест прави на Административния съд в София област, че бяха такива, каквито би трябвало да бъдат – справедливи “, разяснява Мариан Колев.

„ Ако броим датата на изборите (б.р. 4 април) като някаква разделна дата, решението е взето след тях. Никой не знаеше какво ще стане на тези избори, никой не е знаел дали ще има постоянно държавно управление или служебно държавно управление и нови избори. Много ми се желае да имам вяра, че съдът щеше да вземе същото решение и преди изборите “, сподели още Колев.

„ Самият проблем беше преднамерен и всичко го знаем “, добави той. „ Знаем кой е синът на уважаемата госпожа Ненкова (б.р. Юлия Ненкова, ръководител на Комисия за защита на конкуренцията, майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков). Видяхме Ненков по време на това чуване в Комисията на Манолова за следствие на сигнали. Учудвам се, че не наби някого, тъй като изглеждаше подготвен. Включително майката (б.р. Ненкова), която беше също и кмет на ГЕРБ. Изобщо целият състав на Комисия за защита на конкуренцията е привързан с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това обикновено ли е? Тези хора самостоятелни ли са? Няма никакви подозрения за какво, по какъв начин и кой провежда този сигнал”, безапелационен беше той.

„ Ненкова би трябвало да бъде подведена под отговорност за доста неуместни решения - един може да купи телевизия, различен не, един може да купува ЧЕЗ, по-късно този, който не можеше да купува ЧЕЗ, към този момент можеше. Това не е парадокс, това е нарисувана корупция. Нормално е в този момент да се носи някаква отговорност. Силно се надявам удължаването на мандата ѝ (б.р. на Юлия Ненкова) да бъде анулирано, защото тя е искрено политически зает човек. Заявявам, че това е човек, извънредно доста заплетен в политически поръчки, в това число и нашата кореспонденция. Разбира се, че това беше нечия вендета по поръчка, защото тя не ме познава и се колебая самодейността да е била нейна “, разяснява Мариан Колев.

Относно вълненията на демократичната общественост след излизането на информацията за анулацията на решението на Комисия за защита на конкуренцията, Мариан Колев сподели: „ Силно се надявам, че това не е индивидуален случаи и бухалката ще бъде спряна освен по случая „ Хиполенд “, а като цяло, без значение кой ще ни ръководи. Не бива една толкоз значима комисия, която е извънредно значим регулатор, да работи като бухалка и като орган за разпределяне на правораздаване. Размерът на санкциите, които Комисия за защита на конкуренцията има пълномощия да постанова, може да съсипе един бизнес с едно тракване на пръстите “.

В подтекста на споменаването на Комисията по проверка на ръководството на ГЕРБ, господин Колев отговори и на въпроса по какъв начин се прави бизнес в България: „ Слава Богу, ние нямаме никакви участия в систематизиране на евросредства, в кандидатстване за дотации и помощи от държавното управление. Ние сме релативно самостоятелни, което е въпреки всичко облекчение. Виждаме обаче каква мрежа от зависимости е била построена, по какъв начин надали не „ в случай че не си от нашата групичка, отиваш по дяволите “. Въпреки че някои наши „ другари “ се пробват да изясняват: „ Какво се оплакват тези, нали са съумели по времето на Борисов “, желая да знаят - ние сме успявали преди Борисов, при Борисов и макар Борисов, макар Движение за права и свободи и обръча от хора за систематизиране на средства “.

„ Не, в България по никакъв начин елементарно не се прави бизнес, само че в случай че го правиш почтено, същински и със сърце, се получава “, сподели още Мариан Колев. „ В последна сметка бизнесът, най-малко в нашата сфера – търговията на дребно, зависи от потребителите, които избират от кого да купят, на кого да повярват и на кого да се опрат. Благодарен съм на всички, които в най-трудните моменти бяха зад нас “, приключи създателят на „ Хиполенд “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР