ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ако партията на Меркел не иска да катастрофира на изборите тази есен

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Катастрофалната загуба на изборите в две немски провинции не е най-лошата вест за ХДС на Меркел. По-тревожно е, че християндемократите могат да се окажат непотребни при сформирането на идващото ръководство тази есен.

Всяка от 16-те немски провинции има личен парламент и лично държавно управление, а заради федералната конструкция на страната болшинствата в обособените провинции са прекомерно значими. На изборите в Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц през вчерашния ден се обрисуваха трендове, които имат директно отношение към изборите за Бундестаг наесен – след отдръпването на Ангела Меркел.

Плесница за християндемократите

Нейната партия в никакъв случай до момента не се е представяла толкоз зле на избори в тези две провинции. Вчера за ХДС гласоподаваха много по-малко от 30% – в случай, че преди време в тези два техни бастиона християндемократите нерядко събираха безусловно болшинство. Месеци преди парламентарните избори през есента ръководещата партия съществено би трябвало да се запита по какъв начин може да спре отлива на гласоподаватели. Защото съгласно последното допитване християндемократите губят поддръжка и сега общо за Германия двете партии ХДС и ХСС могат да разчитат на 33% поддръжка от гласоподавателите. А даже тези проценти могат още да намалеят поради абсурда към персоналното обогатяване на политици от ХДС при държавните поръчки за защитни маски. Плесницата, получена на вчерашните избори, сигурно беше провокирана от аферата с персоналното обогатяване на двамата депутати, само че християндемократите би трябвало да издирят и останалите аргументи за слабия си резултат.

По-лошата вест за партията на Меркел

Всъщност даже да бяха в добра форма, те надали можеха да победят в Райнланд-Пфалц, където досегашната министър-председателка Малу Драйер от ГСДП се радва на трайна известност и поддръжка. Същото може да се каже и за министър-председателя на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман от Зелената партия, който също завоюва изборите в своята провинция. Най-тревожната вест за ХДС обаче е не толкоз самата загуба, колкото фактът, че и в двете провинции християндемократите може да не потрябват даже като съдружен сътрудник.

По всичко проличава, че в Райнланд-Пфалц ще има ново издание на потвърдилата се коалиция от социалдемократи, зелени и либерали. Същото трио би могло да образува болшинство и в Баден-Вюртемберг. Първият и към този момент единствен министър-председател от партията на Зелените Винфрид Кречман, който от 2016 година управляваше в коалиция с християндемократите, в този момент би могъл да се откаже от техните услуги.

От друга страна тъкмо в тази провинция Зелените са много консервативни и в действителност добре си пасват с ХДС. Тази коалиция – с изключение на всичко друго – може да се окаже модел и за едно бъдещо централно държавно управление в Берлин. Защото Зелените въобще не крият желанието си след изборите за Бундестаг наесен да влязат в ръководството на Германия. А такава опция биха имали най-много в коалиция с християндемократите. Защото колкото и да е отслабена сега партията на Меркел, аритметиката демонстрира, че най-големи са възможностите точно на една възможна коалиция сред християндемократи и зелени – след ерата „ Меркел “. Защото канцлерката няма да се кандидатира за нов мандат, откакто 16 години беше отпред на Германия.

В момента нейната партия върви надолу, а това прекалено много припомня за края на ерата на нейния политически ментор Хелмут Кол, който също ръководи толкоз дълго: от 1982 до 1998 година Когато Кол слезе от сцената, зад тила му също остана един прекомерно обезверен ХДС, който незабавно беше катапултиран на опозиционните банки в Бундестага. Е, в този момент ситуацията не е чак толкоз неприятно за християндемократите, които – съгласно допитванията – към момента могат да разчитат на канцлерския пост. Но те във всички случаи би трябвало незабавно да стартират подготовката на тактиката си и да наложат своя предстоящ претендент.

Лашет или Зьодер?

Защото освен Германия, само че и целият свят желаят към този момент да знае кой ще наследи Ангела Меркел. Следващият канцлер ще се споделя или Армин Лашет (ХДС) или Маркус Зьодер (ХСС) – и колкото по-бързо християндемократите решат кой от двамата, толкоз по-лесно ще се освободят от сегашните отрицателни заглавия в медиите. А и Зелените ще знаят навреме с кого вероятно ще образуват държавно управление в Берлин.

Време е, прочее, и самите немски гласоподаватели към този момент да помислят на кого биха имали повече доверие като канцлер – на Лашет или на Зьодер.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР