ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов пред ФАКТИ: Ще се възстановим, когато поставим вируса под контрол

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
-На прага сме на опит за сформиране на ново държавно управление. Какви стопански стъпки би трябвало да предприеме то в кратковременен проект, в случай че бъде образувано?

-Най-напред е неотложно да се продължи и приключи всеобщата имунизационна акция, тъй като имунизациите биха обезпечили предотвратяване на стопанската система ни от последващи локдауни. Осван това е нужно ловко ръководство на бюджета, тъй като ни чакат две години на възходящи дефицити и задължения. Необходимо е да се плануват повече тласъци за увеличение на производството на фирмите, които работят в страната и изнасят за чужбина.

Ваксинационната акция, съгласувана със здравни политики и държавна финансова поддръжка се чака да вдигнат стопанската система ни тази година. Възстановяването би било дейно, в случай че имунизациите се доставят бързо, повишавайки доверието и намалявайки несигурността. Забавянето с внедряването на имунизацията, компликациите при управлението на огнищата на нови вируси и неуспеха да се научат уроци от предходната година биха отслабили вероятностите ни.

Възстановяването ще бъде мощно, единствено в случай че сме сложили вируса под надзор.

-Има данни за увеличение на недостига за първото тримесечие на 2021 година по отношение на същия интервал на предходната година. Какво вещаят тези дани?

-Лесно е да се взима дълг, без да се вършат промени. Да имаш дълг те прави подвластен, а да имаш недостиг те кара да търсиш нов дълг. От началото на годината държавният ни бюджет е на недостиг. Добре би било обаче, вложенията в стопанската система ни да се усилват доста и икономическия ни напредък да не е единствено с помощта на еврофондовете. Натрупаният буфер във фискалния запас не би трябвало да служи, с цел да се покрият увеличените държавни разноски. Така може да се продължи с повишаване на дефицитите и прибавянето на нови задължения.

-Предстои България да получи европейско финансиране. Как трябвапда се подходи за ефикасното им асимилиране?

-Очаква се осъществяване на планове по финансиране от избавителния проект на Европейски Съюз, само че за тази цел ни трябват проект и структурни промени. По идната бюджетна финансова рамка на Европейски Съюз за Бългapия ще бъдaт нacoчeни средства зa изпълнeниe нa peфopми и пyблични инвecтиции зa иĸoнoмичecĸo възcтaнoвявaнe, вĸл. в cвeтлинaтa нa зeлeния пpexoд и дигитaлизaциятa. Администрацията в държавния бранш се нуждае от редукция в броя и разноските.

Интервю на Сребрина Гаджева

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР