ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Йохана Даймел: Следващото правителство ще бъде сложно и нестабилно

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Хората в най-бедната страна в Европейския съюз са изтощени. Мнозинството в България е срещу държавното управление, само че пък опозицията е прекомерно разнородна, с цел да сплоти протестния избор, споделя политоложката Йохана Даймел.

Дъждовни води: Според прогнозните резултати, ГЕРБ печелят парламентарните избори. Съществува ли опция Бойко Борисов да стане министър председател за четвърти път?

Й. Даймел: Според прогнозните резултати ГЕРБ печелят изборите с към 25 %, само че търпят съществени загуби спрямо 2017-а година, когато имаха 32,65 на 100. ГЕРБ са изправени пред огромна, въпреки и разнородна съпротива от партии, които в акцията се оповестиха против статуквото, против клиентелистките практики и против корупцията. Най-големият победител сигурно е " ИТН " на Слави Трифонов.

Борисов ще се изправи пред съществени компликации да образува държавно управление. Ще е сложно и комплицирано и ще е нужна коалиция от най-малко три партии. Чисто математически ГЕРБ събира болшинство с Трифонов и Вътрешна македонска революционна организация, в случай че те влязат в Народното събрание. Трифонов се състезаваше против Борисов, само че програмата му е толкоз тънка и популистка, че без огромни старания би могъл да наруши обещанието си към гласоподавателите си. Връщането на Вътрешна македонска революционна организация в ръководството не би означавало нищо положително за Европейски Съюз, защото въпросът за Северна Македония ще продължи да бъде експлоатиран националистически.

Другият вид е за огромна коалиция с Българска социалистическа партия, която също претърпя огромни загуби на тези избори. Но и тук е нужен трети сътрудник. Какво ще се случи с Движение за права и свободи също е забавно. Досега те по избран метод служеха като съдружен сътрудник на ГЕРБ. Но се колебая Борисов да се осмели да продължи толкоз намерено с корупционните и клиентелистки държавни практики, които провокира миналогодишните митинги.

До какъвто и да е вид да се стигне, идващото държавно управление ще бъде доста комплицирано и несигурно. В изборната нощ Борисов приказва за вкарване на " специалисти " в държавното управление. Това може да се разчете като предложение към Българска социалистическа партия за експертно държавно управление, което да ръководи до нови избори през ноември т.г.

Дъждовни води: България е в пика на третата вълна на пандемията. Над 10 хиляди българи са в болница с ковид. Как по този начин рецесията не повлия по-силно на изборните резултати?

Й. Даймел: Относително високата изборна интензивност от 47,5 % в изискванията на пандемия е в действителност изумителна. Правителството на Борисов в действителност се провали в пандемията, само че мисля, че хората в най-бедната страна в Европейския съюз са изтощени. Корупцията, неприятното ръководство, олигарсите и следените медии са всекидневие. Виждаме - в сходство с положителната дефиниция на Иван Кръстев - едно " отрицателно болшинство ", което е срещу досегашното ръководство, само че в последна сметка не е избрало ново държавно управление. ГЕРБ има мощен електорат, частично с помощта на основаните работни места в администрацията. Българска социалистическа партия не е опция, сега се саморазпада.

Освен това на опозицията липсваше обща тактика и лидерска персона. Трите протестни партии дружно не реализират болшинство. " Демократична България " на Христо Иванов ще бъде за първи път в Народното събрание и това е важен триумф. Досега обаче неговата партия доближи основно до градските гласоподаватели, какъвто беше казусът в София, където наподобява, че печелят. Те би трябвало да разширят тематиката си, с цел да доближат до по-големи елементи от обществото.

Дъждовни води: Изненадва ли Ви резултатът на някоя от партиите?

Й. Даймел: Не. За страдание част от характерността на българите след измененията е това, че все се появяват " месии ", които се показват като популистка политическа опция на статуквото. Това важи както за Симеон, по този начин и за Борисов и в този момент - за Слави Трифонов.

Трябва съществено да ни накара да се замислим това, че не е нужна стратегия, с цел да се превърнеш от нищо във втора политическа мощ. Натрупва се капацитет от разочарованието на гласоподавателите, най-вече младежи, който е евентуално манипулируем и може да се трансформира в проблем за демокрацията. Добре е, че радикалните партии изгубиха. Надявам се, че " Атака " е в историята.

Дъждовни води: Три от партиите, които участваха интензивно в митингите през 2020-а година, ще са част от новия парламент. Ще поеме ли България в нова посока?

Й. Даймел: Ако погледнем положително на нещата, идващият парламент ще е доста пъстър. Протестните партии могат интензивно да се намесят в дебатите и да оживят Народното събрание. Има задоволително учредения за сериозен надзор върху държавното управление от страна на Народното събрание, за рецензии и за изясняване на главните съмнения за корупция. Последният отчет на Държавния департамент за правата на индивида приказва за сериозна политическа интервенция в медиите и независимостта на правосъдната власт. В своята резолюция от октомври 2020-а година Европейският парламент недвусмислено поддържа митингите. Всичко това демонстрира, че интернационалният напън нараства и, че отрицателното развиване в България се следи по-внимателно. Това би осигурило попътен вятър за нова посока, даже във вътрешнополитически проект. Мога единствено да се надявам, че и Европейски Съюз ще гледа по-внимателно разпределянето на деветте милиарда евро от еврофондовете. Ако Брюксел най-сетне предприеме ясни дейности против злоупотребите и корупцията, това ще помогне на новите опозиционни партии и на България като цяло.

***

Йохана Даймел е член на Управителния съвет на Дружеството за Югоизточна Европа и самостоятелен политически анализатор по тематики, свързани с югоизточноевропейските страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР