ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ГЕРБ вече е само един озлобен саботьор

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Веселин Стойнев за " Дойче веле "

Всички знаем по какъв начин се изобличава мафията – от вътрешната страна, когато проговорят мафиоти или рекетирани от мафиоти. Но в България, където прокуратурата е чадър и бухалка на властта, а огромните медии са със запушени уста, няма и кой да чуе. Единствената естрада е Народното събрание, над който, макар късия му живот, ГЕРБ към този момент не е всемогъщ стопанин, а единствено един злобен пакостник.

Тотален надзор на " машината ГЕРБ "

Парламентарната комисия по проверката на властта, въпреки и за малко, ще изиграе ролята на публичен обвинител, който медиите и прокуратурата мъчно ще могат да неглижират. Особено посредством свидетелствата и документите на зърнопроизводителя Светослав Илчовски за рекет, картели, търговия с въздействие и харизано интимно обслужване на премиера. Агробизнесменът, който прави оценка заплащанията си към властта на 500-600 хиляди лв. годишно, разказа цялостен надзор на „ машината на ГЕРБ “ над сектора, съвсем феодални връзки на ръководството с бизнеса и мутренски начин на живот.

На второто съвещание на комисията в петък основният обвинен на Илчовски – притежателят на компанията за птицепродукти „ Градус “ Иван Ангелов, който разгласи 95% от обвиняванията за погрешни, оплитайки се, самичък удостовери някои тях. Например, че министър председателят му е съдействал да изнася яйца във Франция и Турция, макар че в този миг двете страни забранили подобен импорт от България. Или – че компанията му, която изнесе предходната година в Обединените арабски емирства 32 тона храни дружно с близката тогава до Делян Пеевски „ Лакрима “, е спечелила от така наречен бартер с фурми, които България тогава сякаш получи като помощ поради Ковид-кризата. Ангелов даже не се виждал доста постоянно с премиера, а единствено 2-3 пъти месечно, и да – играели белот. Но не му е пратил като подарък плеймейтка за 5000 лева, тъй като Борисов „ ще си заплати за доста по-красива и по-скъпа “.

Тактиката на ГЕРБ-аджиите

След като се опита да провали първото излушване на Илчовски пред комисията „ Манолова “ в сряда, ГЕРБ понечи да срине и второто. С обикновени похвати на бойкот: щедро монотонно говорене от депутатите Маноил Манев, Тома Биков и Димитър Главчев, заглушаващо гласовете на водещите заседанието; искане Илчовски да бъде тестван за опиати (което бе охладено след неговото изрично съгласие); заставане на цялата парламентарна група зад тила на предприемача за психическо влияние върху него; своеволно включване с въпроси към него от официозните журналистки Илияна Беновска и Ива Николова, които даже започнаха да се разпореждат в залата.

Тактиката на ГЕРБ заложи няколко мини по едно и също време – компрометиране на обвинителя, възпрепятстване на разкритията му, неутрализирането им посредством отказване и омаловажаване и обвинявания към комисията, че се трансформира в противозаконен арбитражен съд. Много от тези мини бяха обезвредени или имаха слаба експлозия. Но тяхната цел по този начин или другояче бе спомагателна – разпръскване на огъня и ограничение на вредите. Главната защитна роля се пада на пасивността на прокуратурата, до която ще бъдат пратени сигналите, и неналичието на задоволително време до изборите, с цел да могат документите да бъдат прегледани и от европейски органи и от това да има най-малко някакъв обществен резултат.

Примката е разхлабена

Какви може да са идващите ходове на разобличителите? Комисията по проверката на властта престава да съществува с разпускането на Народното събрание идната седмица, само че нейните членове от анти-ГЕРБ болшинството могат да продължат с следствието и разгласяването посредством медиите и обществените мрежи на разкритията освен на Илчовски, само че и на други престрашили се да приказват. Въпросът е по какъв начин тематиката да остане гореща и да бъде доразвита в предизборната акция, ангажирайки разсъдъка и морала на стотици хиляди хора из цялата страна, а освен да се търкаля по жълтите павета.

Как хилядите, за които „ нещата постоянно по този начин се случват “, да се отърсят от примирението си и да повярват, че нормалността е и може да бъде напълно друга. И по какъв начин работодателите и служащите, на които от дълго време им е писнало да работят по неписаните правила на рекета и корупцията, да проумеят, че примката към този момент е разхлабена и остава да създадат единствено едно малко изпитание, с цел да я махнат от врата си.

Ако задоволителна сериозна маса от хора съберат воля дълбоката страна да изчезне, тя ще се сгромоляса още на 11 юли. Ако страхът и апатията надделеят, тя ще се върне по-силна и стръвна за реванш, задето е близала рани.

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на " Дойче Веле " като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР