ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за ...

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Ще се възстановим, когато поставим вируса под контрол

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.
-На прага сме на опит за съставяне на ново правителство. Какви икономически стъпки трябва да предприеме то в краткосрочен план, ако бъде сформирано?

-Най-напред е наложително да се продължи и завърши масовата ваксинационна кампания, защото ваксините биха осигурили предпазване на икономиката ни от следващи локдауни. Осван това е нужно умело управление на бюджета, защото ни очакват две години на нарастващи дефицити и дългове. Необходимо е да се предвидят повече стимули за увеличаване на производството на компаниите, които работят в страната и изнасят за чужбина.

Ваксинационната кампания, съгласувана със здравни политики и държавна финансова подкрепа се очаква да вдигнат икономиката ни тази година. Възстановяването би било ефективно, ако ваксините се доставят бързо, повишавайки доверието и намалявайки несигурността. Забавянето с внедряването на ваксинацията, трудностите при контролирането на огнищата на нови вируси и неуспеха да се научат уроци от миналата година биха отслабили перспективите ни.

Възстановяването ще бъде силно, само ако сме поставили вируса под контрол.

-Има данни за увеличаване на дефицита за първото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на миналата година. Какво вещаят тези дани?

-Лесно е да се взима дълг, без да се правят реформи. Да имаш дълг те прави зависим, а да имаш дефицит те кара да търсиш нов дълг. От началото на годината държавният ни бюджет е на дефицит. Добре би било обаче, инвестициите в икономиката ни да се увеличават значително и икономическия ни растеж да не е само благодарение на еврофондовете. Натрупаният буфер във фискалния резерв не трябва да служи, за да се покрият увеличените държавни разходи. Така може да се продължи с нарастване на дефицитите и добавянето на нови дългове.

-Предстои България да получи европейско финансиране. Как трябвапда се подходи за ефективното им усвояване?

-Очаква се реализиране на проекти по финансиране от спасителния план на ЕС, но за тази цел ни трябват план и структурни промени. По следващата бюджетна финансова рамка на ЕС за Бългapия ще бъдaт нacoчeни средства зa изпълнeниe нa peфopми и пyблични инвecтиции зa иĸoнoмичecĸo възcтaнoвявaнe, вĸл. в cвeтлинaтa нa зeлeния пpexoд и дигитaлизaциятa. Администрацията в държавния сектор се нуждае от редукция в бройката и разходите.

Интервю на Сребрина Гаджева

Източник: fakti.bg