ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Иде най-големият обир, наречен „технически паспорти на сгради“

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Стефан Джендов

Задава се най-големият грабеж на българите за последните 30 години, като този път никой няма да бъде пропуснат. Това е късата версия на огромната покруса, наречена „ механически паспорти на здания “. Според Националния статистически институт над 95% от българите имат парцел, само че към 40 на 100 от тези парцели са по селата.

Какво съставлява чудото „ механически паспорт на постройка “?

Експерти във всяка сфера на строителството ще ревизират дом по дом дали са спазени съответните условия за:

Механично съпротивление;
Устойчивост, сигурност при пожар;
Хигиена (каквото и да значи това);
Околна среда (и какво става, в случай че околната среда не е добра?);
Достъпност и сигурност при употреба (и в случай че общината не е направила добра досегаемост, кой е виновен?);
Защита от звук (разбирай дебела изолираност – външна и вътрешна и висок клас дограма);
Икономия на сила и топлосъхранение, както и стабилно потребление на естествените запаси.
Въпрос към тази точка: А какво става с обитаемоте места, които от десетки години са на воден режим и токът им стопира по няколко пъти дневно?

В репортаж, излъчен по бТВ се споделя, че „ енергийните специалисти настояват, че техническият паспорт е значим, с цел да се разбере дали постройките са устойчиви на земетръс, дали имат системи за пожарна сигурност “ и забележете! – „ какъв брой правилни са нашите наематели и комшии “.

Неведнъж са предавани репортажи за хора, които без да пита, посред обитаемо място, отглеждат добитък; вършат приюти за животни, правят комерсиална активност в частен парцел. Как тъкмо ще бъде оценена тяхната „ уместност “ и в случай че бъде открита „ неучтивост “, кой и по силата на кой закон ще промени това? Пак в графата за „ правилните комшии “ се вписват и нерешените проблеми с хората с душевен отклонения, трансформирали домовете си в хранилища за боклуци, обитаеми от плъхове и излъчващи зловоние. Законодателството на България от десетилетия не може да се пребори с тях и такива поданици тероризират цели блокове безнаказано. Когато стартира паспортизацията на вход с сходен проблематичен живущ, процедурата ще го заобиколи ли или тематиката ще се върне още веднъж в Народното събрание, където на 31-та година от началото на демокрацията, някой да реши какво се прави с болните съседи-терористи?

Следва най-забавната част:

„ Необходим е консенсус на живущите в блока за парите, компанията, огледите, време за отчет от експерти, а от време на време – и ето къде е заровено кучето!: А ПОНЯКОГА РЕМОНТИ НА ТРЪБИ, ДОГРАМИ и КАБЕЛИ “.

С десетилетия никой в огромните градове не може по никакъв метод да задължи притежателите на кооперации да поддържат своята фасада, падат части, които трошат главите на минувачи, а притежателите отхвърлят да се погрижат, тъй като нямали пари. Но в този момент същите тези хора ще се съгласят някой да обиколи домовете им от вътрешната страна, да им изясни, че цялата ел. апаратура е за промяна, че дограмите са изгнили, че гредоредът е нерешителен при земетръс и че цялото здание е компрометирано?

Втора част на нещастието е установяването на противозаконни реконструкции, които са отслабили структурата на постройката. Ще задължат хората да издигат още веднъж стени? Кой ще го направи?

По силата на кой закон паспортизацията на постройките ще задължи притежателите да правят цялостни поправки? На някои места би трябвало да се стигне до самата конструкция на зданията. Изведнъж в комедията ще се намесят банките, които ще отпускат нисколихвени заеми за „ паспортизационен ремонт “?

Случайно или не, само че тематиката потегля от панелните блокове, които у нас са към 20 хиляди за цялата страна. Собствениците на жилища в тези блокове следва да нахранят:

Електричари;
Специалисти по енергийна ефективност;
Архитекти;
Водопроводчици;
Пожарникари;
Инженери;
Продавачи на дограма;
Облицовкаджии;
Продавачи на китайски уреди, които сякаш предизвестяват за нещо;
Консултанти;
Банкери.
Според грубата сметка на „ специалисти “ – каквито и да са те, паспортизацията на едно жилище от към 60 квадрата, ще коства сред 240 и 480 лв.. Разликата сред двете „ вероятни “ цени е тъкмо два пъти. И то единствено при положение, че някой подава фиш, против който индивидът си изплаща следващата хартийка, наречена „ механически паспорт “. Фирмата, която „ дава “ тапията с какво се занимава в действителност? Дали занапред ще се появят нови фирмени конгломерати за делене на парите, които би трябвало да бъдат смъкнати от притежателите на жилища, като те са изнудени да правят поправки и вложения, каквито даже не могат да си разрешат?

Всеизвестно е, че в преобладаваща част от жилищата са осъществявани градивни промени – минимум са усвоени тераси. След години на разгласи, разлепени по входовете, за замяна на водопроводни щрангове, на стотици, евентуално хиляди места, те са заменени, хората са приключили ремонтите си, само че в този момент някой би трябвало да направи чертежи и да потвърди, че те са заменени и къде се намират. А някой различен може да реши да ги „ обследва “.

Не е ясно какво се случва с жилищата, които са градивно изменени с побутване на стени и смяна във функционалността на пространства – като преместване на кухнята на мястото на хола, да вземем за пример.

А по какъв начин се прави проучване на арматурата на жилище? Поради ниското търсене на сходна услуга, компаниите в България, които могат да създадат това, без да унищожават стени, са общо седем. Иначе казано – на всяка от тях се падат по към 2800 жилището за инспекция за период от една година или в случай че работят без почивен ден, това ще рече по към 8 жилището дневно. А какъв брой ли коства това?

Следващо деяние от комедията: определяне на пожарна сигурност. Да се сещате за жилищен блок, за съвременна кооперация, за ново строителство, където в жилищата са инсталирани противопожарни пръскачки или аларми? То е ясно, че в 100% от случаите ще липсва противопожарна отбрана. Една мъничка тревога в дома коства към 10 лв.. Но тя единствено пищи. А самата противопожарна отбрана? Колко ще коства нейното проучване? Колко ще коства инсталацията й?

Когато актуалният зам.-министър на районното развиване Валентин Йовев изяснява, че „ до декември 2022 година е срокът, в който постройките в страната би трябвало да с направени механически паспорти “, по необичайно безмълвен метод не излиза наяве: това включва или не включва селските къщи? Начинанието включва или не включва противозаконните постройки?

Как се издава механически паспорт на нелегално издигната кооперация, дом, парцел? Паспортизирането ще ги узакони или заради законова неспособност да получат подобен, ще бъдат съборени? Какво ще се случи с големите гета из цяла България, където са изникнали хиляди противозаконни обекти? Как ще бъдат паспортизирани блоковете в жилищни комплекси, където живеят единствено малцинства и където постоянно са останали единствено панелни стени и нищо друго?

И с цел да е още по-забавно, по какъв начин механически паспорт ще бъде публикуван на стотици домове в жилищни квартали без отходна канализация? Баровският „ Бояна “ е емблематичен образец, само че в действителност 40 на 100 от столицата е без отходна канализация. Къщите в тези квартали ще бъдат паспортизирани единствено на база външен аспект? Може би тъкмо тук се задейства графата „ хигиена “. Ще бъдат обследвани отходни ями или ще бъде проследена следата на мръсотиите по деретата?

Дотук едно е несъмнено: до момента в който едни ще заплащат под масата, над масата и както намерят за легализиране, други ще бъдат принудени да дадат десетки хиляди за поправки.

На фона на всенародния напредък за „ паспортизация “, към момента не ясно по какъв начин страната ще задължи притежателите на културни обекти да ги поддържат и резервират в достоверния им тип. Искате образец? – Къщата с ягодите. От какъв брой години тя се разрушава, разпада и унищожава? Фантастичните исторически здания, оставени да гинат под тежестта на времето ще получат ли „ механически паспорт “, или там просто не се пипа? Излиза, че няма проблем да оставиш да гине историческо здание, само че е проблем, че панелният блок няма чертеж на електрическата си апаратура.

Накратко: следва яростен рекет, изнудване и най-гигантската кражба от най-добросъвестните притежатели на парцели в историята въобще – преди, по време, след Османското господство – няма аналог!

И забележете: този огромен, всеобщ план стартира в годината, когато българите изнемогват от чудовищния удар по стопанската система, породен от Ковид. Това не е план, това е идиотски гуляй по време на чума!

Единственият потребен ход на бъдещото държавно управление е да одобри решение, с което сградни механически паспорти да бъдат издавани на всички новостроящи се обекти и тези, чиито градивни проекти са налични в общините, а те са издигнати след 2007 година. И това да стартира да се случва от 2024 година, когато се чака, че стопанските системи ще стартират гладко възобновяване. Всяко друго решение е нечовешко безчинство и проект за обеден грабеж на всички българи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР