ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Ндрангета поддържа тайна комисия в Германия: каква е целта?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
От 10 години калабрийската мафия поддържа загадка контролна комисия в Германия. Извън Италия това е единственият сходен орган на Ндрангета в Европа. Каква е задачата и за какво Германия е толкоз значима?

През август 2007 в Дуисбург шестима мъже умират под град от патрони. Това е краткотрайният завършек на една дългогодишна свада сред два могъщи клана на Ндрангета от калабрийското градче Сан Лука. Само месец след случилото се в Дуисбург италианските следователи в Сан Лука виждат, че хора, които месеци наред са се укривали, внезапно са почнали да се движат свободно. Става ясно, че Ндрангета е съумяла да откри мир сред враждуващите кланове - след интервенция на контролната комисия на калабрийската мафия.

Crimine de Polsi - по този начин се назовава контролният орган на Ндрангета, за който се допуска, че съществува от години. През 2009 за неин началник е определен Доменико Опедисано. Очакванията към него: да вземе значими структурни решения, да поддържа мира, да потушава разногласията и да се грижи за спазването на разпоредбите.

От 10 години в Германия

С експанзията на Ндрангета към Северна Италия и чужбина се появяват и други сходни контролни органи, подчинени на Crimine de Polsi. Те са един тип комисии или инстанции, които се грижат за безпроблемния бизнес. Но най-много би трябвало да предотвратяват кланета като това в Дуисбург. Сега излиза наяве, че и в Германия съществува такава загадка комисия. И то от цели 10 години, както демонстрират взаимното следствие на телевизия MDR и " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ).

Смята се, че контролната комисия в Германия е основана след мафиотските убийства в Дуисбург. Предполага се, че седалището ѝ е точно в този град. Най-вероятно тя се състои от деветима мъже - високопоставени членове на Ндрангета.

Задачата ѝ е да поддържа мира в бизнес-отношенията и салдото в ползите, както и спазването на разпоредбите. Crimine di Germania, както е наречена тази комисия, е в действителност единствената от този тип в Европа отвън Италия. Съществуването ѝ бе доказано от Федералната престъпна работа.

Значимостта на Германия

Подобен орган би могъл да бъде основан единствено с благословията на Crimine de Polsi. Което значи, че за босовете в Калабрия е значимо в Германия да царят мир и баланс измежду клановете от Ндрангета. А за това си има причина: Германия е прекомерно значима за огромните покупко-продажби на калабрийската мафия, с цел да се позволен там кървави конфликти.

За мира и салдото явно преди всичко дава отговор висшият началник Capo Crimine, който ръководи комисията в Германия. Германските и италианските следователи допускат, че той е измежду основните фигури на Ндрангета. Членовете на комисията, множеството от които са известни на италианската и на немската полиция, са от всички елементи на Германия. Те произлизат от градове из цяла Калабрия, респективно съставляват другите кланове на Ндрангета, застъпени в Германия.

Разследващите публицисти от MDR и ФАЦ допускат, че в девет от 16-те федерални провинции има местни организации на Ндрангета. Но съответните провинциални престъпни служби отхвърлят да разясняват информацията. Потвърждения има единствено от Хесен и Тюрингия. А от Бавария настояват, че там евентуално няма такава местна организация.

Федералната престъпна работа счита, че в това време в Германия има към 1000 членове на Ндрангета, само че биха могли да бъдат и доста повече. За Ндрангета се допуска, че е измежду най-големите вносители на кокаин в света с годишен оборот от 50 милиарда евро.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР