ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Рут Колева за ФАКТИ: Пет минимални работни заплати не са достатъчни, но биха дали глътка въздух на сектора

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В петък над 1000 български музиканти на свободна процедура изпратиха отворено писмо към премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов.

" Oт caмoтo нaчaлo нa кoрoнaвируcнaтa кризa музикaлният ceктoр прoяви рaзбирaнe и прeди първия и втoрия лoкдaун гoлямa чacт oт кoлeгитe пo coбcтвeнa инициaтивa oтмeнихa рeдицa кoнцeрти и учacтия, зa дa дaдaт дoбър примeр, кaктo и нeпрecтaннo призoвaвaхa нaceлeниeтo дa ce cъoбрaзявa cъc cитуaциятa и дa cпaзвa вcички прeпoръчитeлни мeрки ", пишaт музикантите на свободна процедура в cвoeто пиcмo.

„ Ниe, музикaнтитe oбaчe, кaктo и вcички cвързaни c дeйнocттa ни прoфecии, упрaжнявaни кaтo cвoбoднo нaeти лицa, нe пoлучихмe никaквa зaщитa. Aкo бизнecът в Бългaрия, пoдпoмoгнaт oт рeдицaтa cпacитeлни мeрки, тeпървa щe ce cблъcквa c икoнoмичecкa нecтaбилнocт, нaшият ceктoр e в тeжък кoлaпc oт eднa гoдинa “, написаха още те и настояха за основаването на механизъм за пoдпoмaгaнe и кoмпeнcирaнe нa музикaлни твoрци нa cвoбoднa прaктикa, кoитo нe ca oбвързaни нa щaт c държaвнитe и oбщинcки културни инcтитуции.

Последва среща сред представители на музикантите на свободна процедура и властта. Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева се срещнаха с премиера Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов и финансовия министър Кирил Ананиев. Стигна се до решение музикалните създатели на свободна процедура да получат по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях като еднократна помощ в изискванията на пандемията.

Това значи, че към 1000 музиканти ще получат 4350 лв. (3250 лв. плюс 1100 лв. осигуровки) като за задачата са планувани 4 267 000 лв.. Средствата ще бъдат обезпечени от Министерския съвет през тази седмица, оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет.

За да приказваме за инициативността от страна на музикантите на свободна процедура по въпроса, за нужните промени в законодателното отнасяне на музикантите и за степента на задоволеност измежду взетото решение за подкрепяне, от ФАКТИ се свързахме с Рут Колева. Разговора четете в идващите редове:

- В писмото се споделя, че музиката не е " украсителен разкош " - какво е вярното отнасяне на музиката в съответната обстановка?

- Музиката е от голямо значение за националното благосъстояние на България в културологичен и стопански смисъл. Тази промишленост е била много печеливша преди пандемията и би трябвало да се третира като такава.

- По време на срещата с премиера Борисов и министър Банов говорихте за механизъм за подкрепяне на музикантите - отпуснатите пари окачествявате ли ги като механизъм?

- Не единствено, механизъм за подкрепяне и тласък за основаване на качествено културно наличие е и за в бъдеще този бранш да бъде подтикван посредством финансиране. За нас значима победа е и обещанието на премиера да се вкара квота за лъчение на национална музика в радио ефира, каквато има в доста страни по света. Това ще подтиква по натурален метод реализатори и създатели да покачват качеството на работа и ще спре процеса, в който доста пари излизат отвън България под формата на отчисления за авторски права, както е сега.

- Говорейки в числа, какъв е минимумът на държавната помощ, която би покрила базисни потребности?

- Смятаме, че 5 минимални работни заплати не са задоволителни да компенсират една година безработица, само че биха дали глътка въздух на бранша.

- Това, че чак в този момент и след разпоредителност от ваша страна, се стига до мярка за вас, защо приказва?

- Говори, че дълги години този бранш е бил неглижиран и на практика пропуснат от институциите.

- Исканията в отвореното писмо бяха ли посрещнати от страна на институциите?

- След като дълги месеци бяха безусловно пренебрегнати, въпреки министър Банов намерено да бе декларирал, че са изцяло основателни, чак в този момент се стигна до някакъв резултат.

- В какъв миг идва отпусната помощ?

- Идва в миг, в който доста огромна част от музикантите са на прага на екзистенциалния най-малко и е незабавно и неотложно да бъдат обезщетени от страната за невъзможността да практикуват специалността си.

- А в действителност по какъв начин музикантите на свободна процедура посрещате ежедневните разноски в последната година, в която концерти няма?

- С помощ от близки и другари в огромна част от случаите. Спестяванията им от дълго време са свършили и огромна част от тях към този момент нямат никакъв метод да се устоят финансово заради неспособност да работят и заради обстоятелството, че като хора практикуващи свободна специалност няма по какъв начин даже да се впишат в бюрото по труда. Няма нито един държавен механизъм, който да пази тези хора от безработица.

- Защо музикантите на свободна процедура в действителност не попадат в нито една от ограниченията?

- Заради дългогодишна политика, която напълно е пренебрегнала този бранш и хората, които работят в него.

- На срещата с премиера и министър на културата бяха адресирани и други проблеми - в каква посока би трябвало да се промени законодателната уредба на музикантите на свободна процедура?

- На първо време е доста значимо да се сътвори явен указател на хората в този отрасъл. Това е значим инструмент, който би ни избавил от сходна обстановка в бъдеще.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР