ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Бил Гейтс: Около 70% от човечеството трябва да се ваксинират

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Той стана милиардер на 31-годишна възраст, година откакто “Майкрософт” излезе на борсата. След като напусна компанията за програмен продукт за лични компютри, която бе основал, Бил Гейтс посвети себе си и благосъстоянието си на публичното здраве дружно със брачната половинка си Мелинда Френч, основавайки през 2000 година най-голямата благотворителна фондация в света. През 2010 година, дружно с приятеля си Уорън Бъфет, той сложи началото на акцията “Даване на обещание” (Giving Pledge), насърчавайки други милиардери да подаряват за филантропични дела. Същата година те сложиха началото на десетилетието на имунизациите и дадоха обещание да дават 10 милиарда $ на бедните страни, без да знаят, че 10 години по-късно светът ще се изправи пред смъртоносна пандемия. На 10 декември Фондация “Бил и Мелинда Гейтс” разгласи инвестиция от 250 млн. $ за научни проучвания, създаване и разпространяване на ваксини, принадлежности за диагностика и лекуване за страните с ниски и междинни приходи. С това неговият принос доближи 1,75 милиарда $. Бил Гейтс, най-богатият човек в света сред 2000 и 2007 година към този момент е “само” втори след Джеф Безос, създателят на “Амазон”. На 65-годишна възраст Гейтс към момента има 1% от “Майкрософт” и продължава да влага във високите технологии. Според “Форбс” благосъстоянието му се прави оценка на 118,5 милиарда $. В блога си той предлага книги, които дават визия за актуалните му паники. За да приключим 2020-а, “една мръсна година”, той предлага есета за политика (масовото затваряне на чернокожи в САЩ), история (животът на Уинстън Чърчил) или просвета (изследвания за муковисцидозата). Можехме да чакаме разбор на теориите на конспирацията, защото Бил Гейтс стана обичаната им цел. Свързахме се с него с петминутно забавяне (по Microsoft Teams), тъй като е бил “на телефона с Индия”. Този оптимист стартира доста от изреченията си със “за щастие”. Коронавирус, политически безпорядък в Съединени американски щати, конспирационизъм… Той приказва за всичко пред " Поан ".

- Вашата фондация преди малко деблокира 250 млн. $ за битката против COVID-19 в бедните страни. Защо? Би могло да се възрази, че богатите страни бяха наранени по-силно от пандемията.

- Страни като Индия, Пакистан, Южна Африка бяха мощно наранени, както и други със междинни приходи в Латинска Америка. Последното нещо, което би трябвало да се направи, е да се дават принадлежности за битка против заболяването на пазарна цена, тъй като множеството богати страни ще се възползват от тях. Това са публични богатства. Трябва да се реализира магичната композиция сред персоналната дарба да се измислят, пристъпването към проби и утвърждение и груповото деяние да се произведат. Това се случва за първи път: ваксина, основана от компания като “Астра Зенека”, се създава от друга, Индийският серумен институт, най-големият производител в света. Ако Англия и Индия я одобрят, тя ще бъде разполагаем в огромно количество за страните с ниски и междинни приходи.

- Смятате ли, че заради взаимосвързаността на света заболяването ще продължи да циркулира, до момента в който не бъдат предоставени ваксини на бедните страни?

- Никога няма да реализираме заслужено систематизиране. Ваксините на “Пфайзер” и “Модерна”, които би трябвало да бъдат съхранявани при доста ниски температури и са доста скъпи, ще отидат най-много в богатите страни. Останалите три, на “Астра Зенека”, “Джонсън и Джонсън” и “Новавакс”, които би трябвало да бъдат утвърдени през първото тримесечие, са по-евтини и можем да ги произвеждаме в огромен размер. Фондацията към този момент даде пари на Серумния институт за завода за произвеждане на имунизациите на “Астра Зенека” и “Новавакс”. Също по този начин се фокусираме върху моноклоналните антитела, обещаващо лекуване, което обаче към момента не е постигнало триумф. Някои наши чиновници са работили в фирмите, които създават тези ваксини. Извън частния бранш, ние сме измежду тези, които най-добре познават проблемите на заводите, качеството, наложителните правила за запазване, нормите. Като цяло тези въпроси са тайнственост за богатите страни, тъй като се отнасят до инфекциозни заболявания, които не интересуват никого. Ние обаче имаме експертиза, с помощта на битката против маларията, диарията, пневмонията. И внезапно целият свят се интересува от имунизациите.

- Искате богатите страни да допринесат за международната самодейност за еднакъв достъп до лекуване и ваксини против COVID-19 (АCT-A), която се нуждае от 38 милиарда $. Как ги мотивирате, знаейки, че са в криза и към този момент са доста задлъжнели?

- От самото начало Фондация “Гейтс” се разгласи за по-голямо изпитание на богатите страни в интерес на най-бедните. Тази пандемия има два аспекта: те би трябвало да имат достъп до инструментите, диагностиката и имунизациите и защото стопанските системи им пострадаха доста, би трябвало да им помогнем. 38-те милиарда $ са нищо спрямо вредите, които се мерят в трилиони долари. Вярно е, че човек може да се запита дали богатите страни сега, в който също страдат и са задлъжнели, ще бъдат по-малко великодушни към бедните страни, които имат най-голяма потребност. Да се приказва за повече помощ е по-трудно от всеки път. Но това е в техен интерес, тъй като ограничението на пандемията по света е единственият метод да се подсигурява, че няма да се върне при тях. Когато Съединени американски щати се включат, мисля, че и другите страни също ще го създадат и ще можем да финансираме инструментите.

- Фондацията ви влага 1,75 милиарда $. За съпоставяне, Франция внесе 147 млн. $ в АСТ-А. Вашият избор управлява политиката на международното опазване на здравето. Как да знаем, че вършиме верните неща? Защо да ви имаме доверие?

- Ние не решаваме нищо. Не ние утвърждаваме лекуванията или имунизациите. Всяка страна взема решение по какъв начин да ги ползва. Нашата роля е да увеличим запасите и да бъдем представители на разрастващите се страни. Много добре, в случай че на някои не им харесва, че пазиме бедните страни. Имат право да питат за какво сме загрижени за ориста на човечеството, вместо да се фокусираме върху някои страни по националистически метод. Признавам се за отговорен, че се безпокоя за ориста на цялото човечество. Но не ние решаваме здравните политики.

През 2015 година споделих, че държавните управления би трябвало да създадат повече, с цел да се приготвят за този тип пандемия. Но с изключение на Коалицията за нововъведения в региона на епидемиологичната подготвеност (CEPI, в партньорство с Института “Пастьор”, австрийската биотехнологична компания Themis и Университетът в Питсбърг - б.а.), съвсем нищо не беше направено. Надявам се, че ще си вземем поука от тази пандемия и при идната ще има средства за научни проучвания и здравното съсловие. Разбирам, че това основава проблем за някои, само че аз пребивавам в народна власт, в която имаме право да харчим парите си, както желаеме. Изборът да ги разходвам за ваксини, вместо за екстравагантности, ми завоюва офанзиви. Никога не съм бил нападнат по този начин, както през тази година.

- В Европа претърпяваме мощна втора вълна, само че виждаме, че и в Съединени американски щати цифрите са тревожни. Ще утежни ли обстановката бавният политически преход сред администрациите на Доналд Тръмп и Джо Байдън? Говорите ли със идващото държавно управление?

- Американският проект за използване на имунизацията е малко комплициран: Вашингтон делегира това на щатите. Това се случва по време на преход, нещата вървят зле, само че в идната администрация ще има доста положителни специалисти. Познаваме ги, приказваме с тях. Продължаваме също да се опитваме да приказваме с актуалната администрация… Благодарение на тези бъдещи специалисти, които са по-честни и доста квалифицирани, даже и разпределението да наподобява комплицирано, ще се получи.

Идването на губернатор Байдън значи също, че Съединени американски щати ще поемат своята роля в интернационалните институции, в частност в СЗО. Никога не разбрах отдръпването от СЗО, нито по какъв начин международната съгласуваност, най-важната в този миг, може да се реализира иначе. Няма друго решение. Критикувах доста отдръпването и съм доста удовлетворен, че Съединени американски щати влизат още веднъж в главната институция за международно съдействие и помощ. Нейният бюджет е стеснен, тъй че от време на време чакаме прекалено много, само че това е доста значима организация. По въпроси като имунизациите против полиомиелит или предписанията, тя играе решаваща роля. В исторически проект, американците бяха доста авторитетни в нея, защото Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите работят в тясно съдействие с нея.

- Някои конспиратори настояват, че вие сте основали вируса (заедно с китайската Комунистическа партия…), с цел да можете да прилагате ваксина, която ще унищожи част от човечеството и ще разреши слагането на чип, проследяващ парите на оживелите. Тези истории щяха да бъдат смехотворни, в случай че не бяха рискови, тъй като в случай че доста хора откажат да се имунизират, епидемията може да продължи. Как се справяте с този проблем?

- Ваксините постоянно са били оспорвани. За страдание, този проблем е по-остър от всеки път. Трябва да се имунизират към 70% от международното население. За тези, които работят в старешки домове или затвори, държавните управления може би ще го създадат наложително. Сигурен съм, че това ще породи яростни диспути. Но ние оказваме помощ на обществото, когато не сме източник на предаване при контакт с възрастни или уязвими хора. Така че би трябвало да създадем избор. Ваксините са минали през доста строги процеси на научно утвърждение. “Пфайзер”, “Модерна”, “Астра Зенека” са провели извънредно взискателни проби. И знам, че “Новавакс” и “Джонсън и Джонсън” също го вършат. Надявам се да има и други ваксини, само че мисля, че тези ще бъдат утвърдени за необятно приложение.

- Кампанията за имунизация против грип H1N1 в Швеция да вземем за пример аргументи стотици случаи на нарколепсия. Как можем да сме сигурни, че такова бързо произвеждане е безвредно?

- Ваксините избавят милиони животи всяка година и научните проби демонстрират, че са безвредни. Ваксините против Covid-19 не са изключение. Те бяха създадени бързо, защото доста етапи на научното проучване и разработка протичат редом, а не тъй като учените или управляващите прескачат решаващите стадии на сигурност. Новите платформи употребяват рибонуклеинова киселина (РНК), като тези на “Пфайзър” и “Модерна”, съкращавайки също и периодите сред откриването на нов патоген и приемането на ваксини, подготвени за тествания.

- На какво ни учи Африка? В множеството страни равносметката не беше толкоз тежка, колкото се опасявахме. Понякога даже карантината беше по-лоша от заболяването в страните, където неофициалният труд е доста публикуван.

- Наистина сме малко сюрпризирани, че тази пандемия не беше по-тежка в Африка, даже и имайки поради възрастовото систематизиране на популацията (то е младо) и дейностите, които се организират на открито. Това е добра вест. Освен в Южна Африка, епидемията беше по-малко страшна от другаде и коронавирусът няма да се трансформира в един от най-големите убийци там. Но най-тежките стопански вреди бяха породени от сриването на цените на петрола и интернационалната търговия, фактори, върху които тези страни нямат никакъв надзор. Последствията за опазването на здравето, образованието и стопанската система също са ужасни. Covid-19 прекъсна двадесет години на голям прогрес в опазването на здравето и намаляването на бедността. За мнозина е мъчно да получат лекуване за други заболявания или съществени услуги, като раждането. Нивото на общата имунизация понижа от 84% на 70% през 2020 година, т.е. оттегляне от 25 година за 25 седмици. Добрата вест е, че наклонността може да бъде обърната. Най-засегнатите страни ще имат потребност от помощ. Държавите от Г-20 активизираха 22% от своя Брутният вътрешен продукт против 3% за Юфрика на юг от Сахара…

- Кои принадлежности, въведени в тази пандемия, ще ни оказват помощ за идващите?

- Световната самодейност за еднакъв достъп до лекуване и ваксини против Covid-19 (АCT-A) е страховит прогрес към групово и заслужено създаване на проби, лекуване и ваксини. Тя демонстрира незабравим отборен дух, който се надявам да запазим. Сътрудничеството сред държавни управления, учени, компании, асоциации, благотворителни фондации и интернационалните организации съставлява най-голямата, най-бързата и най-координираа акция за публично здраве до момента. Трябва да благодарим на Франция и Европа, че я поддържаха.

Превод от френски: Галя Дачкова, Гласове
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР