ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Мартин Табаков пред ФАКТИ: Демократите канонизират Тръмп

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
След като процесът за импийчмънт против Доналд Тръмп стартира, а Сенатът на Съединени американски щати реши, че вторият развой против Тръмп не нарушава конституцията, следва да се запитаме - импийчмънтът на Тръмп ще стане ли факт, какво би последвало от него и за какво в действителност се случва. За да приказваме по тези тематики от ФАКТИ се свързахме с политолога доктор Мартин Табаков от Института за дясна политика. Разговора ни четете в идващите редове:

- Д-р Табаков, нужна ли е съгласно Вас тази процедура по импийчмънт, имайки поради, че Тръмп към този момент не е настоящ президент?

- По създание, това е парламентарен въпрос, не политологичен. Това, което мога да установявам обективно е, че няма консенсус по тази тематика измежду самите американски конституционалисти. Затова би било неуважително по отношение на движимости хора и тесни експерти да се спекулира от политологична позиция.

Но този юридически вакуум, който се получава, дава опция и на демократите, и на републиканците в Съединени американски щати да се намесят. При това, не с благородни претекстове. За страдание, другояче сериозна процедура като импийчмънта, става дъвка в устата на заинтригувани страни. А здравият разсъдък, който няма обезателно партиен билет, си навива самичък въжето към врата.

- Какви са в действителност аргументите за импийчмънта съгласно Вас?

- Формалните такива са за ролята на някогашния към този момент президент Тръмп по отношение на събитията, случили се пред и в Капитолия на 6 януари тази година. И тук дано го кажа ясно: за себе си нямам подозрения, че Доналд Тръмп не беше на висотата на заеманата от него позиция от изборите в страната през ноември месец, та чак до напускането му на Белия дом. В рамките на този интервал Доналд Тръмп създаваше и боравеше с подправени вести, както и провежда протест, на който бяха чути неща, които са несъвместими с мирния транспорт на власт в страната.

Но не всяко нарушение на настоящ президент е такова за импийчмънт. А в настоящата процедура по импийчмънт, която е в ход към този момент и в Сената, продължава да господства политическата изразителност, което ме прави песимистичен в нейните учредения. Понеже, в случай че имаш сурови юридически причини, които да не могат да бъдат релативизирани от тенденциозни езици, нямаш потребност от политически еквилибристики.

- Как ще се отрази един възможен импийчмънт на Тръмп на Републиканската партия?

- Не имам вяра, че ще се стигне до импийчмънт на Тръмп. Просто демократите не могат на този стадий да получат поддръжката на най-малко 17 републиканеца от Сената. Но Републиканската партия е в сложна обстановка. Заложническа, бих споделил. Понеже от една страна са демократите, с тяхното болшинство в двете Камари на Конгреса, плюс президент Джо Байдън, а от друга – Доналд Тръмп, който е на разстояние от едно прес-съобщение - наскоро това щеше да е просто един туит, от това да формализира своето MAGA придвижване в политическа партия. Ако една партийна система е самобитно „ семейство”, в което всеки член носи своите особености, то Републиканската партия е в ролята на нежелано дете на разведени родители. „ Майката” изяснява на „ детето”, че татко му е систематичен гамен, а „ таткото” упорства, че „ майката” го прави за пари с Уолстрийт.

- А на демократите - един импийчмънт ще затвърди ли позициите им?

- Всъщност с инициирането на тази процедура по импийчмънт демократите желаят не просто да подритват опашката, а напряко да счупят главата на змията. Тъй като, в случай че бъде импийчнат, Тръмп няма да има право да се кандидатира повече за изборна служба в Съединени американски щати.

Този метод, от чисто партийна позиция, би бил свестен, в случай че имаше обезпечен триумф. Но тъй като той няма подобен, дублирам - демократите са надалеч от това да получат задоволителна поддръжка от републиканските си сътрудници в Сената за импийчването на Тръмп – то змията освен ще оцелее, само че ще бъде още по-раздразнена и рискова. А това е контра-продуктивно за самата Демократическа партия.

Но това, което желаят да създадат демократите на този стадий, е даже не толкоз обвързвано със затвърждаването на техните позиции, колкото с отслабването на тези на Републиканската партия. Понеже процедурата по импийчмънт цели да всее разкол както в редиците на самите републиканци, по този начин и да тества връзката им с Доналд Тръмп. Ако републиканците защитят някогашния президент, те незабавно ще бъдат „ опаковани” като кохортата към главния престъпник. Ако не го протектират, това ще всее ерес сред партията и Тръмп. Ако републиканците създадат нещо приблизително, още по-добре от позиция на демократите, тъй като това ще сковава Републиканската партия.

- Дори и да няма импийчмънт на към този момент някогашния президент, по какъв начин ще се отрази това на политическата конюнктура в Съединени американски щати?

- Самата процедура за импийчмънт е покана за в допълнение поляризиране на американското общество. Това не значи, че в случай че Тръмп е направил нарушаване, заслужаващо импийчмънт, той не би трябвало да понесе своята отговорност. Напротив. Но „ разглобената” обстановка – неналичието на консенсус за базови правила и отровната атмосфера – не са общественият подтекст, в който ние може да разберем дали Тръмп заслужава да бъде импийчнат.

Иначе Тръмп възпламени огън, а демократите, вместо да го гасят, хвърлят бензин в него. Но в случай че демократите не престават да „ виктимизират” Тръмп - т.е. да го трансформират в жертва, то това ще потопи, първо, Републиканската партия, и, второ, ще удари като бумеранг Демократическата.

- Очаквате ли Тръмп да понесе някаква наказателна отговорност за щурма на Капитолия?

- Конкретно за щурма на Капитолия, по-вероятно е да понесе политическа отговорност, в сравнение с юридическа. Не считам обаче, че е здравословно за партийната система на Съединени американски щати това, че демократите не престават да „ канонизират” Тръмп в очите на гласоподавателите му, занимавайки се с него откакто той към този момент е напуснал Белия дом. Нанси Пелоси и Чък Шумър имат опита и потенциала да видят и по-дългосрочния небосвод, оттатък тясно-партийния подобен, на този сюжет.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР