ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Лашет или Зьодер: кой е по-добрият кандидат за канцлер?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Политикът, който ще бъде повдигнат като претендент за канцлер от посестримите партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС), има огромни шансове да застане отпред на Германия. От основаването на Федерална Република Германия през 1949 година до през днешния ден общо 51 години канцлерът е бил представител на християндемократите. Сега, към половин година преди изборите за нов Бундестаг, съюзът сред двете партии продължава да води в социологическите изследвания.

Меркел се отдръпва след 16 години на канцлерския пост

Днес обаче всичко е друго. Позициите на ХДС/ХСС са отслабени. А аргументите за това се крият най-много в ръководството по време на пандемията. Критиките към спешния мениджмънт на държавното управление се отразиха тежко на християндемократите. Скандалите към закупуването на защитни маски принудиха няколко депутата да подадат оставка. И още: след 16 години на канцлерския пост Ангела Меркел се отдръпва. Тя оставя една партия, изгубила освен ориентировка и посока, само че и огромна част от гласоподавателите си. Според последните социологически изследвания, през днешния ден християндемократите се радват на към 28% доверие. А Зелените им дишат във врата. На последните парламентарни избори през 2017 година партията на Меркел завоюва 32,9% от гласовете. Днес искащите да станат претендент за канцлер на Съюза ХДС/ХСС са двама: Армин Лашет - министър-председател на Северен Рейн-Вестфалия, който беше определен за ръководител на ХДС през януари, и Маркус Зьодер - ръководител на сестринската партия ХСС и министър председател на Бавария. Тъй като ХСС е дейна само в Бавария, нормално се счита, че кандидатурата на ХДС е без конкуренция.

Все повече германци желаят Зьодер

Само че тази година е друго. Зьодер, динамичният министър председател на Бавария, заложи на относително ясна линия по време на пандемията. Той поддържаше по-строгите ограничавания, заставайки по този начин зад канцлерката Меркел, и беше скептично надъхан към разхлабването на ограниченията. Въпреки това болшинството германци му гласоподава доверие. Лашет беше доста по-непоследователен в политиката си. През лятото на 2020 година той се застъпваше за разхлабване на ограниченията, което съгласно доста специалисти докара след това до растеж на инфекциите. Сега обаче новият ръководител на ХДС застава зад концепцията за непоколебим и къс локдаун, сходно на Меркел и Зьодер. Само че неналичието на поредност навреди на имиджа му. Дори Меркел разкритикува персонално политиката на своя правоприемник в партията. Според изследване на социологическия институт YouGov от средата на месец март, 41% от германците желаят Зьодер да води акцията на ХДС/ХСС наесен, а едвам 14% се застъпват за Лашет. Сред гласоподавателите на ХДС/ХСС поддръжката за Зьодер е даже 63%, а за Лашет - едвам 12%. А съгласно допитването на Infratest dimap от 1 април, извършено по поръчка на обществено-правната телевизия АРД, 54% от германците считат, че Зьодер е по-добрият претендент за канцлер против 19% за Армин Лашет. Сред последователите на ХДС/ХСС резултатите изглеждан по този начин: 79% за Зьодер против 29% за Лашет.

Следващото държавно управление: християндемократи и зелени?

Дълго време Маркус Зьодер повтаряше, че вижда бъдещето си в Бавария и не демонстрираше интерес към канцлерския пост. Ето, че в този момент обаче той заявява предпочитание да се кандидатира за канцлер. Малко преди да разгласи решението си един негов ход накара мнозина да подозират, че той има такива планове: Зьодер изпрати писмо до министър-председателите на другите федерални провинции, в което настоя най-сетне политиката във връзка с пандемията да бъде координирана. Впечатление направи това, че Зьодер е написал писмото дружно с Винфрид Кречман, министър-председателя на Баден-Вюртемберг, който е представител на Зелените. Зьодер има положителни отношение със Зелените и в последно време постоянно се застъпва за отбраната на климата. А една бъдеща коалиция със Зелените звучи като най-реалистичния сюжет в идващия Бундестаг. Днес изпълнителното бюро на ХДС разиска въпроса за канцлерската кандидатура и, както се очакваше, застана зад Армин Лашет. Ръководството на ХСС също заседава през днешния ден по тематиката. Общото решение на ХДС и ХСС се чака до 10 дни. Наскоро Армин Лашет съобщи: " Ще решим съгласно критерия кой има най-хубавите вероятности да завоюва изборите в цяла Германия ". А сега това сигурно е Маркус Зьодер.

Автор: Йенс Турау
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР